İtalya'da sağ çizgideki günlük gazetelerden Il Giornale, Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16. Benediktus'un Batı'da Hristiyanlığı yeniden canlandırma amacıyla Vatikan nezdinde bakanlık düzeyinde yeni bir kurum oluşturmaya hazırlandığını yazdı.
İddiaya göre, Alman Papa 16. Benediktus, kuruluşunu gelecek haftalarda yayımlayacağı bir mektupla duyurmayı planladığı yeni birimin başkanlığına da halen Papalık Laterano Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Başpiskopos Rino Fisichella'yı getirmeyi düşünüyor.
Il Giornale'deki haberde, Alman Papa 16. Benediktus'un, Vatikan'ın en önemli kurumlarından biri olan ve dünya genelindeki misyonerlik faaliyetlerini örgütlemekten sorumlu Halkları Hristiyanlaştırma Konseyi ile yetinmeyerek, Avrupa ve ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinde Hristiyanlık inancını ihya amacıyla yeni bir kurul oluşturulması için kolları sıvadığı ileri sürüldü.
Haberde, büyük bir olasılıkla "Papalık Yeniden Hristiyanlaştırma Kurulu" adı altında oluşturulacak yeni birimin, tıpkı Halkları Hristiyanlaştırma Konseyi gibi bakanlık düzeyinde bir kurum olacağı da kaydedildi.
Katolik literatüründe 1980'lerde ortaya çıkmış olan "yeniden Hristiyanlaştırma" veya "yeniden İncil'le muştulama" terimleri, kültürel açıdan Hristiyan dünyanın parçası olmakla birlikte dinsel değerlerin toplum yaşamından adeta kaybolduğu ülkelerde dini yeniden canlandırmanın gerekliliğini ifade etmek için kullanılıyor.
"Yeniden Hristiyanlaştırma" terimi ilk kez Papa 2. Jean Paul tarafından 1979'da Polonya ziyareti sırasında kullanılmıştı. Polonyalı işçilerin barınaklarının bulunduğu mahallede kilise ve dinsel simgelerin bulunmamasından büyük üzüntü duyan ve bunu "Tanrı'sız kent modelinin simgesi" olarak algılayan 2. Jean Paul, "yeniden Hristiyanlaştırma"nın gerekliliğine işaret etmişti.
"Yeniden Hristiyanlaştırma" terimi, Katoliklik inancında dini yayma faaliyetine yeni bir yaklaşım olarak da yorumlanıyor. Klasik anlayış "Hristiyanlaştırma" terimini, Hristiyanlığın halk arasında fazla yaygın olmadığı ülkelerde Katoliklik inancını yaymaya yönelik misyonerlik faaliyetleri için kullanılıyor. "Misyonerlik diyarı" olarak adlandırılan söz konusu ülkelerdeki dinsel propaganda faaliyetleri, Halkları Hristiyanlaştırma Konseyi tarafından koordine ediliyor. "Yeniden Hristiyanlaştırma" anlayışı ise farklı bir yöntemle de dinsel propaganda faaliyetinin Hristiyan ülkeleri de kapsaması gerektiğini savunuyor.
Katolik kanaat önderleri, "yeniden Hristiyanlaştırma" faaliyetini yürütmek için Vatikan'da özel bir birim oluşturulması gerektiğini zaman zaman belirtmişlerdi. Venedik Patriği Kardinal Angelo Sodano, en son bir yıl önce konuyu yeniden gündeme getirmişti. Papa 16. Benediktus'un bu düşünceyi fiiliyata dökmekte kararlı olduğu ileri sürülüyor.
Sekülerleşmiş Batı'da toplum ve insanları bilinçli bir şekilde Hristiyanlıktan uzaklaştırma sürecinin yürürlükte olduğu ve bu sürece son verilerek dinin yeniden canlandırılması düşüncesi, 16. Benediktus'un sık sık işaret ettiği bir konu olarak biliniyor. Alman Papa 16. Benediktus'un Batı'yı "yeniden Hristiyanlaştırma" amacıyla yeni bir birim oluşturması, Vatikan'ın idari yapısında en köklü değişikliklerden biri olmaya da aday görünüyor.
ntvmsnbc.com