Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketici Kanun taslağı çerçevesinde bankaların faiz dışı gelir kalemlerinden bazılarını azaltacaklarını bunun için bankalarla görüşmeler yaptıklarını söyledi.
"BDDK'YA SORARAK AZALTACAĞIZ"
Bankaların bazı faizdışı gelir kalemlerinin tüketici aleyhine olduğunu belirten Yazıcı "Bankaların faizdışı gelir kalemlerinin sayısı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) sorarak azaltacağız" dedi. Bankaların "kredi kartı borcu yoktur" yazısı için bile ücret aldığına dikkat çeken Yazıcı, Avrupa Birliği uyumu çerçevesindeki faizdışı gelir kalemlerinin kalabileceğini belirtti. Yazıcı "Diğer kalemler kalabilir. 2011 sonu itibariyle faizdışı gelirler bankaların toplam gelirinin yüzde 14.5'i oldu. Bankaların faizdışı gelirleri toplam gelirlerinin yüzde 7-8'lerine kadar düşebilir" dedi.
17 MİLYAR LİRALIK KOMİSYON GELİRİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Aralık 2011 Raporu'na göre 2011'de bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde yer alan bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir 17 milyar 104 milyon TL. Bu rakam bankaların toplam gelirinin yüzde 14.5'ine denk geliyor. 2012'nin ilk 6 ayı itibariyle bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde yer alan bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir 9 milyar 276 milyon TL. Bu rakam da 2012 yılı altı aylık banka gelirlerinin yüzde 12.8'ini oluşturuyor.
Bakan Yazıcı'nın dün akşam gazetecilerle bir araya geldiği iftarda açıkladığı 54 maddelik Tüketici Kanun taslağı ile tüketicilerden kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya, ipotek fek ücreti gibi isimler altında 31 kalemde alınan bedellerin kaldırılmasını öngörüyor.
Bu maddelerin kaldırılması için pazarlık yapılıyor;
1- Kredi kartı yıllık aidat ücreti
2- Hesap işletim ücreti
3- İşlemsizlik ücreti
4- Dosya masrafı
5- Komisyon ücreti
6- Hayat sigortası ücreti
7- Sigorta bedelleri
8- Katkı payı
9- Ekspertiz ücreti
10- İpotek tesis ücreti
11- İpotek fek ücreti
12- İlave peşin komisyon
13- Havale ücretleri
14- EFT ücretleri
15- İnternet Şubelerinden Yurt İçi/ Yurt Dışı Bankalara yapılan döviz transfer ücretleri
16- ATM Nakit çekim masrafı
17- Bakiye Görüntüleme ücreti
18- Mevzuat Araştırma ücreti (Genel Müdürlüğe İntikal Eden)
19- Dekont ücreti
20- Ekstre ücreti
21- Telefon, Faks ve Posta ücretleri
22- SMS-E-posta ücretleri
23- Menkul Kıymet Şifre Gönderim işlemi
24- Menkul Kıymet Bakım ücreti
25- Rehin, Haciz Kaldırma ücreti
26- Nakit Avans Komisyonu
27- Müşterinin Diğer Şubedeki Döviz Tevdiat Hesabından Para Çekmesi
28- Asıl Kart Bedeli / Ek Kart bedeli
29- Harcama Vaadi İhlal ücreti
30- Arşivden belge çıkarma ücreti
31- Kredi Kartı Borcu yoktur yazısı alma ücreti