Bakan Yazıcıoğlu: İslam, İslamdır, ılımlısı olmaz

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, ''İslam, İslamdır. Bunun ılımlısı, ılımsızı olmaz. Bu tür aslı astarı olmayan kavramlarla vakit geçirmenin bir anlamı yok'' dedi.


Yazıcıoğlu, TBMM Genel Kurulunda Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) 2009 yılı bütçeleri üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

TİKA'nın, dünyanın dört bir yanında, çok güzel çalışmalar yaptığını belirten Yazıcıoğlu, TİKA'ya yeterli finansman sağlanmadığı eleştirilerine katılmadığını, TİKA'nın faaliyetlerinin her yıl sonunda kitapçık haline getirilerek milletvekillerine dağıtıldığını kaydetti.

Said Yazıcıoğlu, yayımladıkları bir genelgeyle, yurt dışındaki kültür varlıklarının restorasyonu ile ilgili çalışmaların, bundan sonra daha derli ve toplu yapılacağını söyledi.

Muhalefet milletvekillerinin, ''TİKA'nın Afrika'ya açılımını anlayamadık'' şeklinde eleştirilerde bulunduklarını anımsatan Yazıcıoğlu, bütün dünya Afrika'ya açılırken, Türkiye'nin bundan geri kalamayacağını belirtti.

Bakan Yazıcıoğlu, muhalefet milletvekillerinin, Diyanet İşleri Başkanlığının teşkilat yasasının olmaması yönündeki eleştirilerine katıldığını ifade etti.

-''TEŞKİLAT YASASI MECLİSE SEVKEDİLECEK''-

''Hizmet ağı çok genişleyen başkanlığın, elbette daha derli toplu yasaya kavuşması gerekiyor'' diyen Yazıcıoğlu, bütçe görüşmelerinden sonra, ilgili yasanın Meclise sevkedileceğini söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'ın, ''Hükümetin, ılımlı İslam devlet modeli özlemi içerisinde olduğu'' konusundaki sözlerine de yanıt veren Yazıcıoğlu, bakan olarak katıldığı hiç bir toplantıda, ılımlı İslam veya ılımsız İslam diye bir ifadenin kullanıldığını duymadığını kaydetti.

''İslam, İslamdır. Bunun ılımlısı, ılımsızı olmaz'' diyen Yazıcıoğlu, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun, ''Rice kullandı, (ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza ) Rice'' demesi üzerine, ''Onların kullanması bizi ilgilendirmiyor'' dedi.

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, bütün dünyanın Türkiye'yi örnek almaya çalıştığı bir dönemde, bu tür aslı astarı olmayan kavramlarla vakit geçirmenin bir anlamının olmadığını belirterek, ''Biz ılımlı, ılımsız diye bir şeyi kabul etmiyoruz. Kendi anlayışımızı daha da geliştirmenin, güçlendirmenin yollarını arıyoruz'' diye konuştu.

-ALEVİLİK KONUSU-

Aleviliğin kamuoyunda uzun süredir tartışıldığını dile getiren Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:

''Bu konu, asırların getirdiği bir sorun. Ortak noktalarımız, paydalarımız, ayrılık noktalarından çok daha fazladır. Alevi vatandaşlarımızın büyük bir çoğu kendisini Müslüman olarak nitelendiriyor, bu önemli bir ortak paydadır. Elbette bundan sonra iş başlıyor, ayrılıklar sözkonusu... Sünni kesimde de ayrılıklar vardır. Dini bir takım unsurlar yoruma açıktır. Bir şey yoruma açıksa, çok farklı yorumların yapılması da çok doğaldır. Sünni kesim, belli kaynaklara dayandığı için biraz daha derli toplu, çerçevesi belirlenmiş bir durum sözkonusu. Alevi kesiminde daha farklı yaklaşımlar var. Belli yazılı kaynaklara dayanmadığı için biraz daha farklılıklar var. Bu farklılıkları kesinlikle yadırgamıyorum, eksiklik olarak görmüyorum.

Hiç kimseyi değiştirip dönüştürme niyeti sözkonusu değil. Her türlü siyasi beklentilerin ve oy kaygılarının dışında, bu konuda birikimi olan herkesin katkısıyla, Alevi kesiminin önde gelenlerinin de yardımlarıyla ortak bir paydayı oluşturabilecek zemine doğru gidiyoruz. Hiç bir önyargımız yoktur. Bu konuda düşüncesi olan herkesi dinlemeye ve katkılarını almaya hazırız.''


AA

İslam Haberleri