ANKARA (AA) - Hindistan'ın Ankara Büyükelçiliği ev sahipliğinde "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" kapsamında "Zorluklarla Yüzleşmek" başlıklı panel gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü gazeteci Dilara Arslan'ın üstlendiği panele, Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Virander Paul ve İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Türkiye Direktörü Parvathy Ramaswami, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı kurucusu Prof. Dr. Feride Acar katıldı.
Panel, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.
Büyükelçi Paul, açılış konuşmasında, Kadınlar Günü'nün, kadınların başarılarını ve topluma katkılarını onurlandırmak için her yıl 8 Mart'ta kutlandığını söyledi.
Dünyanın dört bir yanında, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde böyle bir günün varlığından dahi haberdar olmayan çok sayıda kadın bulunduğunu belirten Paul, bu kadınların çok sayıda zorluk ve olumsuzluk karşısında yorulmadan aileleri için çabaladığını ifade etti.
Paul, zorluklara göğüs geren tüm kadınların çabalarını takdir ederek, "Zorluklarla Yüzleşmek" başlıklı panelin konusunun, doğal afet gibi zor durumlarda kadınların karşılaştığı durumlara odaklanılması için seçildiğini anlattı.
Şubat ayında deprem bölgesini ziyaret etme fırsatı bulduğunu ve "benzeri görülmemiş" bu depremin birçok boyutu olduğunu vurgulayan Paul, "Benim için en zorlayıcı olan şey, depremin insani boyutu oldu. Bugün odaklanılmak istenen tam olarak bu. Türk makamları, yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşları, 'Dost Operasyonu' arama kurtarma ekipleri de dahil olmak üzere uluslararası insani yardım ekiplerini ve Hindistan'dan sahra hastanesini temsil eden kadın ve erkekleri sahada çalışırken görme fırsatım oldu." diye konuştu.
Paul, deprem bölgesinde kurulan sahra hastanesinde yardım için can atan yardım ekibinin kadın olduğuna işaret ederek, yaraların sarılması için yardım eden Hint ekip için gurur duyduğunu söyledi.
Bugün aynı zamanda Hindistan'da Holi Festivali kutlandığına değinen Paul, Türkiye'de ve Hindistan'da yaşayan Hint vatandaşlarının Holi Festivali'ni kutladı.
- "İnsani müdahale çağrısının bir parçası olarak insani ilkeleri unutmamalıyız"
Parvathy Ramaswami, deprem bölgesindeki izlenimlerini aktardı.
"Bence kadınlar, özel ve spesifik zorluklarla karşı karşıya, işimin bir parçası olarak yaptığım tüm ziyaretlerimde yardıma ihtiyacı olan insanlara ulaşıyoruz, neye ihtiyacı olup olmadığını öğrenmeye çalışıyoruz." diyen Ramaswami, cinsiyet eşitliğinin ciddiye alınması gerektiğini belirtti.
Ramaswami, "İnsani müdahale çağrısının bir parçası olarak insani ilkeleri unutmamalıyız." ifadesini kullanarak, kadınların deprem bölgesinde çadırlarda, konteynerlerde yaşamını sürdürdüğünü belirtti.
- "Toplumlarda farklı düzeylerde cinsiyet eşitsizliği var"
Feride Acar da "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nü kutlayarak, kadınların deprem gibi doğal afetlerde ve çatışma bölgelerinde yaşadığı zorluklardan bahsetti.
Afet bölgesinde ya da çatışma bölgesinde yardım sağlayan bir kadın olarak görev almanın başlı başına zorluk olduğunun altını çizen Acar, kadınların hayatta kalma ve yardım alma konusunda dünya genelinde cinsiyet eşitsizliğiyle karşı karşıya kaldığını kaydetti.
Acar, "Toplumlarda farklı düzeylerde cinsiyet eşitsizliği var ve bu göz ardı edilemez." değerlendirmesinde bulundu.