Sigara tiryakilerine kötü haber
Baba ocağı Bursa'da Yıldırım Külliyesi'nde Cuma namazı sonrası anne ve babasını evinde ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bugün basın yayın organlarına yansıyan 'sigaraya 60 kuruşluk zam geliyor' yönündeki haberleri değerlendiren Bakan Çelik, son iki Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlığının gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalarla ilgili sunum yaptıklarını söyledi.
Sunumda ağırlıklı olarak sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortasıyla ilgili çalışma ve projeler üzerinde durulduğunu anlatan Bakan Çelik, şunları söyledi: "Sunumumuz dikkatle izlendi. Şu anda bu konularla ilgili yapılacak açıklama ancak hükümet tarafından yapılırsa bizzat Sayın Başbakan yapar. Çalışmalarla ilgili değerlendirmeler neticeyle somut neticeye ulaşırsa ilgili bakan olarak bizler veyahut Başbakan'ın talimatıyla gerekli açıklama yapılır. Şu anda sigaraya şu kadar kuruş zam gelecek gibi neticelendirdiğimiz çalışma söz konusu değil. SGK ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) müşterek bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma tütün kullanımıyla ilgili ilk kez doğrudan hastalık verileri bu araştırmada kullanıldı. SGK ile DSÖ doğrudan hastalık verileriyle hareketle tütün ve tütüne bağlı ürünlerin insan bünyesine etkileri ve sosyal güvenlik sistemine etkileri ne olduğuyla ilgili çalışma gerçekleştirildi. DSÖ çalışmayı referans çalışma olarak gösterildi."
SGK'nın ilaç dışında 33 milyar lira sağlık harcaması olduğuna işaret eden Bakan Çelik, bunun 3 milyarının sadece tütün ve tütüne bağlı hastalıkların tedavisinde kullanıldığını açıkladı. Bakan Çelik şunları kaydetti: "33 milyar lira sağlık harcamamız var, ilaç hariç. Bu sağlık harcamasının 7.5 milyarı, yani dörtte birinden de fazla bir rakam kanser, kalp damar hastalıkları ve solunum hastalıklarına harcanıyor. Böyle olunca bu çalışma tütün ve tütün mamüllerinin SGK'ya ve insan sağlığına yansımasını da ortaya koydu. Araştırmadan çıkan netice 33 milyar liralık sağlık harcamasının içerisinde tütüne bağlı ürünlerin harcamamıza etkisi yüzde 9. Yani yaklaşık 3 milyarlık harcamayı sigaraya ve benzeri ürünlerin kullanımından dolayı insan bünyesinde oluşan tahribata harcamaktayız. Harcamalarda yalnız nakdi olarak 3 milyar harcanıyor olarak ele alınmasının doğru olmadığı kanaatindeyiz. Kişinin üretkenliğine de çok ciddi sekte vurmakta. Birçok insanın özürlü kalmasına sebep olmakta. Ölümler ve birçok travmalara sebebiyet vermektedir. Kayıpların çok büyük olduğunu görüyoruz. Çalışma ciddi bir yol gösterici oldu. Bizzat sağlıklı verileri elimize almış olduk. Hükümet olarak sigarayla mücadelede çok ciddi önlemler aldık. Başarı elde ettiğimiz alanlar var; ama halen sosyal güvenlik sistemine fatura edilen konulara baktığımızda; maliyet unsuru ortada. İnsan sağlığı esastır. Sosyal güvenlik sistemimize de bakarsak 3 milyar olduğunu görmekteyiz. Çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan koruma, nesillerimizi zararlı alışkanlıklardan koruma adına, dünyada gelişmiş ülkelerde de yapılan çalışmaların ülkemizde yapılmasını istiyoruz. Sigaranın her yerde içilmemesi konusunda toplumsal bilinç oluşmuşsa hem insan sağlığını korumak hem de gereksiz harcamalardan sistemimizi kurtarmak adına kurum olarak, SGK, bakanlık ve hükümet olarak sunum çerçevesinde nasıl bir adım atılması gerekiyorsa adımlar atacağız. Verilmiş karar yok. Şu kadar sigaraya azam gelecek gibi verilmiş kararın olmadığını ifade etmek istiyorum."