Anketler seçmeni yönlendirmek için mi yapılıyor? Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyareti öncesi tepki gösterdiği anketsonuçları Habertürk'te masaya yatırıldı. Veyis Ateş'in ekrana taşıdığı 5 ayrı ankette 5 ayrı sonuç yer alıyor. Bazı anketfirmalarının ya da anketi yaptıran tarafın gerçek sonuçları kamuoyuyla paylaşmıyabileceğini söyleyen Prof. Dr. Nurettin Güz, anketlerdeki yanılma paylarının bu kadar yüksel olmaması gerektiğini anlattı.
30 Mart seçimleri öncesi ardarda yapılan ve kamuoyuna açıklanan anketler kafaları karıştırdı. Habertürk'ten Veyis Ateş televizyon gazetesinde son dönemde yapılan bazıanket sonuçlarını karşılaştırdı, farklılıkların nedenini sordu.
ERDOĞAN DA TEPKİ GÖSTERDİ
Anket tartışmalarını alevlendiren açıklama ise Başbakan Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, Almanya ziyareti öncesi, Zaman gazetesinin anketinin sorulması üzerine konuşmuş, AK Parti'nin oy oranını 34,6 olarak gösteren araştırmanın, paralel yapının şirketi tarafından yapıldığını söylemişti. Erdoğan, daha sonra elindeki anket sonuçlarını gazetecilerle paylaşmış ve AK Parti'nin oy oranını yüzde 47,7 olarak açıklamıştı.
İŞTE 5 AYRI FİRMANIN 5 AYRI ANKET SONUCU
AK PARTİ'NİN OYLARI
CHP'NİN OYLARI
MHP'NİN OYLARI
BU FARKLILIĞIN NEDENİ NEDİR?
Veyis Ateş'in sorularını cevaplayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Güz, bilimsel, objektif bir araştırmada bu kadar derin uçurumların bulunmayacağını söyledi. Araştırma firmalarının, araştırmayı kimin adına yaptığının bilinmesi gerektiğini anlatan Güz, asıl sorunun araştırma şirketlerinden kaynaklandığını ifade etti. Şirketlerin, siyasi partilere ya da adaylara verdiği anket sonuçlarıyla kamuoyuna açıkladığı sonuçlar arasında farklılıkların bulunduğunu ifade eden Güz, sonuçların mutlaka kamuoyu tarafından özellikle de medya tarafından doğruluğunun test edilmesi gerektiğini anlattı.
İşte Güz'ün canlı yayındaki o sözleri;
İNTERNETHABER