BAYBURT MESLEK YÜKSEKOKULUNDAN DIŞ TİCARET Paneli

Bayburt Üniversitesi Bayburt Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Kulübü tarafından Şair Zihni Kültür Merkezi’nde “Dış Ticaretin Yerel ve Ülke Ekonomisi Açısından Önemi” konulu bir panel düzenlendi.

Bayburt Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi İlyas Kays İmamoğlu, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanı İbrahim Yumak ve Organize Sanayi Bölge Müdürü Mete Emir konuşmacı olarak katıldığı panelde, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesinde tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması, Bayburt ile ilgili sosyo-ekonomik göstergeler ve ihracatla ilgili gelişim senaryoları, dış ticaretin incelikleri, ihracatın ülke ekonomisine katkısı ve ihracatta devlet yardımları konuları masaya yatırıldı.

Panelde konuşan Bayburt TSO Başkanı ve aynı zamanda EİT TSO (ECO CCI) Milli Komite Temsilcisi ve EİT TSO (ECO CCI) Sınır Ötesi Ticareti Kolaylaştırma Komitesi Başkanı olan İbrahim Yumak, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan ekonomik darboğazın, dış ticaretin %50’den fazlasını AB ülkeleriyle gerçekleştiren ülkemizi olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Küresel ekonomik krizin etkileri Avrupa’da devam ediyor. Bizim ihracatımızın %60’ı Avrupa’yla. Avrupa’daki bu krizden etkilenmemek için ülke olarak konumumuzu çok iyi kullanmamız gerekir. Dış ticarette çeşitli sıkıntılarımız var. Ticaret hayatındaki anlaşmazlıklarda ülke olarak mümkün olduğunca orta yolu bulmaya çalışıyoruz. Anlaşmazlıkları çözen ve kararlarına herkesin uymak zorunda olduğu Tahkim Kurulu’nun işlemesini engelleyen bazı durumlar oluyor, Türkiye olarak bir de bu tür sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz” dedi.

Yumak, “Artık ticaret bu bölgede sadece Erzurum’dan, Gümüşhane’den ibaret değil. İhracatımızı ülke olarak çeşitlendirmek istiyoruz ki, bir yere gelip tıkanmayalım. Avrupa’daki kriz derinleşirse, biz 130 değil de 100’ün altında bir ihracat yaparız, bu da bizim hedeflerimizin altında bir rakam olur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye’de ticaretin ve özellikle ihracatın gelişmesi için büyük çaba harcıyor, biz de buna elimizden geldiğince destek oluyoruz” şeklinde konuştu.

Oda hakkında bilgi veren Yumak, Oda olarak Bayburt’un kalkınmasına katkı sağlayacak çok çeşitli projeler ürettiklerini belirterek, “BATSO, kendisine bağlı bine yakın üye işletmeye hizmet sunmakla beraber Bayburt’un kalkınmasına katkı sağlayacak çok çeşitli projeler üretmektedir. Kanunlarla tarif edilmiş yürütme hizmetleri dışında, Odamız yerel ve ulusal ortaklarla birlikte il ve ülke ekonomisi için temel ekonomik stratejiler ve projeler geliştirmeyi ve ilin dış ticaret potansiyelinin geliştirilmesinin kendisine misyon edinmiştir. Ayrıca, ülkemizin geçmişte büyük kar elde ettiği İpek Yolu’nun buradan geçmesi için çok ince hesaplar yapıyoruz. Demiryolu ve denizyolu en ucuz ulaşım araçlarından. Avrupa ile ray aralıklarında uyuşuyoruz fakat Türkî cumhuriyetlerde bu konuda sıkıntılarımız var. Bu durum, bizim için bir dezavantaj. Orta yolu bulmak için ya biz lokomotiflerimizi yenileyip onlara uyduracağız ya da oralardaki raylar standart ölçülere uydurulacak.”

Bayburt’ta 2010 yılı ihracatının 2.761 bin Dolar olduğunu ve bunun önemli bir kısmının ‘Taşıt Araçları Yan Sanayi’ sektörü tarafından yapıldığını kaydeden Yumak, şöyle devam etti: “Yüzde 5 kadarı da başta doğal taş sektörü olmak üzere plastik ürünleri ve diğer sektörlerde gerçekleştirilmektedir. Bunun arttırılarak devam ettirilmesi lazım.”

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Başkan Yumak, “Dış ticaret ile ilgili alacağınız deneyim size ömür boyu yararlı olacaktır. Hayat bir okul. Siz, teknoloji çağının gençleri olarak avantajlısınız; kitle iletişim araçlarını iyi yönde kullanırsanız çok kısa zamanda dünyaya entegre olursunuz. Hevesli, heyecanlı bireyler olmalısınız, hedefleriniz olmalı. Bunun için de sevgili gençler, vaktinizin kıymetini bilerek ufkunuzu geliştirmeniz lazım. İhracat devamlı ilgi bekleyen bir alan. Bu alandaki kayıplarımızı, eksikliklerimizi tamamlamak ve ihracatımızı artırmak için yetişmiş elemana ihtiyacımız var. Başarının sırrı çalışmak, çalışmak, çalışmaktır. Avrupanın en çok korktuğu bizim gençlerimiz. Özellikle yükseköğretim okuyan gençliğimiz.” diye konuştu.

Bayburt Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi İlyas Kays İmamoğlu, paneldeki konuşmasında ‘İhracat nedir?’, ‘İhracatçı kimdir?’, ‘İhracat neden önemli?’, ‘İhracata Yönelik Devlet Yardımları’, ‘Temel İhracat Göstergeleri’, ‘İhracat Sürecinin Temel Aşamaları’ konularına değindi. “Hepimiz birer potansiyel ihracatçıyız. İhracat bir ülkenin belkemiğidir” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye dış ticaretinin seyrine baktığımızda; sürekli olarak dış ticaret açığı vermişiz. İhracat potansiyelimiz yıllara göre artmış, fakat bunun yanında ithalatımız da artmış. İthalatı azaltabilecek milli bir politika olmadığı sürece ihracatımız ithalatımıza bağımlı olacaktır. Bu da ileriki dönemde ülkenin ekonomisi açısından sıkıntıdır”

İmamoğlu, “Bizim yoğun olarak ihracat yaptığımız bölge AB ülkeleridir. Marmara bölgemiz diğer bölgelerin 2 katı kadar ihracata sahiptir. Bunun en önemli nedeni de, sanayimizin büyük bölümünün orada kurulmasıdır.”

İmamoğlu, son olarak, “Hepimiz birer potansiyel ihracatçıyız, ama önce neyi kime satacağımızı çok iyi bilmemiz gerekir” dedi.

Bayburt’un genel sosyo-ekonomik göstergeleri ve ilde dış ticaretin geliştirilmesine yönelik senaryolardan bahseden Organize Sanayi Bölge Müdürü Mete Emir, “Bir kentte yaşamak ile o kenti tanımak ve anlamak arasında büyük bir bağ vardır. Şehirleşme oranı bakımından Bayburt 81il arasında 72. Sıradadır. Bayburt’un 2000 yılından bu yana toplamda nüfusu %9,2 azalmıştır.

Panele Bayburt Meslek Yüksek Okulu Müdürü İhsan Çubukçu, Bayburt Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ersin İlhan, Bayburt Meslek Yüksek Okulu Sekreteri Hayrettin Dilek ve Bayburt Üniversitesi öğrencileri katıldı. Panel, konuklara plaket ve çiçek takdimleriyle sona erdi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri