Bu hafta sonu yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrenciler, sınav sırasında stres yapmamaları ve soruları çözmeye en iyi bildikleri konudan başlamaları konusunda uyarıldı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Sosyolog Prof. Dr. Adnan Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kontenjanların ve üniversite çeşitliliğinin hem yurtiçinde hem yurtdışında oldukça arttığını belirterek, yükseköğretimin bir pazar haline geldiğini söyledi.
Bundan dolayı adayların istedikleri bölüme girme şanslarının bulunduğunu ifade eden Gümüş, "Ancak, hangi üniversite olacağı konusu yarışma konusudur" dedi.
Gümüş, sınava girecek öğrencilerin ve velilerin, bu konularda aşı stres yapmak yerine uzun vadeli ve daha çok hayata yönelik düşünmelerinin uygun olacağını vurgulayarak şöyle konuştu:
"Bugün yükseköğretimden daha çok yaşamın nasıl idame edileceği sorunu bulunmaktadır. Yüksek öğretim mezunu gençlerin işsizlik oranı kendilerinden düşük eğitimlilerden daha yüksek düzeydedir. Elbette bir miktar iş imkanları gözetilmekle birlikte daha çok insanların mutlu olacağı ve bir şeyler yapıp gerçekleştirebileceği alanları seçmesi uygun olur."
Adayların son günlere aşırı çalışma, aşırı beklenti ve stresle girmelerinin başarıyı artırmak yerine daha da düşüreceğini anlatan Gümüş , "Sakin bir şekilde ve çok yüksek hedefler koymadan tamamen yapabileceklerine odaklanmaları uygun olacaktır" diye konuştu.
"EN İYİ BİLDİKLERİ KONULARDAN BAŞLASINLAR"
Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ragıp Özyürek de, adaylardan, sınav sırasında yapamadıkları sorular üzerinde fazla zaman kaybetmemelerini istedi.
"Sonucundan emin değilseniz işaretleme yapmak yerine boş bırakın" diyen Özyürek, "Eğer zamanınız kalırsa yapamadığınız soruya tekrar bakı n" dedi.
Özyürek, adayları soruları çözmeye en iyi bildikleri konudan başlamaları konusunda da uyararak, "Eğer soruları yanıtlamaya kendinize zor gelen konudan başlarsanız zaman kaybedebilirsiniz. Bu da çözebileceğiniz sorulara zaman ayıramamanıza yol açar" diye konuştu.
Özyürek, sınavın yapılacağı 27 Mart Pazar gününe kadar uyku düzeni açısından akşam erken yatıp sabah erken kalkılması yerinde olacağını sözlerine ekledi.
AA