Anayasa değişikliği paketinde geri sayım başladı. Paketin önümüzdeki hafta Meclise gönderilmesi bekleniyor. Ancak, pakete ilişkin tartışmalar haftasonu da dinmedi.
Ak Parti kurmayları ve bakanlar, taslağa son rotüşleri yapmak için Ak Parti Genel Merkezi’nde biraraya geldi. Paketin içeriği son kez enine boyuna masaya yatırıldı.
Başbakan Erdoğan
CHP’den gelecek 6 maddelik alternatif anayasa paketi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündemindeydi.
Başbakan, "Şimdi bu tür 6 maddelik teklifi tabii ben de televizyondan dinledim. Yani burada gerçekten şu hazırlanan 26 maddelik pakete ilave veya buradan çıkarılması gereken maddeler olursa, bunların üzerinde zaten arkadaşlarım yoğun bir şekilde çalışacaklar." dedi.
İçişleri Bakanı Atalay
Gazeteciler, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a Taraf Gazetesinin 20 Ak Partili milletvekilinin anayasa değişikliği paketine destek vermediği yönündeki habere ilişkin soru yöneltti.
Atalay bu soruya, "Partimizde öyle birşey olacağını sanmıyorum. Bunlar spekülatif şeyler. Grubumuz güçlüdür kimse heveselenmesin. Bu konuda en küçük birşey olacağını sanmıyoruz" yanıtını verdi.
CHP Lideri Baykal
CHP Lideri Deniz Baykal’ın gündeminde de anayasa değişikliği paketi vardı.
Baykal, "Getirilen değişikliğin Türkiye’nin ihtiyacından değil, AKP’nin kendine özel ihtiyaçlarından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Bağımsız yargıyı AKP vesayetine almaya yönelik bir AKP yargısını oluşturmaya yönelik proje olduğu açık biçimde görülmüştür" dedi.
MHP Lideri Bahçeli
Aynı konuya değinen MHP Lideri Devlet Bahçeli de şunları kaydetti:
"Evet anayasa değişmelidir. Ancak acelesi var mıdır? Teklifimiz açıktır. Mecliste bir komisyon kuralım. Metinler üzerinde tartışalım bir karar ve uzlaşmaya varalım. Kamuoyuyla paylaşalım ve seçimlerden sonraki Meclise bırakalım."
Türkiye Barolar Birliği
Türkiye Barolar Birliğinin kaygısı ise "kuvvetler ayrılığı" ilkesi oldu.
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, "Anayasa değişikliği paketi anayasaya aykırıdır" diye konuştu.