Türkiye'de doğurganlık hızını arttırmak için erkeğe de "ebeveyn izni" adı altında süt iznin verilmesi, 0-3 yaş grubu için ailelere kreş ya da maddi destek verilmesi, kadınların "sosyal güvenlik şemsiyesi" altında "evden, çağrı üzerine ya da part time" çalışmasını esas alan "sosyal güvenlik güvenceli esnek çalışma" modeli üzerinde durulduğu öğrenildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kalkınma Bakanlığı bünyesinde yapılan çalışmanın, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yapılacak toplantının ardından son halini alacağını, 15 gün içinde netleşeceğini belirterek, "Paket, doğum izni, erkeğe de süt izni, kadının esnek çalışması, çocuk başına maddi destek ve kreş desteği, vergi indirimi gibi unsurları içeriyor. Bekleyin, 15 gün içinde netleşecek. Fransa'daki modeli inceliyoruz. Çünkü burada 0-3 yaş grubuna verilen destek, doğurganlık hızını arttırmış" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlığının bir yıllık çalışmalarını değerlendirmek üzere gazetecilerle biraraya geldi. Akşam gazetesi'nden Ebru Toktar Çekiç imzalı habere göre; Şahin,Türkiye'nin doğurganlık hızının düştüğünü, AB seviyesine geldiğini belirterek,"Doğurganlık hızını yükseltmek için kadının aile ve iş hayatı arasında uyumu sağlamak çok önemli. Bu çerçevede de kadınlarda esnek çalışma yöntemlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor" diye konuştu.
AVUSTURYA MODELİ
Şahin, esnek çalışmadaki en önemli sorunun, sosyal güvenlik ayağını güçlendirmek olduğunu vurgulayarak, "Kadının aile ve ev hayatı arasındaki uyumu sağlamak çok önemli. Çünkü kadın aile kurunca ve çocuk sahibi olunca iş yaşamı yavaşlıyor. İş yaşamında yoğunlaşılınca aile hayatı yavaşlıyor. Başbakan ile Avusturya'ya gittik. Orada gördük ki kadın istihdam oranı yüzde 69. Ancak bunun yüzde 40'ı esnek çalışmadan kaynaklanıyor. Muhafazakar demokrat partiyiz. Aile kurumunu önemsiyoruz" vurgusunu yaptı.
Bu çerçevede dünyadaki modelleri incelemeye aldıklarını, şu anda Kalkınma Bakanlığı bünyesinde bürokratlar seviyesinde yürüyen çalışmanın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında son şeklini alacağını söyleyen Şahin, "Bunun için de esnek çalışma ve çocuğu olan ailelere destek sağlama modeli üzerinde duruyoruz" diye konuştu.
Fransa'yı özellikle incelediklerini anlatan Şahin, "Bu ülkede doğurganlık hızının yüzde 2 seviyesine ulaşmasında, özellikle 0-3 yaş grubu çocukları olan ailelere verilen destek politikasının çok etkili olduğunu gördük. Bunun üzerinde duruyoruz" diye konuştu.
ESNEK ÇALIŞMA NEDİR?
Şahin, esnek çalışma için "part time, evden çalışma ve çağrı üzerine çalışma" sistemi üzerinde durduklarını ancak bu sistemin sosyal güvenlik ayağı ile birlikte işleyeceğini açıkladı. "Güvenceli esneklik" adı verilen sistemi istediklerini kaydeden Şahin, sendikalarla konuştuklarını, görüşlerini aldıklarını ifade etti.
TEMİZLİKÇİ KADINLARA DA SOSYAL GÜVENLİK
Bu noktada devreye giren Bakanlık Müsteşarı Ahmet Zahteroğlu, "Evde temizlik yapan kadınların da sosyal güvenlik şemsiyesine girmesini esas alan bir modeli öngörüyoruz. Bu çerçevede isteğe bağlı sigorta sistemini düşünüyoruz" bilgisini verdi.
KADINA DOĞUM İZNİ NE OLACAK?
Şahin, doğum izninin 6 aya çıkarılmasını istediklerini, ancak bunun kadın istihdamını olumsuz yönde etkileme gibi yan etkisi olabileceğini de tartıştıklarını anlatarak, "Aşırı izin, kadın istihdamını geriye mi götürür, bunu tartışıyoruz. Doğum iznini arttırırken, dengeyi kurmak istiyoruz" vurgusunu yaptı.
Şahin çalışılan pakette, erkeklere de süt izninin verilmesi için "ebeveyn izni" modeli üzerinde durduklarını da ilk kez açıkladı. Paketin içinde "doğum izni, süt izni, erkeğe de süt izni, kreş desteği, 0-3 yaş grubunda çocuğu olan ailelere çocuk başına destek, vergi indirimi" gibi maddelerin yer alacağını belirterek, "Daha fazla ayrıntı açıklamayalım, 15 gün içinde hepsi netleşir" diye konuştu.