Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Afrika Çalışmaları Koordinatörü Yalın Alpay, Afrika'nın Türk yatırımcıları için önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, "Türkiye'nin zenginleşmesinde büyük katkısı olacak Afrikalılar Türkleri büyük bir açlıkla bekliyor" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Afrika Çalışmaları Koordinatörü Yalın Alpay, Afrika'nın Türk yatırımcıları için önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, "Türkiye'nin zenginleşmesinde büyük katkısı olacak Afrikalılar Türkleri büyük bir açlıkla bekliyor" dedi.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın görevlendirmesi ile Afrika üzerine çalışma yapan Alpay, kıtadaki deneyimlerini "Türkiye'nin Zenginleşme Projesi: Afrika" adlı kitapta topladı. Yalın Alpay, Afrika kıtasının eşsiz yer altı ve yerüstü kaynakları ile Türk yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.
AS Haber Ajansı'nın (asha) bildirdiğine göre, TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın görevlendirmesi ile Afrika üzerine çalışma yapan Alpay, kıtadaki deneyimlerini "Türkiye'nin Zenginleşme Projesi: Afrika" adlı kitapta topladı. TİM Başkanı Satıcı'nın katılımı ile gerçekleşen basın toplantısında konuşan Yalın Alpay, Afrika kıtasının eşsiz yer altı ve yerüstü kaynakları ile Türk yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Alpay, Türk yatırımcıların bu kıtada atacakları akılcı adımlarla kısa sürede dünya liderleri arasında yer alacağını vurguladı.
Aradığımız forvet Afrika'dır
Gelişmiş ülke olmanın en önemli koşulunun yurtdışında yatırım yapmaktan geçtiğini belirten Alpay, Afrika'nın Türkiye için bulunmaz bir fırsat olduğunu, çünkü Afrikalıların Türk yatırımcılarını beklediğini dile getirdi. Alpay Türkiye'deki ekonomik yapıyı bir futbol sahasına benzeterek, "Ülke içinde üretim yapanlar defansı, yerli ve yabancı yatırımcılar kalabalık bir orta sahayı, yurtdışına yatırım yapan yerli sermayeyi ise forveti temsil ediyor. Ancak forvette zayıfız. Aradığımız forvet Afrika'dır" diye konuştu. asha'nın haberine göre Alpay, Afrika'nın zenginleştiren üretime geçişin yeni imkanlarını bir Akdeniz uzaklığında Türkiye için sunmaya hazır olduğunu kaydetti.
Basın toplantısında Oğuz Satıcı da, Afrika'nın henüz bakir bir yer olduğuna dikkat çekti. Satıcı, "Hala pek çok ülkede elektrik, yol, liman, havayolu, demiryolu hizmeti yok. Kıtanın ortasındaki Kongo Cumhuriyeti'nde dünyanın tüm elektriğini karşılayacak akarsular var. Buralara birileri baraj yapacak, hidroelektrik santral kuracak, bu yapılacaksa bunu Türkler yapmalı. Bu ülkelerde limanlara ihtiyaç var, tüketim malzemelerine ihtiyaç var, bu ihtiyaçları Türkler karşılamalı ve pazara hakim olmalı. Birileri Afrika'da bir şeyler yapacaksa bunu yapan Türkler olmalı" diye konuştu.
Türkiye'yi kurtarıcı görüyorlar
Yakında başında Yalın Alpay'ın olacağı Afrika Enstitüsü kuracaklarını da açıklayan Satıcı, Türkiye'nin sahip olduğu ciddi insan kaynağı ile fırsatların daha yoğun olduğu noktalara yoğunlaşabileceğini ve o hedefe ulaşabileceğine değindi. asha'nın haberine göre, Amerika, Çin, Avrupa ülkeleri ve Rusya'nın Afrika üzerine planları olduğunu ancak Türk yatırımcıların bu topraklarda daha şanslı olduğunu vurgulayan Satıcı, "Afrika'da Türkiye'ye karşı özel bir sempati var. Bu Türkiye'nin Afrika'yı av sahası olarak görmemesinden kaynaklanıyor. Kıta insanı, Amerikalılar ve Avrupalıların kendilerini sömürmek için geldiğini düşünürken, Türkleri bir kurtarıcı gibi görüyorlar. Herkes Afrika'ya baksın, incelesin, araştırsın" tavsiyesinde bulundu.
Okumayı 2,5 yaşında öğrendi
Yalın Alpay 1980'de doğdu. 2,5 yaşında okumayı öğrendi. 4 ve 6 yaşları arasında ayrı ayrı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Prof. Dr. Ümit Davaslıgil ve Milli Eğitim,Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan bir dizi zeka testleri sonucu dahi olduğu belirlendi. Okul hayatına birinci ve ikinci sınıfı okumadan üçüncü sınıftan başladı. 1982-1991 yılları arasında yazılı ve görsel basında sık sık "Harika Çocuk" olarak yer aldı. Lisans eğitimini İstanbul, yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı. 2001 yılında TRT'de danışmanlığını yaptığı Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu Belgeseli o yıl En İyi Belgesel Ödülü'nü aldı. İletişim ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından makaleleri yayınlandı. Çeşitli üniversitelerde konferanslar veren Alpay, TİM'de Afrika Çalışmaları Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Alpay'ın Türkiye Ekonomi tarihi ve Türkiye'nin Zenginleşme Projesi: Afrika isimli iki kitabı bulunuyor.