Arıtma tesisi kuruluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İbb), Halkı Arsenikli Sudan Kurtarmak İçin Kolları Sıvadı. Belediye, Dünyanın En Büyük Arsenik Arıtma Tesisini Kuruyor.

Yeraltı Sularında Görülen Kimyasal Değişimlerle Birlikte Yükselen Sudaki Arsenik Oranını Standartların Altına Çekmek İçin Çalışmalara Başlayan İbb, 15 Milyon Euro'luk Yatırımla Menemen, Halkapınar, Göksu ve Sarıkız Kuyularına Arsenik Arıtma Tesisi Kurmaya Başladı. İbb'nin Üç Ayda Üç Arıtma Tesisini Devreye Alacağı Belirtildi. Halen Türkiye'de Sadece 2 İlde Arsenik Arıtma Tesisi Bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB), halkı arsenikli sudan kurtarmak için kolları sıvadı. Belediye, dünyanın en büyük arsenik arıtma tesisini kuruyor. Yeraltı sularında görülen kimyasal değişimlerle birlikte yükselen sudaki arsenik oranını standartların altına çekmek için çalışmalara başlayan İBB, 15 milyon Euro'luk yatırımla Menemen, Halkapınar, Göksu ve Sarıkız kuyularına arsenik arıtma tesisi kurmaya başladı. İBB'nin üç ayda üç arıtma tesisini devreye alacağı belirtildi. Halen Türkiye'de sadece 2 ilde arsenik arıtma tesisi bulunuyor.

Arıtma projesini üstlenen Culligan Italiana S.P.A.-Nema Kimya Dış Ticaret Ortak Girişimi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Manisa'da Göksu ve Sarıkız kuyularından gelen günlük 259 bin metreküp suyu arıtacak arsenik arıtma tesisi, bu alanda dünyanın en büyük arıtma tesisi ünvanına sahip olacak. Halen Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan dünyanın en büyük arsenik arıtma tesisleri, günde 150 ve 200 bin metreküp kapasiteyle çalışıyor. Türkiye'de ise Uşak-Eşme ve Manisa'da arsenik arıtma tesisi bulunuyor. Saniyede 800 litre, (günde 69 bin 120 metreküp) arsenik arıtımı yapılan Manisa tesisleri, Türkiye'nin şu ana kadar çalışan en büyük arsenik arıtma tesisi ünvanına sahip. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Halkapınar'da saniyede 1000 litre atıksuyu arıtmak için kuracağı arsenik arıtma tesisi büyüklüğü ile Avrupa'nın en büyük arıtma tesislerinden biri olacak.

Göksu ve Sarıkız kuyularından gelen suyu arıtacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Paket Arsenik Arıtma Tesisi, Manisa Muradiye'de Çullutepe Su Deposu'nun bulunduğu 8 bin 500 metrekarelik alanda yer alıyor. 2500 metrekarelik alanda kurulacak filtrasyon binasının döşeme betonu atılıyor. Ters yıkama suyu tankları ise bitmek üzere. Hamsu deposu ile pompa istasyonunun temeli atıldı. Saniyede 3000 litre su arıtacak kapasitedeki tesisin ilk etabının Aralık ayında deveye alınması ve 1500 litre su arıtılması planlanıyor. Tesisin tamamı ise 2009 Nisan ayında faaliyete geçecek. Paket arıtma tesisi KDV hariç 10.750.000 Euro'ya mal olacak.

Halkapınar Sular İşletmesi alanı içinde kurulacak taşınabilir paket arıtma tesisi saniyede 1000, Menemen'de kurulacak paket arıtma tesisi saniyede 600 litre suyu arıtacak kapasitede. Her iki tesis de Ocak ayında tamamlanacak. Proje ve aplikasyon çalışmaları tamamlanan tesislerin yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak. Menemen Acil Kuyuları için kurulacak arıtma tesisi 1.845.000 Euro, Halkapınar arıtma tesisi ise 2.790.000 Euro'ya mal olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi her iki tesis için toplam 4.635.000 Euro yatırım yapacak.

Kuyulardan gelen hamsu, arıtma tesisinde ön klorlamadan geçtikten sonra demir 3 klorür enjekte edilecek. Ardından özel mineral içeren multi medya filtrelerinden geçirilerek arsenikten arındırılacak. Çıkış suyu son klorlama yapıldıktan sonra sisteme verilecek. Tesis filtre binası, hamsu deposu ve pompa istasyonu, ters yıkama suyu tankları bölümlerinden oluşuyor. Filtre binasının içinde 128 adet filtre tankı yer alacak.

(CİHAN)

Yerel Haberleri