TRT Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Basın Konseyi tarafından, Basın Meslek İlkeleri'ni çiğnediği tespit edilerek uyarılan, sonrasında da ''tuhaf bir oylamayla'' yeniden Basın Konseyi Başkanlığı'na seçilen gazeteci Oktay Ekşi'nin durumunun tarafsızlığı uzun süredir tartışılan konseyin itibarını fazlasıyla sarstığı belirtildi.
'Basın etiği' gibi önemli bir alanda fonksiyon icra etme kararlılığında olan konseyin, mevcut şekli, yapısı ve yönetim biçimi, bu hedefini yerine getirmesini imkansız kıldığı belirtilen açıklama, şunlar kaydedildi:
''Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun bugünden itibaren böyle bir yapı içerisinde varlığını devam ettirmesi, Kurumun saygınlığı açısından uygun görülmemiştir. Kuruluş amacına uygun şekilde yeniden yapılandırılana kadar, TRT olarak, Basın Konseyi'nden çekiliyoruz.''
SAMANYOLU YAYIN GRUBU DA ÇEKİLDİ
Samanyolu Yayın Grubu tarafından yapılan kamuoyu açıklaması şöyle:
Samanyolu Yayın Grubu; daha katılımcı, yayın ilkeleri daha çağdaş bir yapı ve yönetim oluşturulana kadar, Basın Konseyi üyeliğinden çekilme kararı almıştır.
ANADOLU AJANSI (AA) YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE ÇEKİLDİ
AA yönetim kurulu üyesi Basın Konseyi'nden istifa etti
Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu ve Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi Sait Yüce, Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun Oktay Ekşi'ye güvenoyu olarak yansıtılan kararına, kararla ilgili olarak yapılan açıklamada kullanılan üsluba katılmadığını belirterek, ''Bir süredir Anadolu Ajansı'nı temsilen yürüttüğüm Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeliğinden istifa ediyorum'' dedi.
Yüce, Basın Konseyi Yüksek Kurulu Başkanlığına gönderdiği istifa dilekçesinde, ''Basın Konseyi Yüksek Kurulu 3 Kasım 2010'da yaptığı toplantıda durumu değerlendirmiştir. Toplantıda oy çokluğuyla alınan ve Sayın Ekşi'ye güvenoyu olarak yansıtılan karara, kararla ilgili olarak yapılan açıklamada kullanılan üsluba katılmadığımı ifade etmek istiyorum. Bir süredir Anadolu Ajansı'nı temsilen yürüttüğüm Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyeliğinden istifa ediyorum'' dedi.
Yüce, dilekçede, ''Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi'nin Hürriyet Gazetesinden ayrılmasına sebep olan 28 Ekim 2010 tarihli nüshasında yer alan başyazısında kullandığı ifadelerin hiçbir şekilde hoşgörülmesi mümkün değildir. Nitekim Sayın Ekşi de ifadelerinin ağırlığını kabul etmiş ve gazetedeki görevinden ayrılmıştır'' görüşünü bildirdi.
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Yüce, şöyle devam etti:
''Basın Konseyi Yüksek Kurulu 3 Kasım 2010 günü yaptığı toplantıda durumu değerlendirmiştir. Toplantıda oy çokluğuyla alınan ve Sayın Ekşi'ye güvenoyu olarak yansıtılan karara, kararla ilgili olarak yapılan açıklamada kullanılan üsluba katılmadığımı ifade etmek istiyorum. Bir süredir Anadolu Ajansı'nı temsilen yürüttüğüm Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeliğinden istifa ediyorum. Basın Konseyinin tüm basını kucaklayan ve tüm toplum katmanlarının nezdinde kabul gören bir yapıya kavuşması en büyük arzumdur.''
Bengi: Basın Konseyi'nde olmayı içimize sindiremiyoruz
Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi, ''Yüksek Kurulunun uyardığı bir kişinin Basın Konseyi başkanı olarak devam etme durumunu nasıl izah edebileceği Sayın Ekşi'nin takdirine bırakılacak bir husustur, ama biz kurum olarak Basın Konseyi'nin mevcut yapısı içerisinde orada devam etmeyi doğrusu içimize sindiremiyoruz'' dedi.
Bengi, TRT Haber'de, AA'nın Basın Konseyi üyeliğinden çekilmesine ilişkin soruları yanıtladı.
''Oktay Ekşi'nin Hürriyet Gazetesi'ndeki yazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ağır hakaretler yöneltmesinin ardından istifa ettiği'' hatırlatılarak, Ekşi'nin, Basın Konseyi başkanlığı görevinin devam etmesi ve konsey tarafından uyarılmasıyla ilgili değerlendirilmesi sorulan Bengi, Oktay Ekşi'nin Hürriyet Gazetesi'nde ''talihsiz'' bir yazıya imza attığını, bunun neticelerinin Ekşi'yi de rahatsız ettiğini söyledi.
Ekşi'nin bir özür yazısı kaleme almak ve Hürriyet Gazetesi'nden istifa etmek zorunda kaldığını hatırlatan Bengi, ''Böyle bir süreçte Basın Konseyi Yüksek Kurulu olarak dün yapılan toplantıda alınacak kararın buna paralel bir gelişme içerisinde olması kamuoyunu rahatlatırdı'' diye konuştu.
Oktay Ekşi'yi Basın Konseyi Yüksek Kurulu'ndaki toplantılardan tanıdığını, çok nazik ve kibar bir beyefendi, insan ilişkilerine önem veren bir kişi olarak gördüğünü belirten Bengi, şöyle konuştu:
''Dolayısıyla benim tanıdığım Oktay Ekşi'ye o yazıyı hakikaten yakıştıramadım. Kendisi de yakıştıramamış olacak ki gazetesinde böyle bir sonucu hazırlamak zorunda kaldı.
Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun dünkü toplantısına AA temsilcisi arkadaşımız Sait Yüce katılamadı. Katılamamasının gerekçesi de AA yönetim Kurulu'nun toplantısıyla aynı toplantının çakışmasıydı. Ankara'daki toplantı nedeniyle katılamamıştı arkadaşımız. Eğer katılabilmiş olsaydı görüşlerini orada ifade edecekti ve 'yakışanın sayın başkanın kendi iradesiyle ayrılması olduğunu' söyleyecekti. Maalesef o istikamette bir gelişme olmadı. Bir ara Sayın Ekşi'nin istifası haberleri internet medyasında dolaşmaya başlamıştı ama ardından bu yalanlandı ve Konsey Yüksek Kurulu'nda yapılan oylamanın ardından Sayın Ekşi'nin göreve devamı istikametinde bir netice çıktı. Ardından da Sayın Ekşi'nin uyarıldığı ifadesi basına aksetti.
Yüksek Kurulunun uyardığı bir kişinin Basın Konseyi başkanı olarak devam etme durumunu nasıl izah edebileceği, Sayın Ekşi'nin takdirine bırakılacak bir husustur, ama biz kurum olarak Basın Konseyi'nin mevcut yapısı içerisinde orada devam etmeyi doğrusu içimize sindiremiyoruz.''
AA