Aselsan Engel Tanımadı

ABD, bölge ülkelerine teknoloji transfer etmeye başlayan Aselsan'ın büyümesinden rahatsız oldu. Şirket son fabrikasını Kazakistan'da açmaya hazırlanırken Washington, finans devi Merrill Lynch üzerinden ambargo uygulayarak ilk kez açıktan tavır aldı.

Türkiye'nin uzun menzilli füze sisteminde Çin firmasını (CPMIEC) tercih etmesi ABD ve Avrupa ülkelerinde endişe doğururken ASELSAN'ın bölgesel ve uluslararası atılımlarının önünü kesmek için harekete geçen ABD yönetimi birbirinden ilginç senaryoları devreye soktu. Son olarak ASELSAN'ın ikincil halka aracılık etmeyi önce kabul eden Merrill Lycnh, ABD yönetiminin devreye girmesiyle, Çin firmasının seçimini gerekçe göstererek, aracılıktan çekildiğini açıkladı. ABD böylece Aselsan'ın Batılı yatırımcılardan en az 200 milyon dolarlık yatırım çekmesinin önüne geçmek istedi. Halen yüzde 15'i halka açık olan şirket, yeni yatırımları finanse etmek üzere yüzde 10'luk hissesini daha halka arz etmesi halinde en az 200 milyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyordu.

KARARLI ADIMLAR

ASELSAN ise Ortadoğu, Afrika ve Asya'daki savunma atılımlarına ve teknolojik yatırımlarını hızla devam ettirmekte kararlı. Geçen hafta Suudi Arabistan'a 85 milyon dolarlık haberleşme sistemleri satan şirket, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Ürdün ve Güney Afrika'da satış ve pazarlama şirketleri kurarak bu ülkelerin savunma pazarında önemli oyunculardan biri olmaya hazırlanıyor. Aselsan'ın Kazakistan Engineering ile ortaklaşa kurduğu elektro optik fabrikasında üretilecek ürünler Kazakistan Silahlı Kuvvetlerinin yanısıra Orta Asya ülkelerinin askeri ve sivil ihtiyaçlarını karşılayacak.

Termal ve lazer sistemlerle görüntü yoğunlaştırıcılı gece görüş cihazlarının tasarımları için gerekli elektro-optik sistemler, Türkiye'de de üretiliyor. Zorlu operasyon koşullarında yıpranan ve bakım için gelen Termal Silah Dürbünleri, Aselsan personeli tarafından detaylı olarak kontrol ediliyor.

Aselsan'ın hissesi yüzde 49

Kazakistan Engineering Başkanı Bolat Smagulov ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Tohumcu'nun imzasıyla kurulan KAE'de Kazakistan Engineering yüzde 50, ASELSAN yüzde 49 ve Türkiye'nin Savunma Sanayii Müsteşarlığı ise yüzde 1 hisseye sahip.

Bugün kurdela kesiyor

İki kurumun 2011'de kurulan Kazakistan-Aselsan Engineering Şirketi'nin ilk yatırımı olan elektro optik fabrikasının açılışı bugün. Kazakistan Silahlı Kuvvetleri ile bölge ülkelerinin sınır güvenliği ekipmalarının üretileceği tesisin ana etaplarının 36 milyon dolara mal olduğunu öğrenildi.

3. faz üretim 2014'de

Aselsan Engineering, 2011'de kuruldu. KAE, Kazakistan askeri ve sivil kuruluşlarla bölgenin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik elektro optik ve elektronik cihaz ve sistemleri üretecek. Elektro optik fabrikasının önemli kısmı olan Faz 3'ün gelecek yıl tamamlanmasıyla yeni bir adım atılacak.

habervaktim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri