Bakan Avcı'nın konuşmasından satırbaşları;
Yaptığımız iş ortaöğretime geçişle ilgili güncellemedir.
Bugün burada paylaşacaklarımız uzun yıllara dayanacak çalışmanın sadece bir kısmı. Biz eğitim ve öğretimi çok dinamik bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Eğitim yapısı düzeldikçe gelişmelere ayak uydurması gereken bir süreçten bahsediyoruz
Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz, okulu ortaya çıkarıyoruz.
Orta vadede test sınavlar yerine açık uçlu klasik yazılı sınavlar yapmayı planlıyoruz
Uzun vadede ortaöğretim kurumlarında yerleştirmelerde sadece eğitim öğretim değil sportif sosyal ve sanatsal etkinlikleri de değerlendiriceğiz.
Eğitimde katılımcılık en geniş şekilde yeni sistemde yerini alacak.
Okullara alterbatif olarak ortaya çıkan kurumlara ihtiyaç duyulmayacak. Öğrenciler arkadaşlarıyla aileleriyle daha çok vakit geçirecek. Öğrencilerimiz sanata, spora, daha fazla vakit ayıracak. Stresin olmadığı bir yerleştirme sistemin oluşturuyoruz.
Değerli arkadaşlar sizlerle paylaşacağımız bu uygulama altyapısı hazırlanan bir düzenleme.
Bütün kesimlerin görüşlerini aldık. Ortaya çıkan sonuç herkesin değerlendirmelerini yansıtıyor.
Bu yıl yaz aylarında temel mantığı ilgili taraflarla paylaştık. Çalıştaylarla zenginleştirmeye çalıştık. 16 ilde geniş katılımlı çalıştaylar organize ettik.
Sorumluluğumuz çocuklarımıza karşı ükemize karşı dünyaya karşı. Burada yapacağımız sunumun eleştirilmesinde de bu sorumlulukla hareket etmesini istiyorum.
YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?
Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yeni ortaöğretime geçiş sisteminde fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak. Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.
Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8.sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.
ROTAHABER