Arnavutluk, 100 Yaşına “Hristiyan” Olarak Giriyor…

1912 tarihinde Avrupa’nın ilk Müslüman ülkesi olarak bağımsızlığını kazanan, ancak II. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşadığı 50 yıllık Komünizm döneminde ateist politika neticesinde dîn adına her şeyini kaybeden Arnavutluk, son 20 yıldır Hristiyanlaştırılıyor.

Gelecek yıl bağımsızlığının 100. yıldönümünü kutlayacak olan Arnavutluk, Müslüman bir ülkenin nasıl Hristiyan bir ülke yapıldığını gösteren bir ibret vesikasıdır. Haçlı dünyasının, İslam dünyasının duyarsızlığından cesaret alarak hummalı bir şekilde yürüttüğü bu misyonerlik çalışmalarını geçtiğimiz aylarda Balkanlar’a bir gezi düzenleyen İbrahim Sediyani araştırdı ve kaleme aldı:

1912 - 2012: "Avrupa'nın Tek Müslüman Ülkesi" Arnavutluk, 100 Yaşına "Hristiyan" Olarak Giriyor; Haberiniz Var mı?

İBRAHİM SEDİYANİ

Arnavutluk, tarihi boyunca gün yüzü görmeyen, oldu olası dertli bir coğrafya.

Müslüman olmadan önce Bizans’ın, Müslüman olduktan sonra da Osmanlı’nın en çok başını ağrıtan eyaleti oldu. Allâh-û Teâlâ’nın en güzel toprakları ve en muhteşem doğal güzellikleri verdiği, ve fakat alnına en acılı yazgıyı yazdığı bir ülke.

Özellikle son yüz yıllık yakın geçmişi, tamamen acılarla dolu. 20. yy’ın ilk yarısını Faşizm işgali ve bombardımanı, ikinci yarısını da Komünizm baskısı ve zûlmü altında geçirdi, Arnavutlar.

Arnavutluk; Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazandığı 28 Kasım 1912 tarihinde, Avrupa’nın tek Müslüman ülkesi” olarak dünya haritasındaki yerini aldı.

Gelecek yıl, 2012’de bağımsızlığının 100. yıldönümünü kutlayacak.

Bağımsız Arnavutluk’un 1912 – 2012 arasındaki ilk 100 yılını, 8 ayrı döneme ayırmak mümkün:

Kuruluş: 28 Kasım 1912.

1 – Arnavutluk Geçici Hükûmeti (1912 – 14)

2 – Arnavutluk Prensliği (1914 – 25)

3 – Arnavutluk Cumhuriyeti (1925 – 28)

4 – Arnavutluk Krallığı (1928 – 39)

5 – İtalya işgali altındaki Arnavutluk (1939 – 43)

6 – Almanya işgali altındaki Arnavutluk (1943 – 44)

7 – Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti Dönemi (1944 – 92)

8 – Şimdiki Dönem (1992 - ...)

Bu sekiz dönemin ilk altısında Arnavutluk, 20. yy’da bağımsızlığını kazanan veya bağımsız bir devlet olarak büyük ve işgalci güçlere karşı bunu korumaya çalışan hemen her ülkenin yaşadığı olayları yaşadı: Ayakta durmaya ve varlığını korumaya çalışma, iki cihan harbi, faşizm işgali, bombardımanlar, işgaller, soğuk savaş...

Ancak 1944 – 92 arası yaşanan Komünizm dönemi, başka bir ifadeyle Enver Hoxha (Enver Hoca) dönemi, Arnavutluk halkına tarihinin en büyük travmasını yaşattı. Özellikle Arnavutluk’un “tarihin ilk atesit devleti” ilân edildiği 1967 yılı, Bağımsız Arnavutluk’un 100 yıllık tarihinin en önemli yılıdır.

Tadı “bal” ama kaderi “kan” olan “Bal-kan” coğrafyası, özellikle Arnavutluk toprakları, onyıllar boyunca yönetimi altında kaldığı baskıcı ve dîn düşmanı Komünizm rejiminin yıkılışıyla birlikte, geleceğe büyük bir umutla bakmaya başlamıştı. Yıllarca her türlü dînî özgürlükleri ellerinden alınmış, namaz kılmaları ve oruç tutmaları bile yasaklanmış olan Müslümanlar, daha bir emniyette olacakları bir geleceğin kendilerini beklediğini düşünüyorlardı.

Tüm dünyada olduğu gibi, Balkanlar ve Arnavutluk’ta da, vahşî ve ilkel bir rejim olan Komünizm, tarihin çöplüğüne atıldı; hakkettiği yere.

Ancak Komünizm’in yıkılışından sonra, bu coğrafyadaki Müslüman toplulukların başına musallat olan başka bir musibet var şimdi: Misyonerlik... 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri