Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Silahların bırakılması halinde birçok şeyin olumlu istikamette gelişeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Kazanılacak haklar varsa parlamentoda dile getirilir. Bu hakların gereği de orada verilir" sözlerinin ardından gözler, "Barışçıl çözüm için devreye girerim" diyen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'ye çevrildi.
Sınır ötesi operasyona sıcak bakmayan Barzani, bayramdan sonra Kuzey Irak'taki kanaat önderlerini toplayarak yeni bir "Kandil reçetesi" hazırlayacak.
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; kanaat önderlerinden oluşturulacak bir heyet PKK'nın Kandil ile Avrupa'daki yöneticileriyle görüşecek ve ilk adımda Türkiye içindeki silahlı güçlerin çekilerek, süresiz ateşkes ilan edilmesini isteyecek. Barzani'nin reçetesine göre, Terör örgütü PKK'ya, Kandil'in ağır silahlardan arındırılması konusunda psikolojik baskı artırılacak. Kandil bölgesinde 18 noktada yer alan PKK kampları boşaltılarak bu bölgelere güvenlik muhafız alayları yerleştirilecek. Örgütün, silahlı kanadının dağdan indirilmesi için yasal güvence talebine karşılık Kürt yönetimi İran KDP modelini ortaya koyacak. Demokratik açılım sürecinde Barzani'nin dile getirdiği İran modeline göre, silahlarını bırakan örgüt mensuplarına Süleymaniye ve Erbil'de oturum hakkı verilecek. Aynı zamanda geçimlerini sağlayabilmeleri için iş imkanı tanınacak. İran KDP'si 1991 yılında eylemsizlik kararı almış ardından da ağır silahlarını bırakmıştı. Örgüt, 20 yıldır silahlı olmasına karşın eylem yapmıyor.
SİVİL HAREKAT
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) terör örgütüne yönelik nokta operasyonları sürdürürken, Barzani de topraklarında sivil harekâtı yürütecek. Türkiye-Irak sınırında sızıntıların yoğun olduğu bölgelerde güvenlik önlemleri artırılacak. Habur olayı ile birlikte kesintiye uğrayan Mahmur Kampı Projesi de yeniden gündeme alınacak. PKK'ya lojistik destek verilmemesi için peşmergenin güvenlik çemberine aldığı Mahmur'un iç bölgelere taşınmasına yönelik plan hayata geçirilecek. Barzani, İstanbul'da bir araya geldiği BDP yöneticilerinin, "Biz de parlamenter zeminde çözüm istiyoruz. Ancak çatışmalar elimizi bağlıyor. Her iki tarafın da silah bırakması için arabulucu olun" talebi doğrultusunda örgüt yöneticilerine şu mesajı verecek: "TBMM Uzlaşma Komisyonu'nda ele alınan Yeni anayasa çalışmalarının Kürtler açısından kazanıma dönüşmesi için çatışmaları durdurun. Silahlı eylemler sürdükçe BDP'nin eli zayıflıyor. Yeni Anayasa'da Kürtlere daha fazla demokratik hak verilmesi için silahlı mücadeleye son verin."
AHMET TÜRK GİDİYOR
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile görüşmenin ardından Demokratik Toplum Kongresi de (DTK) harekete geçti. DTK Başkanı Ahmet Türk başkanlığındaki bir heyet öncelikle Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşecek. Barzani'ye ilettikleri sıkıntı ve talepleri Talabani'ye de aktardıktan sonra Kandil'le temasa geçilecek. Türk ve beraberinde heyet, terör örgütü PKK'ya "ateşkes" çağrısı yapacak.