Atatürk posterleri bile Çin malı

Çin istilasında son nokta..

Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras, tüm dünyanın korkulu rüyası olan Çin istilasının ulaştığı boyutu Mahmutpaşa'da yerinde keşfetti.

ÇİNLİLER MAHMUTPAŞA'DA DÜKKAN AÇMIŞ
Milliyet Ekonomi’deki arkadaşım Bülent Yardımcı, “Hocam” dedi, “Çinliler Mahmutpaşa’da dükkan açmış. Patron Çinli, tezgahtar Çinli... Bir değil, bir çok dükkan var...” Önce inanamadım. Bayram öncesi Kürkçü Mustafa beni Çinlilerin mağazalarına götürdü.

Çinli patronlar mağazanın köşesinde bir masanın başına oturmuş. Çekik gözleriyle bilgisayarlarının ekranını izliyor. Kapıda ise Türkçe bilen, (Büyük olasılıkla Türkmen kökenli) Çinli hanımlar müşterilere “gel gel” yapıyor. Mal almaya niyetlenenlerle “pazarlık” yapıyor.

Vasıf Çınar Caddesi’nden Mercan’a doğru yürüdüm. Yolun sağında, solunda sıralanan mağazalardaki Hint malları dikkatimi çekti. Hindistan’dan getirilen üzerleri işli-süslü örtüler, rengarenk kadın giysileri, kadın bluzleri... Yığın yığın, istif istif... Pazar yerlerindeki işportalarda satılan Hint işi eşyalar demek ki bu mağazalardan besleniyor.

Dikkatimi çeken beyaz, pamuklu, değişik tasarımlarda, modern çizgiler taşıyan kadın bluzleri oldu. Fiyatını sordum. Tek fiyat. Bütün dükkanlarda 20 YTL. Türkiye’de bu fiyata, bu kalite ve modelde kadın bluzünü bu fiyata mal etmenin imkansız olduğunu biliyorum.

ATATÜRK POSTERLERİ BİLE ÇİN MALI
Arka kapısından Şark Han’a girdim. Beş katlı hanın her katında ben diyeyim 100, siz deyiniz 200 dükkan var. Her bir dükkanda da Çin’den, Hindistan’dan ve Afrika ülkelerinden ithal edilen eşyalar satılıyor. Bir dükkanda kabartma Atatürk posterleri, çerçeveli Atatürk resimleri satılıyordu. “Burada tek yerli malı Atatürk posterleri” diyecek oldum. Kürkçü Mustafa, çerçeveli bir resmin arkasını çevirdi. Dipteki yazıyı gösterdi. Atatürk posterleri bile Çin malı imiş.

Ekonomi Haberleri