İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) tarafından Boğaziçi Araştırma işbirliğiyle kuyumculuksektörüne yönelik hazırlanan rapora göre, tüketicilerin yüzde 42’si 6 ayda 1 ve daha sık 1 tane cumhuriyet altını, yüzde 29’u da çeyrek altın alışverişi yaptığını belirtti. Bin 67 kişiyle görüşülerek oluşturulan ve 3 ayda bir güncellenecek rapora göre, takı dahil genel altın alma sıklığında ise tüketicilerin yüzde 27’si “6 ayda 1 ve daha sık” yanıtı verdi. Raporda dikkat çeken bir başka veri de satın alınan sarrafiye ürünlerin bozdurulma oranındaki düşüklük. “Son 2 yılda çeyrek altın bozdurmadım” diyenler yüzde 78’lik bir orana denk gelirken, cumhuriyet altınıbozdurmayanlar yüzde 69’da. Tüketicilerin yüzde 83.4’ü de tüm ürün gruplarında son 2 yıldır bozdurmayı tercih etmediğini belirtti.
‘FİYAT ETKİLİ OLDU’
Raporun sonuçlarını yorumlayan İKO Başkan Vekili Sarp Tarhanacı, alışveriş kararında altın fiyatının önemli rol oynadığını vurguladı. “2013-2014 alım yılı oldu” diyen Tarhanacı, “2013 Dünya Altın Konseyi raporunda da Türkiye en çok altın yatırımı yapılan ülke oldu. Fiyat 2014’te de istenen düzeyde yükselmediği için bozdurma oranı kısıtlı. Yani bu rakamlarda ‘yastıkaltı’ ön plana çıkıyor. Fakat hediye alınan altınları da gözardı etmemek gerek” şeklinde konuştu.
ANNE VE EŞE KOLYE HEDİYE EDİLİYOR
- Tüketicinin yüzde 71’i semt-mahalle kuyumcusundan alışverişi tercih ediyor; yüzde 49’uhediye amaçlı alışveriş yapıyor. Anneler Günü’nde yüzde 51, Sevgililer Günü’nde yüzde 44 oranında kolye, evlilik yıldönümlerinde yüzde 36 oranında yüzük alınıyor.
- Düğün için alışveriş yapanların yüzde 85’i, karne için ise yüzde 67’si çeyrek altın alıyor.
- Tüm ürün gruplarında tüketicinin yüzde 30’u yılda 1 kez alışveriş yapıyor.
Habertürk