Bakan Şimşek'ten İlginç Vergi Önerisi

Vergi uzmanı Prof. Şükrü Kızılot, halkı fiş almaya özendirecek formülü anlattı:

Gazi Üniversitesi Maliye Bölüm Başkan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Çin'de uygulanan 'kazı kazan' şeklindeki mali fiş sistemini Türkiye için önerdi: Ekmek alanın fişinden, ev-araba çıksın. İddia ediyorum, vergi gelirleri hızla artar. İşte Şükrü Hoca'nın mali sistem önerileri...

Çin'de yapılan alışverişlerde alınan fişteki kutuyu kazıyorsun, içinden ikramiye çıkıyor. Bizim halkımız, toto, loto, piyangoya filan bayılıyor. İddia ediyorum vergi gelirlerinde patlama olur. Yeni Maliye Bakanı'na bunu öneriyorum, kazı kazan sistemine dayalı uygulama gelsin. Hepsinde bir şey çıkmayacak. Bazısında 'Türk Maliyesi'ne olan katkınızdan dolayı teşekkür ederiz' yazıyor. Büyük inşaat firmalarına gidecek promosyon için birer daire alacak deftere promosyon yazın diyecek. Otomobil fabrikalarına 'Sizin aracınızı da dağıtacağım' diyecek. Yani otomobil de çıkacak. İşsiz vatandaşın aldığı ekmeğin fişinden araba çıkacak, ev çıkacak. Buzdolabı, televizyon da çıkacak fişten. İddia ediyorum pilot bölge seçilip uygulansın. Vergi gelirleri patlar, maliyeti de yok. İşte Türkiye'de vergi kaçağını önlemenin, vergi gelirlerini artırmanın yolu bu.

Kayıtdışının belini kredi kartı kırar

BANKA kartlarıyla ödemeyi artırıp kayıtdışılığı önlemek için kartla yapılan ödemelere 2 nakit puan verilsin. Bu ilave maliyet değil. Bir mağazadan kartla alınca, mecburen fiş kesip vergisini ödeyecek. O da toptancıdan kartla alacak, o da fiş kesecek, toptancı fabrikadan, fabrika kumaşçıdan, o da iplikçiden fiş alacak. Derken bir anda aşamalı bir sistem olacak. Bu nedenle banka kartları sisteme sokulmalı. Devlet bu 2 puan için fon ayırsın. Bu, kayıt dışılığın belini kırmak için çok önemli.

Benzin alırken ehliyet bilgisi girilsin

BİR ücretli hiçbir harcamasını masraf yazıp vergiden düşüremiyor. Ama ticari kazancı olan birisi o kadar çok masraf yazıyor ki. Kendisine, karısına, vakıf üniversitesinde okuyan kızına otomobil alıyor ve masraf yazıyor. Benzini de sigortasını da şirket ödüyor ve bunlar masraf yazılıyor ve kazancından düşüyor. Akaryakıt alırken ehliyet bilgisi de girilsin. Bu bilginin girilmesi, çok büyük bir adaletsizlik ve vergi kaybını önler. Üniversitede okuyan kız akaryakıt alırken kendi ehliyetini verdiği için şirketle ilgili olmayan kişinin benzin aldığı belli olacak.

Rekortmen olan niye gizlensin ki?

İNSANLAR vergi rekortmeni olduğunda bunun açıklanmasını istemiyor. Karabük'te en çok vergi ödeyen 5 kişiden 5'i de adını gizli tutuyor. Peki sorun nerede? Hani vergilendirilmiş kazanç kutsaldı. Ne oluyor. Bu da sistemi gözler önüne seriyor.

'Kaçıranla uzlaşalım'

VERGİ kaçıran yakalanırsa 'uzlaşma' istiyor. Pazarlık yapılıyor. En yüksek kesilen cezaların yüzde 99.3'ü silinmiş uzlaşmayla. Geriye ne kaldı. Vergilerin de yüzde 60'ı kalkmış. Bu da vergi ödememe eğilimini artırıyor.

Pırlanta'nın KDV'si % 0

PIRLANTADAN KDV almayan tek ülke biziz. Ekmek, peynir, zeytin, ilaç KDV'ye tabi. Pırlantacılar KDV'yi kaldırdı şimdi de ÖTV'yi kaldırmak istiyor. Güneş kreminde ise yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV var. Güneş kremi lüks ama pırlanta değil. Yakutta KDV sıfır. Elmasta KDV sıfır. Cep telefonunda 18. Çamaşır makinesinde de yüzde 18. Türk vergi sistemi adaletsizliklerle dolu bir sistem.

Kümesteki kazlar bitti

TÜRKİYE'DE vergi mükellefi sayısı azalırken, kira geliri elde eden mükellef sayısı artıyor. Çünkü insanlar krizde işyeri açmak, adam çalıştırmakla uğraşmıyor. Risksiz olduğu için gayrimenkule yöneliyor. Kümesteki kazlar uçuyor. Kümese yeni kazların çekilmesi için birtakım istisna ve muafiyetler getirilmeli...

Akşam

Ekonomi Haberleri