Geçtiğimiz günlerde "Almanya Yunanistan'ın borcunu kime yıkacak?" başlıklı yazısında "Almanlar, Avrupa Para Birliği'nin nimetlerinden daima yararlanır ama bu borç yükünü de bir başkasına aktarır. Tarihte hep böyle oldu. Almanlar ittifak yaptıkları ülkeleri, verdikleri zararla baş başa bırakıp hep işin içinden sıyrıldılar" diyen Sabah gazetesi ekonomi yazarı Süleyman Yaşar, bugünkü yazısında 1. Dünya Savaş'ında Almanlarla birlikte hareket eden Osmanlı'nın durumunu yazdı.
Bakın Almanya I. Dünya Savaşı'nın bedelini Osmanlı devletine ödetip işin içinden nasıl sıyrılmış..
ALMANLAR İŞİN İÇİNDEN HEP SIYRILDI
"Almanlar, Avrupa Para Birliği'nin nimetlerinden daima yararlanır ama bu borç yükünü de bir başkasına aktarır. Tarihte hep böyle oldu. Almanlar ittifak yaptıkları ülkeleri, verdikleri zararla baş başa bırakıp hep işin içinden sıyrıldılar. Hatırlayacaksınız I. Dünya Savaşı'na Osmanlı Devleti Almanların zoruyla girdi. Sonra ne oldu? Almanlar çekip gitti, Osmanlı devletinin başkenti İstanbul işgal edildi. Osmanlı, topraklarını kaybetti. Almanya'nın başkentine ise hiç kimse girmedi. Almanya toprak kaybetmedi. Ve Almanlar, I. Dünya Savaşı'nın bedelini Osmanlı devletine ödetip işin içinden sıyrıldı" diye yazmıştım.
TÜRKİYE NEYİ GERİ ALABİLDİ?
Okur Temsilcisi, bu yorumumda bir maddi hata olduğunu ileri sürüyor. Versailles (Versay) Anlaşması'na göre, Almanların nasıl toprak kaybettiğini ispatlamaya çalışıyor. Oysa Hitler, Versay anlaşmasını yırtıp atarak Almanların kaybettiğini iddia ettiği bütün toprakları geri aldı. Peki Alman oyunuyla I. Dünya Savaşı'na 3 milyon kilometre kare toprakla giren Türkiye neyi geriye alabildi?
ALMANLAR YENİLİNCE OSMANLI DA YENİK SAYILDI
Almanların yenik sayılmasıyla, Osmanlı da yenik sayıldı ve İstanbul işgal edildi. Ardından İngilizlerin kurşun askeri Yunan ordusu Polatlı'ya kadar geldi. Yunan ordusunun Anadolu'da verdiği ekonomik hasar hâlâ tazmin edilmedi. Peki bu savaşta Almanlar mı yoksa Türkler mi en büyük hasarı aldı? Okur temsilcisi Yavuz Baydar'ın yaşadığı toprakların tarihine bu kadar yabancılaşmasını esefle müşahede ettim.