Bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Empire State Building Run Up yarışına, tarihte ilk kez bir Türk sporcu katılıyor. Dağ koşusu klasmanında 5 Avrupa Şampiyonluğu’nu elinde bulunduran Red Bull Sporcusu Ahmet Arslan Empire States Run Up’a katılan ilk Türk atlet olacak. Her yıl farklı kategorilerde düzenlenen yarışın profesyonel atletler için düzenlenen ayağı 8 Şubat 2012, Çarşamba koşulacak. Yarışın favorileri arasında gösterilen Red Bull Sporcusu Ahmet Arslan dünyanın en zor kısa mesafe tırmanış yarışı olan Red Bull 400’ü büyük farkla kazanarak geçtiğimiz aylarda dikkatleri bir kez daha üzerine çekmişti. Konuyla ilgili detaylı bilgi için www.redbull.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
5 kez Avrupa Dağ Koşusu Şampiyonu olan ve dünyanın en zor tırmanış yarışı olan Red Bull 400’ün 2012 Şampiyonu olan Red Bull Sporcusu Ahmet Arslan özellikle tırmanış parkurlarında dünyanın en başarılı atleti olarak gösteriliyor. Dağ koşusu alanında elde ettiği başarı Türkiye’de nispeten yeni olan bu branşın tanınmasına katkı sağlayan Red Bull Sporcusu Ahmet Arslan’ın en büyük hedefi 2012’de unvanları arasına “Dağ Koşusu Dünya Şampiyonluğu”nu da eklemek. 2012 yarışları için Etiyopya’da kampa giren Red Bull Sporcusu Ahmet Arslan Empire State Building Run Up yarışını kariyerinde farklı bir yere koyuyor:
“2004’ten bu yana atletizmin dağ koşusu dalında yarışıyorum. Atletizmde maraton koşuları, yol koşuları, salon koşuları var. Ben zoru seviyorum. Bu yüzden dağ koşusunu seçtim. Dağ koşusuyla paralellik gösteren tower run yarışları da çok zor bir branş. 2012 yılından itibaren tower run yarışlarında da mücadele edeceğim. 2012 yılında ilk yarışım New York City’de düzenlenecek olan Empire State Run Up olacak. Sınırlı sayıda elit atletin katıldığı yarışta dünyanın en iyisi olduğumu göstermek istiyorum”
86 kat boyunca 1576 basamağı geride bırakıp en kısa sürede en üst kata ulaşan atlet 2012 yılında tower run yarışları arasında özel bir yeri olan Empire State Building Run Up’ın şampiyonu ilan edilecek. Dar merdiven aralıklarında dönerek çıkılan yarışı kazanmak için en iyi olmak yetmiyor. Uzun süre yüksek tempoda dönerek merdiven çıkmanın baş dönmesi gibi negatif etkileri olabiliyor. Bu handikapı yenmek için Türkiye’de özel tower run antrenmanlarını Ağaoğlu SkyTower’da yapan Red Bull Sporcusu Ahmet Arslan:
“Bu yarışta dikkat etmem gereken özel konular var. Birincisi dönerek çıkıyor olmamın performansımı etkilemesini istemiyorum. Bu yüzden Ağaoğlu Skytowers’ta özel bir antrenman programı uyguladım. İkincisi çıkış anı çok önemli. Rakiplerimi ilk anlarda geride bırakarak hem psikolojik üstünlük kurmak istiyorum hem de yarışın ilerleyen dakikalarında dar merdiven aralarında birilerini geçmeye çalışarak vakit kaybetmek istemiyorum. Benim için her saniye önemli. Rekor kırmayı tabii ki isterim. Umarım çalışmalarımızın sonucunu alırız”
Diyerek hazırlık sürecini özetledi.
DAĞ KOŞUSU ve AHMET ARSLAN HAKKINDA BİLGİ:
Dağ koşusu branşı ilk olarak Alp Dağları’na sınırı olan ülkelerde popüler olmaya başladı. İtalya bu alanda yetiştirdiği bir çok şampiyon sporcu ile zirveyi uzun yıllar kimseye bırakmadı.
Türkiye uluslararası arenada sadece 7 yıldır yer almasına rağmen, toplam madalya sayısı değerlendirildiğinde hem kadınlar, hem erkekler kategorilerinde neredeyse İtalya’yı yakalayarak bu alandaki en başarılı ülkelerden birisi olmayı başarmıştır. Dağ koşusu disiplininde iddialı diğer ülkeler ise coğrafi avantajları sebebiyle Uganda ve Eritre’dir. Bu ülkeler, uzun mesafe koşularında var olan Kenya-Etiyopya rekabetini dağ koşusuna taşımış durumdadır.
Sporcuların sağlığı düşünülerek yarışlarda çıkılan en son yükseklik 2.500 m. olarak belirlenmiştir. Bu seviyeden sonra azalan oksijen oranı sporcuların sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Yarışlar genellikle kışın kayak pisti olarak kullanılan pistlerde yaz aylarında yapılmaktadır. Yarışları birbirinden ayıran en önemli özellik pistlerin uzunluğu değil, başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki rakım farkıdır. Bu farkın 1.300 metreden daha az olduğu yarışlar genelikle kolay, daha çok olan yarışlar ise zor olarak sınıflandırılmaktadır. Norveç’te düzenlenen “Harakiri” (Japonca’da intihar) yarışı yaklaşık 1.800 metrelik rakım farkı nedeniyle “Dünyanın en zor yarışlarından biri” olarak kabul edilmektedir. Bu yarışı bu sene Red Bull sporcusu Ahmet Arslan parkur rekoru kırarak kazanmıştır.
Yarışları teknik olarak birbirinden ayıran en önemli özellik bazı yarışların sadece “Çıkış”, bazılarının ise “Çıkış ve İniş” karakterli olmasıdır. Her sene düzenlenen Dünya Şampiyonaları’ndan biri “Çıkış” karakterli ise diğer “Çıkış ve İniş” karakterlidir. Sadece “Çıkış” olan yarışlar diğerlerinden daha zor ve kırıcı yarışlar olarak kabul edilir.
Ahmet Arslan özellikle “Çıkış” karakterli yarışlardaki başarıları ile tanınmaktadır. 2012 yılındaki Dünya Şampiyonası İtalya’da ve “Çıkış” karakterli çok zor bir parkurda gerçekleşecek olması nedeniyle, Red Bull Sporcusu Ahmet Arslan “Dünya Şampiyonluğu” ünvanının en büyük adayı olarak kabul edilmektedir.
RED BULL SPORCUSU AHMET ARSLAN:
1986 yılında Antalya’nın bir dağ köyünde dünyaya gelen Ahmet Arslan’ın spor kariyeri, beden eğitimi öğretmenin de yönlendirmesi ile, 1998 yılında başladı.
Özellikle zorluk derecesi yüksek olan parkurlarda daha başarılı olmaya başlayınca, 2005 yılında Bursa’da düzenlenen Türkiye Dağ Koşusu Şampiyonası’na katıldı. İlk kez koştuğu bu disiplinde ilk yarışında “Türkiye Şampiyonluğu”nu kazandı.
2007 yılı Ahmet Arslan’ın dağ koşusu kariyerindeki ilk şampiyonluğunu elde ettiği yıl oldu. Bu yıl düzenlenen “Avrupa Büyükler Dağ Koşusu Şampiyonası”nda ilk sırada yer alan Ahmet Arslan 2007 - 2011 yıllarında bu ünvanı kimseye kaptırmayarak, disiplininde kırılması güç bir rekora imza atmıştır.
Bu süreçte “Dünya Dağ Koşusu Birliği” tarafından düzenlenen “Dünya Büyükler Dağ Koşusu Şampiyonası”nda, 2008 yılında kürsünün 3. basamağında, 2011 yılında ise 2. basamağında yer alıyordu.
2011 yılında düzenlenmiş olan en önemli üç organizasyonun ikisini kazanan, birinde ise ikinci sırada yer alan Red Bull Sporcusu Ahmet Arslan için 2012 yılındaki en büyük hedef, şu ana kadar kazanamadığı “Dünya Şampiyonluğu” ünvanı.