İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde 2008 yılında temeli atılan İTÜ VLSI (Çok Geniş Ölçekli Tümleşim) ölçme laboratuarı törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, 'Bu laboratuvarla İTÜ, bilim dünyasıyla entegrasyonunu ve saygınlığını geliştirecek, Türkiye ve dünyaya yaptığı önemli katkılara bir yenisini daha ekleyecektir' dedi.
Yenişafak'ta yer alan habere göre laboratuvarın Türkiye'nin 1,5 trilyon dolarlık elektronik pazarında söz sahibi olması için önemli bir adım olduğunu da kaydeden Karaca, laboratuvarda geliştirilen ilk yerli çipin milli üretim olan insansız hava aracı ANKA 'ya takılacağını söyledi. İTÜ VLSI Ölçüm Laboratuvarı alt yapısından yararlanılarak tasarlanan yerli çip, İTÜ mühendisleri tarafından üretildi.
Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın, 'VLSI teknolojisi, tıptan uzay çalışmalarına, ev aletlerinden cep telefonlarına kadar çok geniş bir yelpazede binlerce çeşit üründe bulunuyor. Bugün ABD, Japonya, Almanya, Güney Kore gibi ülkeler, VLSI teknolojisi ile sıçrama yaratmış, önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Biz de gelişmiş bir ülke olacaksak, bu tür çalışmaları başlatmak zorundayız' dedi.
İTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel de, 'Stanford, Berkeley ve U.C.L.A. gibi üniversitelerde, bu tür benzer laboratuvarlar nadir de olsa var. Ancak İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı son derece güncel' şeklinde konuştu.