Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları Yukarı Karabağ'la ilgili görüşmeler devam ediyor. Rusya'nın St. Petersburg şehrinde 4 Haziran'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan bir araya gelecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) Minsk Grubu bünyesinde devam eden barış görüşmeleri 17. yılını tamamladı. Görüşmelerde somut bir ilerleme sağlanamaması müzakere yönteminin sorgulanmasına neden oluyor.
APA haber ajansının verdiği bilgiye göre Minsk Grubu Fransa eş başkanı Bernard Fassier Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanlarının 4 Haziran'da St. Petersburg'da bir araya geleceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Yukarı Karabağ sorununun çözümünde Minsk grubunu başarısız olduğu şeklideki açıklamasına cevap veren Fassier, "Bu düşünceye katılmıyorum. Modaratörler tarafından hazırlanan somut teklifler masada duruyor. Herhangi bir uzlaşı sağlama, ya da dökümana imza koyma devlet başkanlarının siyasi iradesinde bulunuyor." dedi.
Minsk grubu ABD eş başkanı Matthew Bryza da Azeri yetkililerle bir dizi yapıcı ve olumlu görüşme yaptıklarını ifade ederek, "Azerbaycan devlet başkanı Ermeni meslektaşı ile St. Petersburg'da bir araya geleceğini belirtti. St. Petersburg'da herhangi bir doküman imzalanacağı konusunda açıklama yapmak için erken. Her şey olabilir. Burada temel konu devlet başkanlarının pozisyonu ile ilgili." değerlendirmesinde bulundu.
GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ BEKLENMİYOR
Azeri ve Ermeni liderlerin St. Petersburg'da gerçekleşecek 13. Uluslar arası Ekonomik Forum'da bir araya gelmesi bekleniyor. Uzmanlar müzakerelerin son dönemde olumlu bir şekilde gerçekleştiğini, ancak somut bir neticenin alınmasının mümkün olmadığını kaydediyor. St. Petersburg zirvesini değerlendiren Rusya Politika Merkezi başkan yardımcısı Sergey Mikheyev, gerçek ve somut bir çözümün ortaya konamayacağını söyledi. APA ajansına açıklamada bulunan Mikheyev, "Ermenistan Yukarı Karabağ ve işgal edilen yedi bölgeyi Azerbaycan toprağı olarak kabul etmez. Azerbaycan da hiçbir zaman Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığını onaylamaz. Herhangi bir uzlaşı sağlanması için bir işaret göremiyorum. Taraflardan herhangi birinin pozisyonunu desteklemek mümkün değil. Üçüncü bir yol da yok. Herhangi bir konuda üretilecek alternatif, doğrudan diğerini desteklemek anlamına geliyor. Çözüm için çalışan aracı grubun fazlaca bir manevra şansı yok." dedi.
Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Aleksander Konovalov da "Müzakere süreci uzun ya da kısa dönemde sona erecek. Ancak müzakerelerin bir savaşla sonlanmasını beklemiyorum. Savaşın bedelini hiç kimse ödeyemez. Liderler problemi tartışıyor olduğu sürece, savaş alternatifi düşünülmüyor demektir." değerlendirmelerde bulundu.
2 Kasım 2008'de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in girişimi ile saldırmazlık anlaşması imzalayan iki lider, son olarak Prag'da Minsk grubu çerçevesinde müzakerelerde bulunmak için bir araya gelmişlerdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Erivan'ın yapıcı olmayan tututumu yüznden Prag'da herhangi somut bir gelişmenin sağlanmadığını açıklamıştı.