"Arka koltukta da emniyet kemeri takıyorum"

Türkiye'deki trafik kazalarında her yıl 10 bin kişi hayatını kaybediyor, 200 bin kişi yaralanıyor.

Maddi kayıp 15 milyar YTL. Bu tablonun değişmesi için harekete geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat' kampanyasını himayesine aldı. Çankaya Köşkü'nde dün geniş katılımlı bir toplantıya ev sahipliği yapan Gül, öndekilerin yanı sıra arka koltukta seyahat edenlerin de emniyet kemeri takmasını istedi: "Ben bu kurala uyuyorum. Trafik, makam tanımıyor. Herkesin sorunu."

'Türkiye, istikrar adası olduğunu ispatlarsa krizler avantaja döner'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Gül, Türkiye'nin bölgesindeki krizi avantaja dönüştürebileceğini belirtirken, "Türkiye, hukukun üstünlüğünü, bölgenin güvenli, istikrarlı bir adası olduğunu ispatladığı zaman çevredeki riskli bölgelerden herkes bir ayağını buraya atar." dedi.

Gül, himayesinde yürütülen 'Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat' projesinin tanıtım toplantısının ardından Çankaya Köşkü'nde verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı. Meclis'te görüşülen Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesiyle ilgili soruya Gül, "Onunla ilgili görüşlerimi biliyorsunuz. Türkiye'ye haksızlık yapılıyor. Türkiye'de herkes hapiste zannediliyor." karşılığını verdi.

Çalık için özel bir şey söylemedim

Gül, Sabah-atv'nin yeni sahibi Ahmet Çalık için Katar Emiri nezdinde girişimde bulunduğu yönündeki haberlere de açıklık getirdi. 2008 başında Suriye'de yapılan Arap Ligi kültürel etkinliklerine katıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, söz konusu iddialara yer veren köşe yazısını yalanladı: "Okudum yazısını. Öyle değil. Benim Şam'a gidişim çok önceden planlandı. Danışmanlarım kritik bir davet olduğunu, muhakkak gitmem gerektiğini söyledi. Washington'dan gelmiştim. Çok yorgundum. Buna rağmen gittim. Kültürel programın çıkışında, Çalık'ı gördük. Herkesin içinde ve herkesin göreceği şekilde kendisini tanıştırdım. 'Enerji konularında çalışan yatırımları olan bir işadamı' dedim. Ne bir odada toplantı, ne de başka şey. Herkesin gördüğü neyse o. Dışişleri bakanıyken de, şimdi de işadamlarımızı Türkiye'ye ile ilgili işlerinde destekledik. Sırf bir proje için ziyaret ettiğimiz ülkeler olmuştur. Ve sonuç alınmıştır."

Gül'e, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, "Doğrudan yabancı sermaye girişi için kaygı duyuyorum." şeklindeki sözleri hatırlatıldı. Dünyadaki olaylarla ilgili çeşitli mesajlar verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı, polemik konusu olmaması için bazı şeyleri kapalı anlattığını vurguladı. Gül, "Görüştüğüm herkese bugünün risklerini söyledim. Ekonomik, siyasi riskler var, tehditler var." dedi. Üç sene önce bir dışişleri bakanından "Yeni bir savaş çıkarsa Körfez tıkanır, petrol 100 doları aşarsa görürsünüz." sözlerini duyduğunu aktardı.

Gül, şöyle devam etti: "Türkiye yüzde 90'ını içeride üretmiyor petrolün. Gaz da petrole bağlı. Dolayısıyla 1929'dan bu yana belki de dünyadaki en büyük problem. Unutmayın 5 sene önce Türkiye'nin çürük bankaları battı, şimdi dünyanın büyük güçlü bankaları battı. Kim düşünebilirdi o büyük bankaların batacağını? 1 trilyon dolar batık para var dünyada. Bu yansıyacak dalga dalga herkese. Ama, Türkiye bunu avantaja çevirebilir.

Türkiye bu bölgenin güvenli bir adası olduğunu, istikrarını, güvenilirliğini hukukun gerçekten üstün olduğunu ispatlarsa, çevredeki riskli bölgelerdeki herkes bir ayağını Türkiye'ye atar. Yani, bölgedeki krizler Türkiye'nin avantajına dönüşebilir." Gazeteci Fikret Bila önceki gün isim vermeden bir AK Partili'nin görüşlerine yer vermişti. Söz konusu partili, hükümetin bazı kesimlerde oluşan endişeleri giderecek adımlar atmasını önermişti. Cumhurbaşkanı'na bu yazı kastedilerek, "Fikret Bila'yı okudunuz mu?" sorusu yöneltildi. Gül, "Okudum, hepinizi okuyorum ama konuşmam." karşılığını verdi.

32 yıl önce aldığı ehliyet verildi

Projeye destek veren kurumların stantlarını gezen Gül, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sürpriziyle karşılaştı. Gül'e 1976 yılında aldığı ilk ehliyetin nüshası verildi. Ehliyetin 'trafik ceza kaydı' bölümündeki 'sıfır' yazısı dikkat çekti. Bu sırada İçişleri Bakanı Beşir Atalay, cep telefonu ve emniyet kemeri denetimlerinin artırıldığını söyledi. Gül ise "Bilinçlendirmenin yanında, kurallara uyulmasını zorlamak lazım. Atın şaha kalktığı gibi, güzel arabaya binen hız yapıyor." yorumunu yaptı.

Gül, kampanyaya arka koltukta kemer takarak öncülük etti

Türkiye'de trafik kazalarında her yıl 10 bin kişi hayatını kaybediyor, 200 bin kişi yaralanıyor. Maddi kayıp 15 milyar YTL'yi geçiyor. Cumhurbaşkanı Gül, bu olumsuz tablonun değişmesi için devreye girdi. "Trafikte dikkat 10 bin hayat" sloganı ile başlatılan kampanyayı himayesine alan Gül, Çankaya Köşkü'nde geniş katılımlı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıya, gazetelerin yayın yönetmenleri, akademisyenler, sivil toplum örgütleri, siyasetçiler ve iş çevreleri katıldı.

Toplantıda Gül'ün seslendirdiği bir TV ve sinema filminin tanıtımı yapıldı. Gül, törende yaptığı konuşmada, 42 Avrupa ülkesindeki trafik kazalarındaki ölümlerin yüzde 22'sinin Türkiye'de olduğunu vurguladı. Yalnızca ön koltukta oturanların değil arka koltukta seyahat edenlerin de emniyet kemeri takmasını istedi. Cumhurbaşkanı, kendisinin de makam otosunda, arka koltukta emniyet kemeri taktığını anlattı. Bu sırada, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Kurmay Albay Metin Özbek, cep telefonu ile çektiği ve Gül ile eşi Hayrünnisa Hanım'ı arka koltukta emniyet kemeri takmış gösteren bir fotoğrafı gazetecilerle paylaştı. Cumhurbaşkanı, bunu tebessümle izledi. Gül, emniyet kemerinin nasıl hayat kurtardığını oğlunu örnek vererek anlattı. 2005'in Aralık ayında, Ahmet Münir'in gece yarısı geçirdiği kazayı hatırlattı. Gül, "Ters yoldan giden bir araç oğlumun aracının önüne çıktı, çarpışma oldu. Oğlum, kemerini taktığı için kurtuldu. Kemer takmayanlar hayatını kaybetti." dedi. Gül'ün sahip çıktığı proje ile kazalardaki ölümlerin her yıl 10 bin kişi azaltılması amaçlanıyor. Platform üyesi kuruluşlar çeşitli kampanyalarla buna destek oluyor. Projelerden bazılarının başlıkları şöyle: "Farım da açık yolum da, "Trafik hayattır!," "İnsana saygı trafikte saygı", "Güvenli sürüş alkolsüz sürücü."

Hayat kurtaran kurallar

  • Hız limitlerine uyun.
  • Emniyet kemerinizi takın.
  • Alkollü iken araç kullanmayın.
  • Direksiyon başında cep telefonu kullanmayın.
  • Trafik ışıklarına, işaret ve levhalara uyun.
  • Önde giden araçları güvenli ve gerekli mesafeden takip edin.
  • Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde işaret vermeden şerit değiştirmeyin.
  • Devamlı çizgilerde, virajlarda, tepe üstlerinde, dar köprü ve tünellerde ilerisi görünmeyen yerlerde önünüzdeki aracı geçmeyin.
  • Virajlı yollarda süratinizi azaltın.
  • Çocuklarınızı arka koltuğa oturtun ve emniyet kemerlerini bağlayın.
  • Küçük yaştaki çocuklarınız için çocuk koltuğu kullanın.
  • Lastiklerinizin havasını düzenli olarak kontrol edin.
  • Far ayarlarınızı kontrol edin.

Boş resimde hepimiz olabiliriz

Cumhurbaşkanı Gül'ün sahip çıktığı 'Trafikte dikkat 10 bin hayat' başlıklı kampanya çerçevesinde Köşk'te ilginç bir sergi açıldı. Sergide, trafik kazalarında hayatını kaybeden ünlü isimlerin maketlerine yer verildi. Adnan Kahveci, futbolcu Metin Oktay, eski bakan Mustafa Taşar, vali Recep Yazıcıoğlu, gazeteci Ercan Arıklı, sanatçılar Barış Akarsu, Kerim Tekin ve Ajlan Büyükburç gibi isimlerin maketleri arasında gezen Cumhurbaşkanı Gül, "Metin Oktay da hayatını böyle mi kaybetti? Bakın burada boş bir resim var. Onda hepimiz olabiliriz. Kimse bu işten muaf değil." dedi.

Zaman

Otomobil Haberleri