Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Gümülcine Ziraat Bankası'nın ikinci şubesini birlikte açtı.
Ziraat Bankası'nın Gümülcine'de resmen faaliyete geçmesi, Batı Trakya Türklerine tarihi günlerden birini yaşattı. Resmi açılışa binlerce Batı Trakya Türkü katıldı. Türkiye'de yaşayan Batı Trakyalılar da 3 otobüsle açılışa katılma heyacanı yaşadı. Ziraat Bankası Gümülcine şubesinin açılışında konuşan Ekren, Türkiye ve Yunanistan arasında artış trendi gösteren ekonomik ilişkilere dikkat çekti. Ekren, Türk-Yunan ilişkilerine önem verdiklerini belirtti. 2008 sonu itibariyle 3,5 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacmi olduğunu kaydeden Ekren, Türkiye'nin en büyük bankası Ziraat'ın Yunanistan'da açtığı şubelerin iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerine yapacağı pozitif katkıların önemine değindi.
Türkiye'de Yunan yatırımcının banka ve sağlık sektöründe hizmet verdiğini hatırlatan Ekren, Ziraat Bankası'nın da desteğiyle önümüzdeki dönemde Türk ve Yunan şirketlerinin iki ülkedeki faaliyetlerinin artarak devam edeceğini kaydetti.
Ekren, Atina'da dün Yunan hükümetinin ekonomi yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını hatırlattı.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da, son yıllarda 2 ülke arasında gelişen dostluk ve işbirliği çerçevesinde, Ziraat Bankası'nın bu sürece katkı yapacağını kaydetti. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç da, bankanın iki ülke ilişkilerine katkı yapması dileğinde bulundu.
Öte yandan Türkiye'nin iyi niyetli girişimlerine rağmen, Yunan siyasilerin Atina'da olduğu gibi Gümülcine'de de resmi açılışlara katılmaması dikkat çekti.
Yunan yerel siyasiler, Gümülcine Ziraat Bankası'nın açılışı için bastırılan davetiyelerin sadece Türkçe ve İngilizce hazırlanmasından rahatsız olmuştu. Daha sonra basılan Yunanca davetiyelere rağmen yerel siyasetçilerden açılışa gelen olmadı. Törende sadece Yunanlı Gümülcine vali yardımcısı ve gazeteciler yer aldı.
Doğu-Makedonya ve Trakya Genel Sekreteri, Türkçe davetiyelerde "Komotini" yerine "Gümülcine" adının yer almasına tepki göstermişti