Barzani'den iki söz, iki talep

Başbakan Erdoğan ile görüşen Barzani, bağımsızlık ilanıyla ilgili Türkiye'nin hassasiyetlerini kabul ettiklerini ve bu adımı bir süre erteleyeceklerini söyledi

Başbakan Tayyip Erdoğan ile önceki gün bir araya gelen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin, bağımsızlık ile ilgili Türkiye'nin hassasiyetlerini kabul ettiklerini ve bu adımı bir süre erteleyeceklerini ifade ettiği öğrenildi. Erdoğan'ın, yeğen Barzani aracılığı ile verdiği, "Sınır değişikliği 100 yıllık çatışmalara neden olur" sözünün Mesud Barzani tarafından da kabul edildiği öğrenildi. Barzani'nin, Türkiye ile istişare etmeden adım atmayacaklarını ve adımlarını da bölgenin tamamını düşünerek atacaklarını söylediği belirtildi.

"IRAK KISKAÇTA"
Kürt Yönetimi'nin de önceliğinin Irak'ın istikrar ve refahı olduğu vurgulanırken, bu çerçevede evlerini terk ederek Kuzey Irak'a sığınan herkesi kabul ettikleri ve yardımda bulundukları ifade edildi.
Görüşmenin bir diğer önem maddesi ise Kuzey Irak yönetiminin yaşadığı sorunlar oldu.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre Barzani, Kürt Yönetimi'nin içine düştüğü iki zorluk için de Erdoğan'dan yardım talep etti. IŞİD ile sahada mücadele ederken, kazandığı alanlar Maliki tarafından bombalandığını ve merkezi hükümetin doğrudan kendilerini hedef almaya başladığını anlatan Barzani, "Maliki'nin bu yaptığına karşı uluslar arası alanda, IŞİD ile yaptığımız mücadelede de sahada bize destek verin" dedi. Erdoğan da Türkiye'nin zor durumdaki tüm bölgelere ve insani yardım götüreceğini teyit etti.

İTTİFAK VURGUSU
Son Neçirvan Barzani ziyaretinde bizzat Başbakan Erdoğan tarafından bu dönemde alınacak bir bağımsızlık kararı ve sınırlarda değişikliğin uzun yıllar sürecek çatışmalara neden olacağı ifade edilmişti.
Mesut Barzani'ye de aynı düşünceler iletilirken, Kürtlerin, Irak'ın toprak bütünlüğü ve bölgedeki huzur için en kritik unsur olduğu vurgulandığı, Erbil yönetiminin dikkate alması "Bölünmeyin" uyarısında bulunulduğu öğrenildi.
Irak'ın toprak bütünlüğüne verilen önemin yanında, Kürt yönetiminin bölgedeki en organize ve en kurumsal yapı olduğu ifade edildi.
Bu durumun avantaja dönüştürülmesi gerektiği, Sünniler ile yapılacak ittifaklar ile Bağdat yönetimine karşı güçlü bir muhalefet hatta iktidar alternatifi oluşturacağı vurgulandı. Kürtlerin, Türkmenler ve Araplar ile ittifak için harekete geçmesi gerektiği dile getirildi.
SABAH

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Perde Arkası Haberleri