ATİLA ALTUNTAŞ'IN HABERİ
Ayakkabı ile yatan, ayakkabı ile kalkan 20 yıldır ayakkabı sektöründe esnaflık yapan Necdet Görgülü'den ayakkabılar hakkında altın tavsiyeler...
GÖRGÜLÜ TECRÜBELERİNİ AKTARDI
'Ayakkabılar, insanların temel ve gerçek ihtiyaçları sonucu ortaya çıkmışlardır' diyen Necdet Görgülü tecrübelerini şöyle aktardı.' Ayakkabı tasarımları da; koruma sağlama, dayanıklılık ve şıklık gibi ihtiyaç duyulan özellikler göz önünde tutularak yapılır.
Ayak sağlığı problemlerini en aza indirmenin yolu sağlıklı ayakkabı kullanımından geçer. Günlük yaşamda, yüzlerce ton değerinde basınca maruz kalan ayaklarımız, sakatlanma ve incinmeye en elverişli organlarımızdır. Bu nedenle doğru ayakkabı seçimi çok önemlidir' diye konuştu.
Ayakkabı seçerken model ve renkten önce ayakkabının rahatlığına, doğal malzemelerden imal edilmiş olmasına özen gösterilmesinin altını çizen Görgülü, ' Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık problemlerine davetiye çıkartmaktadır ayrıca ayakkabı seçerken kişinin çalışma koşullarını da göz önünde bulundurması gerekmektedir' dedi
Yıllardır bu sektörün içerisinde olan Necdet Görgülü 20 yıllık tecrübesine dayanarak, 'Ayakkabı alımında ve bakımında' yapılması gerekenleri Şöyle sıraladı:
AYAKKABI ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK 11 ALTIN KURAL
1-Ayak numaranızı ayaktayken ölçtürün.
2-Her zaman ayakkabıları her iki ayağınızda da deneyip, mağazada bir süre böyle yürüyün.
3-Her zaman büyük ayağınıza göre alın. Sağ ve sol ayak numaraları, nadiren birbirini tutar.
4-Ayakkabının ayağınıza oturmasını beklemeyin, ayakkabılar giydiğiniz anda rahat olmalıdır.
5-Astar kullanılmayan ayakkabılar daha rahat ve yumuşaktır, fakat bazen ayağınızı ilk birkaç kullanımda boyayabilir. Bu boyama zamanla geçecektir.
6-Son giydiğiniz ayakkabının numarasına güvenmeyin. Bir ayakkabı üreticisinin kalıbı, bir diğerininkinden farklı olabilir. Ayrıca ayağınız da büyüyebilir.
7-Ayakkabı alımını günün ilerleyen saatlerinde yapın. Ayaklar gün boyunca şişerler. En sağlıklısı ayaklar genişlemişken ayakkabıyı denemektir.
8-Ayakkabının iyi oturduğundan emin olun. Ağırlığın dağılması açısından önden, yandan ve arkadan ayağınızı rahat hissetmelisiniz.
9-Baş parmağınız ayakkabının ön kısmıyla asla temas etmemelidir. Temelde bilinen bir şey olmasına rağmen tekrarlamakta fayda var; ayağınızın en geniş kısmı ayakkabının en geniş kısmıyla örtüşsün.
10-Deri, kösele ve üzeri dikişli (saraçlı) ayakkabıların su alması normaldir. Bu nedenle bu tür ayakkabılar yağmurlu günlerde dikkatli giyilmelidir, suyla ve çamurla temas engellenmelidir.
11-Ayakkabıyı denerken, o ayakkabı ile birlikte giymeyi düşündüğünüz çorap ile deneyiniz.
AYAKKABI BAKIMIYLA İLGİLİ İPUÇLARI
Ayakkabılarınızı uzun süre kullanmak istiyorsanız, onları temiz ve iyi durumda tutmaya çalışın.
Ayakkabının derisinin cinsini öğrenin ve ayakkabıya ait bakım malzemelerini bulundurarak, düzenli olarak kullanın.
Topukların ve tabanların fazla aşınmasına izin vermeyin.
Ayakkabılarınızı dönüşümlü olarak giyin. Böylelikle ayakkabılarınızın dinlenmesini sağlamış olursunuz.
Asla başkasının kullanmış olduğu ayakkabıyı giymeyiniz; bu özellikle çocuklar için önemlidir, çünkü çoğu zaman büyük kardeşlerinden kalan ayakkabıları giymek zorunda bırakılırlar.