Bakiler niçin annesine çok şiir yazdı?

Yavuz Bülent Bakiler, kendi onuruna düzenlenen gecede sorulan bir soru üzerine Bakiler şiire bakışını anlattı ve neden annesine en çok şiir yazan şair olduğunu açıkladı.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) ile Üsküdar Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Ustalara Saygı Geceleri'nin bu ayki konuğu şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler' di. ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım'ın açış konuşmasını yaptığı geceyi Eskader Yönetim Kurulu Üyeleri Bestami Yazgan ve Yusuf Dursun birlikte yaptılar.

Yavuz Bülent Bakiler gecede şiir üzerine sorulan bir soruya şiire bakışını açıkladı. Yavuz Bülent Bakiler şiir hususunda son derece mütevazı bir üslupla şiirde yeni bir çığır açma gayreti ve iddiasının olmadığını belirtti.

Bu milletin değerlerini sahiplenen bu ülkenin insanları için güzel bir şeyler yapmak isteyen her vatansever aydın gibi sadece işini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını ifade etti. Kendisine yurt içinde ve yurt dışında verilen ödüllerden bahsederken de bu ödülleri milleti adına almış bir büyük insan olduğunu bizlere hissettirdi. Bilindiği üzere Yavuz Bülent Bakiler Sivaslı. Sivas halk âşıklarının anayurdu olarak da biliniyor. Şiire ilk başladığı yıllarda bu halk âşıklarının etkisini de küçümsememek lazım.

Bakiler, konuşmasında devamla '' Türkiye'de yeni yetişen çocuklarımızın Türkçeyi doğru dürüst konuşamadığından bahsederek, İngiltere'de Şekspir örneğini verdi. Bir İngiliz çocuğu Şekspir'i rahatlıkla okurken bizim üniversite bitirmiş çocuklarımızın kendi eserlerini doğru dürüst okuyamamaktadır. Bir insanın zekâsı bildiği kelime sayısıyla orantılıdır. Ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar rahat düşünür ve bilim yaparsınız. Bu günlerde Türkiye'de dil üzerine düşünen insanların kabul ettiği bir gerçek var ki ''Türkçeleşen Türkçedir'. Siz bu gerçeği inkâr ettiğiniz yerde asla Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaşamazsınız.

Şiir yazarken duyduklarımı düşündüklerimiz dile döküyorum. Fazla büyütmeden içimden gelen duygulara kelimelerin tercüman olmasını sağlıyorum o kadar yoksa ben haddimi de bilirim. Büyük laflar edip laflarının altında kalan şairler gibi de olmak istemem. Kelimeler benim için bir anne sıcaklığı gibidir.

Annesine Türk edebiyatında en çok şiir yazan şairlerden biri benim. Bunun sebebini de sizinle paylaşayım: Askerde takım komutanıydım. Bir askerimin annesi şehre gelmişti. Bölük komutanından izin istedi alamadı. Ben izin verdim ama zamanında gelmesi için de tembihledim. Asker zamanından önce gelmişti. Sebebini sorduğumda annesinin sözlerini bana aktardı. Annesi şöyle söylemişti oğlunu geri gönderirken: ''Ben anayım oğul sana nasıl bakmaktan doyarım. İmkâ n olsa sana yıllarca bakmak isterim. Gözün karnı yok ki doysun oğul var git kışlana teslim ol''. Bu sözleri işitince oldukça duygulandım ve kendi anneme şiir yazmadığımın farkına vardım. Ondan sonra da annem için çok şiirler yazdım.

Dil konusunda hassas davranmak zorundayız. Bir kere her şeyden önce evimizde kapsamlı bir lügat bulundurmalıyız. Onun yanında küçük de olsa bir kütüphanemiz mutlaka olmalıdır. Dilimizi buduyoruz sonra da şikâyetçi oluyoruz. Hepimiz hep birlikte dilimize sahip çıkarsak ancak başarılı oluruz. Türk ve Müslüman’sanız bu ülkede en çok kitaptan kaçarsınız oysa 'oku' emriyle başlayan bir kutsal kitaba sahibiz ki ne kadar çelişkili bir durumdur bu. Kimse kusura bakmasın bana göre kitapsız kütüphanesiz evler mağaradan farksızdır'' şeklinde konuştu.

Okumayan bir millet olduğumuz için de yöneticilerimiz de bizim gibi oluyor. Uluslararası arenada ülkemizin hak ve menfaatlerini savunmakta aciz kalıyorlar. Sokaktaki çöpçümüzden Çankaya’daki Cumhurbaşkanımıza kadar hepimiz iyi okumalıyız sürekli okumalıyız. Yoksa çok pişman olacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın.


Geceye Kocaeli Ali Fuat Başgil Sosyal bilimler Lisesi Müdürü Mürsel Gündoğdu, yazarımız Meryem Aybike Sinan ve okul öğrencileri iştirek ettiler. Geceye iştirak eden diğer davetliler ise şöyle Yazar Dursun Ali Taşçı, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Cemal Aydın, Yazar Muhsin Karabay,gazeteci Şamil Kucur, şair Yusuf Bilge,Topkapı Çini Camii İmamı Ahmet Yüter Sanatalemi.net Genel yayın Yönetmeni Mahmut Bıyıklı ve Münevver Ayaşlı'nın kızı Fatma Ayaşlı idi.

www.sanatalemi.net

Kültür-Sanat Haberleri