Ermeni tasarısının ABD Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesi, dünya gazetelerinde haber ve yorum konusu olmaya ikinci gününde de devam etti.
AL-QUDS AL-ARABİ: YAHUDİ LOBİSİ KATKIDA BULUNDU
Londra’da Arapça olarak yayımlanan Al-Quds Al-Arabi gazetesinin başyazarı ve BBC’nin gazetecilerin haftayı değerlendirdikleri “Dateline London” programının müdavimlerinden Abdülbari Atwan “Yahudi lobisi Kongre’de, Birinci Dünya Savaşı döneminde Ermenilerin Türk kuvvetleri tarafından uğratıldığı katliamı soykırım olarak etiketleyen oylamada rol oynadı” iddiasında bulundu. İsrail lobisinin daha önce Türkiye’nin yanında yer aldığı, ancak Türkiye İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki politikalarını kınadıktan sonra misilleme politikasına geçtiğini iddia eden Atwan, “Tüm soykırımlar ve etnik temizlikler kesinlikle, kurbanlarına, dinine ya da bunları yapanlara bakmadan kınanmalı, ancak bizim karşı olduğumuz bunun seçerek yapılmaması ve konunun, özellikle Batı dünyası ve İsrail’in müttefiklerinden bir baskı ve şantaj aracı olarak kullanılması” dedi.
Atwan “Osmanlı’nın torunu Erdoğan, ülkesinde ve tüm Müslüman dünyasında bir erkeklik ve adalet sembolüne dönüştü” ifadesine de yer verdi.
HAARETZ: TÜRKİYE BU SUÇLAMALARI HAKARET OLARAK KABUL EDİYOR
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi ve İsrail Radyosu ise Arap dünyasındaki, olayda İsrail parmağına ilişkin iddialara yer verirken liderlerin demeçlerinden alıntılar yaptı. Haaretz, “Müslüman laik bir demokrasi olan Türkiye, ABD’nin Irak’tan İran’a ve Afganistan ile Orta Doğu’ya kadar çıkarları için hayati bir rol oynuyor. Türkiye Osmanlı kuvvetleri tarafından birçok Ermeninin öldürüldüğünü kabul ediyor, ancak 1.5 milyon kişinin öldüğünü ve bunun birçok Batılı tarihçi ve aynı yabancılar tarafından kullanılan soykırım olarak nitelenmesine karşı çıkıyor. Türkiye bu gibi suçlamaları milli onuruna hakaret kabul ediyor” dedi.
SAN FRANSISCO CHRONICLE: OBAMA TASARIYI ENGELLEYECEK
San Fransisco Chronicle’deki haberde, Obama yönetiminin kongre liderleriyle tasarının kongreye gelmemesi konusunda uzlaşmaya vardığını belirtti. SFC, “Bağlayıcılığı olmayan” kararın komiteden kılpayı geçmesinin “NATO üyesi” Türkiye’de kızgınlıkla karşılandığını, büyükelçinin Washington’dan geri çağırıldığını, Türkiye’nin Obama yönetimini kararın iptal edilmemesi durumunda doğacak sonuçlar konusunda uyardığını belirtti. Gazete Türkiye’nin, İran konusunda oylama yapılması beklenen BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olduğunu, Irak ve Afganistan’da ABD’yi desteklediğini, silah firmaları için bir pazar olduğuna da değindi.
ÇİN HALKIN GÜNLÜĞÜ: TÜRKLER AYAKLANDI!
Çin Halkın Günlüğü Gazetesi ise tasarıyla ilgili haber yorumuna “Türkler Soykırımla İlgili ABD Kararına Tepkili” başlığını attı. Gazetede, “Türkler Ermenilerin 1915’te öldürülmelerini soykırım olarak tanıyan bir ABD komite kararının geçmesi üzerine ayaklandı” ifadesi yer alırken. DSP’li milletvekili Teoman Akgür’ün “Tasarı uzun vadede geçmeyecek. Bazı önemli kişiler yasalaşmadan önce onu engelleyecek” sözlerine yer verdi. Halkın Günlüğü geçmişte üç kez komiteden geçen tasarıların genel kurulda Beyaz Saray’ın baskısı üzerine sonuçsuz kaldığını hatırlattı. Emekli Başkonsolos Mengü Büyürdavras’ın “Türkiye bu kararın geçmesini hemen unutmayacak ve bağışlamayacak. Ancak daha fazla zarar gören Türk-Ermeni ilişkileri olacak” sözlerini duyuran gazete, yazar Cengiz Aktar’ın “Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri razı olmasa bile şimdi Türkiye ve Ermenistan protokollerini meclise getirmek mümkün olmayacak. Normalizasyon süreci şimdi derin dondurucuda” görüşünü de alıntıladı.
Çin gazetesinde Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Kuntay’ın “Ermenistan’la ilişkiler son yıllarda ilerledi. Ancak dünyanın diğer kısmı tarafından katil diye damgalanmak, bu süreci sadece yaralar. Karar geçmeyecek. Aslında oylamanın 23-22 olması Türkiye için bir zafer. Türk-ABD ilişkilerinde de fazla etkisi olacağını sanmıyorum. İlişkiler eskisi gibi olmayabilir ancak bir rutine de girer” sözleri yer aldı. (ANKA)