Almanya'da Müslümanlara 'terör testi'!

Almanya'da yaşayan göçmenlere vatandaşlık testinden sonra terör testi uygulanmaya başladı.

Almanya'da Müslümanlara, terör testi uygulamasına başladı. Terör testi, ilk olarak Kuzey Ren Westfalya (NRW) eyaletinde sonra da ülke genelinde tatbik edilmeye başlandı.

Murad Qorta, Fas'tan Almanya'ya üniversite eğitimi için gelmiş bir öğrenci. 10 yıldan beri Almanya'da üniversitede okuyor ve her sene yabancılar dairesine giderek oturum iznini uzatıyor. Murad en son yabancılar dairesine gittiğinde bir sürprizle karşılandı. Oturumunu uzatmak için görevli memur onu bir teste tabi tutacaklarını söyledi. Murad'ın eline tutuşturulan soru cetvelinde, 'Bir terör örgütüne ve radikal bir örgüte üye misiniz?', 'Böyle örgütlere üye olan tanıdıklarınız var mı?', 'Patlayıcı yapmak için eğitim aldınız mı?' gibi muhatabını zan altında bırakan şok sorular vardı. Murad bu testi yapmak istemedi. Ancak görevlinin aksi takdirde oturum veremeyeceğini söylemesi üzerine Fas'lı öğrenci mecburen sorulara cevap vererek oturumunu uzatabildi.

Fakat Fas'lı öğrenci Murad, bütün yabancıları genel zan altında bırakan bu uygulamayı hazmedemeyerek Münster İdare Mahkemesine yabancılar dairesini dava etti. Avukatı Wilhelm Achelpöhler müvekkili hakkında bilgi toplanmasına, bunların kayıt altına alınıp güvenlik birimlerine verilmesine itiraz ettiklerini söyledi. Avukat Achelpöhler sıradan her bir kişinin bu şekilde zan altına alınmasının ve sadece İçişleri Bakanlığının direktifiyle böyle bir test yapılmasının hukuki bir dayanağının olmadığını belirtti.

Özellikle terör testinin son sorusuna dikkat çeken Avukat Achelpöhler: 'Bu soruda yabancı vatandaşa Polis veya Anayasayı Koruma Teşkilatı (İç istihbarat) ile doğrudan görüşmek istiyor musunuz? deniliyor. Eğer bu soru bir başka ülkede bir Alman vatandaşına sorulsa ve Alman vatandaşı 'evet' cevabını verse, Alman kanunlarına göre suç işlemiş olur.' dedi.

2008 yılında Almanya'nın tümünde 30.114 yabancı bu teste tabi tutuldu. NRW'de ise bu sayı 13.374. 2009 yılı sayıları henüz açıklanmadı.

Dünya Haberleri