Sıcakların başlamasıyla tatil hazırlıkları başladığını belirten uzmanlar, tatil yolculuğunun keyifli geçmesi için yolculuğa çıkmadan önce otomobil bakımlarının ihmal edilmemesini istiyor.
"Birkaç küçük bakımla güvenli ve keyifli yolculuk yapmak mümkün." diyen uzmanlar, uzun yola çıkacaklara, 'Yorgun ve uykusuz yola çıkmayın" uyarısında bulunuyor.
Uzun tatil yolculuklarında otomobil kullanmanın daha fazla dikkat istediğini kaydeden Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Mustafa Kihtır, yolculuk öncesi yağlı ve ağır gıdalardan ziyade çay ve kahve gibi uyarıcı maddeler tavsiye edildiğini söyledi. Otomobile binildiğinde sürücünün önce doğru oturma ve sürüş pozisyonunu ayarlaması gerektiğini anlatan Kihtır; "Aksi taktirde sırt ve boyun ağrısı çekmeniz kaçılınmazdır. Bagajı yüklerken ağır yükleri arka koltuğa yakın, hafif yükleri de tampona yakın koyun. Böylece ağırlık merkezi otomobilin ortasına yaklaşır. Konvoydayken sollama yapmak için acele etmeyin. Araç yüklü olduğu için sollama mesafesi uzayacaktır. En azından iki saatte bir mola verin. Her molada tuvalete gidin ve kan dolaşımını düzenleyecek egzersizler yapın. Özellikle kol ve bacak kaslarınızı çalıştıracak eklemlerinizi açacak hareketler yapın. Otomobil için hayati önem taşıyan soğutma sisteminin tüm parçalarının yaz başında mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Sıcak havada buharlaşmanın fazlalaşması ya da sızıntı olması, soğutma suyunun azalmasına neden olur. Eğer soğutma suyu belirtilen seviyenin altındaysa tamamlanmalıdır. Radyatör de soğutma sisteminde önemli bir yere sahiptir. Radyatör kanallarının tıkanması yüksek hararete yol açabilir. Bunu önlemek için yılda en az bir defa temizletmek gerekir. Ayrıca genel kanının aksine, yaz mevsiminde de antifriz kullanmak radyatör kanallarının tıkanmasını önler. Bunların dışında soğutma sistemini diğer elemanlarından termostatın, soğutma fanının, devir daim pompasının ve V kayışının kontrol edilmesi gerekir." dedi.
Araçların yaz bakımıyla ilgili en önemli hususlardan birisinin de klima olduğunu belirten Trafik Denetleme Şube Müdürü Mustafa Kihtır, öncelikle klimanın polen filtresinin değişimini mutlaka zamanında gerçekleştirilmesini tavsiye etti. Yaz mevsiminde üzerine büyük görev düşen klimanın bakımının yapılmaması, bunaltan sıcaklarda klima rahatlığından mahrum kalınmasına yol açacağını vurgulayan Kihtır; "Yaz başında klima gazının basıncı mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer gaz basıncı azalmışsa, kalan gaz vakumlanarak çekilir ve kompresörün yağı değiştirilir. Daha sonra yeniden sistemin ihtiyacı olan oranda gaz dolumu yapılır. Otomobillerde hayati önem taşıyan fren sisteminin yaz mevsimi başında mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Öncelikle fren hidroliği kontrol edilir ve özelliğini yitirmişse yenisi ile değiştirilir. Ayrıca fren balataları ve fren diskleri de kontrol edilerek normalden fazla aşınmış olan parça var ise bunlar da yenisi ile değiştirilir. Motorun aşınmasını önleyen motor yağı bir süre sonra özelliğini yitirip eksilme yapabilir. Bunu tespit etmek için yağ ölçme çubuğu ile yağ miktarının yeterli olup olmadığını ve rengini kontrol etmelisiniz. Bu tip bir problemle karşılaşmamak içinse, gerekiyorsa yağ değiştirilmeli veya eksik ise üzerine ekleme yapılmalıdır. Ayrıca hava filtresi kontrol edilmeli ve kirlenmiş ise yenisi ile değiştirilmelidir. Ayrıca lastik basınçlarının da kısa süreli aralıklarla kontrol edilmesi güvenli sürüş açısından önemli bir ayrıntıdır. Stepnenin de en az haftada bir kez kontrol edilmesi gerekir. Lastiğiniz patladığında yolda kalmak istemiyorsanız." diye konuştu.