Çiçek, Bakanlar Kurulu sonrasında yaptığı açıklamada, polislerin daha kısa süre askerlik yapmasını sağlayacak kanun tasarısının imzaya açıldığını söyledi. Çiçek, akademi mezunları 3 hafta, polis meslek yüksekokulu mezunlarının 6 ay askerlik yapacağını söyledi. Çiçek, şu anda Emniyet Teşkilatı içerisinde askerliğini yapmayan 36 bin 210 polis, askerliğini şu anda yapmakta olanlarla birlikte bu sayının 38 bin 415 olduğunu kaydetti. Çiçek, kanun çıktığı anda askerlik yapan 2 bin 202 kişinin de yararlanabileceğini kaydetti.
Çiçek, Türkiye'de kişi başına düşen polis sayısının Avrupa ortalamasının altında olduğunu ve polislerin sorumlu olduğu alanlarının giderek arttığını kaydetti. Çiçek, daha önce jandarma tarafından ifa edilen görev alanlarının Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirildiğini belirtti. Polise çok ihtiyaç olduğunu kaydeden Çiçek, akademi mezunlarının üç hafta, meslek yüksekokulu mezunlarının ise 6 ay askerlik yapacaklarını kaydetti. Çiçek, polislerin güvenlik hizmeti yaptıklarını ve emekli oluncaya kadar da bir ölçüde silah altında olduğunu kaydetti.
Askerlik süresi içerisinde Emniyet Teşkilatı'ndan ayrılan veya meslek ilişkisi kesilen personele genel hükümler içerisinde askerlik hükümlerinin uygulanacağını belirtti. Terhis edildikten sonra Emniyet Teşkilatı'ndan ayrılan veya ilişkiği kesilen personelin askere alınarak geriye kalan sürenin tamamlanacağını vurguladı. Çiçek, bu kolaylığın polislik görevini ifa ettiği süre için geçerli olduğunu söyledi.
ASKERİ YARGIYLA İLGİLİ YASA İMZAYA AÇILDI
Anayasa değişikliği ile ilgili uyum yasalarını da ele aldıkların söyleyen Çiçek, askeri alanla ilgili bir tasarıyı benimsediklerini ve TBMM'ye göndermiş olacaklarını söyledi. Çiçek, tasarıda, askeri mahkemelerin işleyişi, askeri hakimlerin sicilleri, özlük hakları, askeri yüksek organlarına seçilme şartları, askeri yargının görev alanlarıyla ilgili düzenleme olduğunu söyledi. Çiçek, bu düzenlemeler yapılırken son değişiklikler ve son değişikliler dikkate alındığını kaydetti. Çiçek, paketin 84 maddeden ibaret olduğunu söyledi.
Askeri yargıyla ilgili pakette askeriyeden ihraç edilenlerle ilgili düzenleme olup olmadığı yönündeki soruya ise Çiçek, 84 maddelik kapsamlı bir düzenleme olduğunu söyledi. Çiçek, bu düzenlemeyle Anayasa değişikliğine uyumu gerçekleştirdiklerini hem de Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu iptal kararı çerçevesinde ortada kalan bir kısım hususları gerçekleştireceklerini ifade etti.
SÖZLEŞMELİ ERLER GÜNDEME GELDİ
Çiçek, bir soru üzerine, "Sözleşmeli er konusu gündeme geldi. Onunla ilgili müzakere yaptık. Bir iki konunun olgunlaşması gerekiyor, kısa süre içinde imaya açmış olacağız. Henüz imzaya açılacak noktada değil. Sosyal güvenlik kurumlarıyla irtibatının sağlanması açısından bir çalışmanın yapılması gerekiyor. "dedi.
YUNANİSTAN SINIRI
Çiçek, Yunanistan'ın Türkiye sınırına duvar örmesiyle ilgili soruya ise "Konu Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmedi. Haberne kadar doğrudur bilmiyorum. Her ülke kendi bölümünde bu tedbirleri alıyor olabilir. Her ülke kendi sınırlarını korumak gibi bir hakkı da var." diye cevap verdi.
AÇIĞA ALINAN ÜÇ GENERAL
Yaşta terfi ettirilmeyen üç generalle ilgili AYİM kararını geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve bununla ilgili hükumetin bir tasarrufu olup olmadığı yönündeki soruya ise Çiçek, "Dava neticelenmiş değil. Neticelenmiş bir yargı süreciyle ilgili yorum açıklamam söz konusu değil. Bunu Bakanlar Kurulu olarak da konuşuyor değiliz. Türkiye'de kimin ne yapacağı, nasıl yapılacağı, hangi usullerle yapılacağı baştan belidir. O süreç işliyor"diye konuştu.
CİHAN