Avrupa'nın Hamas'la diyalog başlattığı iddia edildi. Independent, İsrail'in Gazze saldırısının ardından çok sayıda Avrupalı yetkilinin Hamaslılarla görüştüğünü yazarken, bir Avrupalı diplomat, 'Bu yeni bir şeyin başlangıcı' dedi.
İsrail'in 1300'den fazla Filistinlinin öldüğü Gazze operasyonu sonrası, Avrupa 2003'te terör örgütleri listesine aldığı Hamas ile doğrudan diyaloğa geçti.
Daha önce ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu temsilcisi George Mitchell'ın Hamas'ın İsrail ile diyaloğa sokulmasına çalışacağı iddia edilmişti. Dün Obama'ya yakınlığıyla tanınan Senato Dışilişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry'nin iki vekille birlikte Gazze'ye gitmesi de dikkat çekti.
AB'nin Hamas'la temaslarını aktaran Independent, iki hafta önce iki Fransız senatörün Şam'da Hamas politbüro başkanı Halid Meşal ile görüşmesini ve üç hafta önce iki Britanyalı vekilin Beyrut'ta Hamas'ın Lübnan Temsilcisi Usame Hamdan ile bir araya gelmesini örnek gösterdi. Hamdan, geçen yılın sonundan beri İsveçli, Hollandalı ve adını açıklamak istemediği üç Batı Avrupa ülkesinden vekillerin de Hamas temsilcileriyle görüştüğünü aktarıp, "Hamas'ın kara listeye alınmasıyla hata yapıldığına inanıyorlar. Artık Hamas ile konuşmaları gerektiğini biliyorlar" dedi.
Üst düzey bir Avrupalı diplomat, gazeteye, "Sanıldığından çok daha fazla kişi Hamas ile görüşüyor. Hamas ile müzakere yapmasak da bu yeni bir şeyin başlangıcı" diye konuştu.
'SİYASET DEĞİŞİMİNE TEMKİNLİ DURMALI'
Ocak 2006'da Hamas'ın Filistin genel seçimindeki zaferi üzerine ABD, AB, Rusya ve BM'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü, İsral'in yıkımını amaçladığı için Hamas ile siyasi teması yasaklamış ve Hamas'a İsrail'i tanıyıp şiddeti bırakması şartı koşmuştu.
Bu politika İsrail'in son Gazze saldırısı ile sorgulanmaya başlandı. Diplomatlar vekillerin Hamas ile temasını 'kişisel girişim' diye sunsa da, bu temelde hazırlanan raporlar dikkat çekiyor. AB Dış Politika şefi Javier Solana da, Hamas ile Fetih'in birlik hükümetini tanıyıp muhatap alacaklarını belirtmişti. Ancak Independent, Meşal'in Fransız senatörlere "Fetih lideri Mahmud Abbas'ın başında olduğu Filistin Özerk Yönetimi artık hiçbir şeyi temsil etmiyor. Arap sokakları arkamızda" dediğini aktardı.
Uzmanlar, ABD ile AB'nin Hamas politikasının değişeceği beklentisi için temkinlilik salık verip, İsrail'in de karşı manevralarının henüz bilinmediğine dikkat çekti.
22 günlük İsrail saldırısında viraneye dönen ve hâlâ abluka altındaki Gazze, dün ABD'li Demokrat vekiller Brian Baird ile Keith Ellison ve 2004 başkanlık seçiminin kaybedeni olan Kerry'nin ziyaretine uğradı. Amerikan heyeti, yıkılan yerlere gidip BM yetkilileriyle görüşürken, Hamaslılarla temas planlanmadığını belirtti.
İsrail'in güneyinde "Değişmesi gereken Hamas'ın terör araçlarına başvurma ısrarı, hep söylediğimiz gibi bunun masada yeri yok" diyen Kerry, "Ziyaret Hamas'la ilgili tavır değişikliği anlamına gelmiyor. Sadece bizim dinleme ve öğrenme çabamıza işaret ediyor" diye ekledi. Gazze'de yıkılan Amerikan okuluna giden Kerry, karşılaştığı manzarayı "Fiziksel yıkımın miktarı ve acıların yoğunluğu sarsıcı. İnsanlar, masum çocuklar, kadınlar ve savaşçı olmayanlar susuz, yemeksiz ve sağlıksız bir ortamda saşıyor. Umutsuzca sınırdan geçişine izin verilmeyen yardım kamyonlarını bekliyor" sözleriyle anlattı. BBC ise Hamas'ın Kerry aracılığıyla Obama'ya mektup yolladığını öne sürdü.
Kaynak. Radikal