Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, 112 acil yardım hattını sabit ya da cep telefonundan arayanların yerinin tespitine yönelik çalışmalarla ilgili AA muhabirine bilgi verdi.
5809 sayılı kanunun, sabit ve mobil telefon operatörlerine, 112 acil yardım çağrı hattını arayanların lokasyon bilgilerinin, çağrı karşılama ekranlarında görülmesini sağlamakla yükümlü tuttuğunu hatırlatan Coşkun, Sağlık Bakanlığı olarak haziran ayında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yayımladığı, ''Elektronik Haberleşme Sektöründe Acil Yardım Çağrı Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik''in ardından çalışmalara hız verdiklerini belirtti.
-''Aramaların yüzde 70-80'ini gözüküyor''-
Bu kapsamda bütün illere birer genelge göndererek operatörlerle işbirliğine gittiklerini bildiren Coşkun, çalışmalarla ilgili şu bilgiyi aktardı:
''Operatörlerden, 112 acil yardım çağrı kayıt ve otomasyon sistemine her ilde entegre olmalarını istedik. Temmuz ayından bugüne kadar yürütülen çalışmalara ait sonuçlar yavaş yavaş elimize ulaşmaya başladı. Bu süreçte tüm operatörlerden gelen çağrıların yüzde 70-80'inin konum bilgisinin artık bütün illerin 112 çağrı karşılama ekranlarında görülebildiğini tespit ettik. Operatörlere ait illerdeki baz istasyonu sayılarının artmasıyla lokasyon bilgilerinin çok daha dar alanda ve daha güvenilir bir şekilde alınabileceğini düşünüyoruz.''
-''Artık arayanlara daha kolay ulaşacağız''-
Sabit hatlardan aramalarda, sadece kayıtlı adres bilgisinin baz alındığını, sistemin cep telefonundan yapılan çağrıların yer tespitinde daha çok işe yarayacağını belirten Coşkun, yönetmeliğe göre operatörlerin çalışmalarını bir yıl içinde tamamlamaları gerektiğini kaydetti.
Böylece bir yıl içinde 112'yi arayanların konum bilgilerini il ve ilçe merkezinde 2, kırsalda ise 10 kilometrekareden daha küçük bir alanı kapsayacak şekilde tespit etme imkanı bulabileceklerini bildiren Coşkun, belirtilen alanın, çağrıda bulunan kişinin aradığı noktayı yüzde 90 ihtimalle içermesinin de şart koşulduğunu söyledi.
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, yönetmelikle 5 yıl içinde bu alanların il ve ilçe merkezlerinde 1, kırsalda ise 6 kilometrekareye düşürülmesinin öngörüldüğünü bildirdi