Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmeye dönük Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı çalışmaları faydalı bulduğunu belirterek, top artık hükümette" dedi. Avcı, resmi verilere göre okul öncesi eğitimde yüzde 100 oranında okullaşabilmek için, 3 bin 745 okul, 26 bin 211 öğretmen gerektiğini, maliyetin ise 1 milyar 198 bin 400 YTL olduğunu bildirdi.
BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, yaptığı açıklamada, 6 yılı aşkın Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda oturan Hüseyin Çelik'in okul öncesi eğitim zorunlu hale getirmeye yönelik çalışmasını en faydalı icraatı olarak gördüklerini söyledi. Okul öncesi eğitimde okullaşma oranının 6 yıl içinde yüzde 11'den yüzde 25'lere yükseldiğini, buna karşın bu oranın da yetersiz olduğunu söyleyen Avcı, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla ilgili yapılan yasa tasarısı çalışmalarının biran önce sonuçlandırılmasını istedi.
-HOLLANDA ÖRNEK ALINMALI-
Avcı, okul öncesi eğitimin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyleyerek, Okul öncesi eğitimde Türkiye, en iyi örneklerden birisi olan Hollanda modelini örnek almalıdır. Hollanda'da ana sınıflarında ve şehir okullarında uygulamalı tarım dersinde, çocuklar ana sınıflarında çiçek yetiştiriyor, uygulama bahçelerinde çiçek, sebze, meyve yetiştiriyor. Hayvan besliyor. Bu eğitimin sonunda Hollanda tüm dünyaya çiçek, yağ ve peynir satıyor dedi. Okul öncesi eğitimin zorunlu olması yönündeki yaptıkları çeşitli açıklamalarla konunun önemini sıkça dile getirdiklerini anımsatan Avcı, 5 - 6 yaş döneminin eğitim için kesinlikle değerlendirilmesi gereken Altın Çağ olduğunu söyledi. Çocukların hayatı boyunca öğreneceklerinin yüzde 35'ini bu dönemde öğrendiğini belirten Avcı, Birçok gelişmiş ülkede çocuk 3 - 4 yaşında eğitimle tanışıyor. Sosyal, duygusal gelişimini daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamladığı gibi akademik gelişiminin temeli de bu süreçte atılmaya başlanıyor dedi.
-26 BİN 211 ÖĞRETMEN VE 3 BİN 745 OKUL GEREKİYOR-
1Avcı, 8 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının tam anlamıyla oturmadığını ve zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının düşünüldüğüne kaydederek, Eğitim yaşının iki yönlü uzatılması yerine, zorunlu eğitimin tek yönlü olarak yalnız aşağıya doğru uzatılması daha sağlıklı olacaktır. Yani eğitime başından, temelden başlanmalıdır dedi. Zorunlu okul öncesi eğitim kapsamında eğitim alamayacak olan çocukların bu alandaki eksikliklerini gidermek için Ev Merkezli Okul Öncesi Anne-Çocuk Eğitim Programının geliştirilerek uygulanması gerektiğini söyleyen Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu değil, kademeli bir geçişten yana olduğunu açıkladı. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
Fakat ailelerimizin bu konuda istekli olmalarının yanında, toplumda bu hususta oldukça olumlu bir bilinçte yaratılmış durumda. Top artık hükümette, sayın başbakanın ve milli eğitim bakanının geç kalınmış bu projeyi ulusal politikaya dönüştürmesi ve 5-6 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınmasını sağlamaları gerekiyor. Yaptığımız gözlemler sonucunda toplumun en alt ve yoksul kesimlerinde bile ailelerin çocuklarını anaokullarına gönderme yönünde çok istekli olduklarını görüyoruz.
Devlet Ana okullarında velilerimizden aylık 100 ila 250 YTL civarında ücret istendiği için bu aileler çocuklarını gönderemiyor veya göndermek istemiyorlar. Resmi veri ve araştırmalarımıza göre, okul öncesi eğitimde yüzde 100 oranında okullaşabilmek için, müstakil 3 bin 745 okul, 26 bin 211 öğretmen gerekiyor. Bunun maliyeti 2007 fiyatları ile 1 milyar 198 bin 400 YTL.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bu maliyet bilançosu çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini tamamen değiştirecek ve şekillendirecek böylesine önemli bir proje için önemsiz bir miktardır.