Ali Ulvi Kurucu “Hocam” derdi!

İz Yayıncılık’tan dimağları açacak güzel bir kitap çıktı: 'İki Din Mazlumu'

İman ateşinin yaktığı nice gönüller var ki, kendilerine dayatılan sisteme boyun eğmemişler, inandıkları yolda türlü cefalarla karşılaşmışlardır. Bunlardan bazıları şehit olmuş, bazıları ömür boyu bu sıkıntılara katlanmışlardır. İnsanlık tarihi zalim ile mazlumun tarihini anlattığı kadar, bu başları dik müslüman yürekleri de anlatmaktadır.

 

(+)

Karaman Hoca da yazdı

Bunlardan kimilerini bilsek de, zalim sistemlerin baskıları altında kaybolup giden nice isimler de var. Onların isimlerini unutmamak, öncülerimiz ve önderlerimiz olarak tanıyabilmek için mücadelelerini okuyacağımız kitaplar bulmak gerekiyor. Bu kitapların sayısı da maalesef çok değil. Bu alanda yazılmış eserlerin çoğu bir kişinin biyografik hayatını anlatmaktadır. Necip Fazıl’ın Son Devrin Din Mazlumları, Sadık Albayrak’ın Yürüyenler ve Sürünenler’i çok sayıda ismin hayatını aktarması açısından önemli eserlerdi.

Bu alanda güzel bir eser daha yayınlandı. Fıkıh ve hukuk alanlarında eserleriyle tanıdığımız Prof. Dr. Hayreddin Karaman, son yüzyılda İslam’ın bayraktarlığını yapmış iki güzel insanın hayatını anlattığı bir kitapla karşımıza çıktı: İki Din Mazlumu. Kitapta, yaşadıklarıyla çevresinde derin etkiler bırakmış ancak aynı nedenle İslam’a düşman sistemlerin cenderesine girmiş iki insan, Mahmut Cevdet Sezer ve Muhammed Sultan Hücendî anlatılıyor.

Bu iki din mazlumu kimdir?

Ali Ulvi Kurucu’nun, bir şiirinde “hocam” dediği Mahmud Cevdet Sezer, dinin toplumun temel dinamiklerinden silinmeye çalışıldığı yılların ilim adamlarındandır. Bir dönem Kabataş Lisesi’nde de görev yapan Sezer Hoca önemli isimler yetiştirir. Devletin dine karşı politikalarıyla hayatı zindana çevrilen Mahmud Necdet Sezer ile ilgili hatıralar Ali Ulvi Kurucu’nun Hatıralar’ının 3. cildinde yer alıyor.

Muhammed Sultan Hücendî ise 1880-1960 tarihleri arasında Komünist Sovyetler’in en şiddetli şekilde İslam’a karşı baskı kurduğu, dinle ilgili her unsuru yok etmeye çalıştığı yıllarda Sovyetler Birliği’nde yaşadı. Asya’yı ayakta tutmaya çabalayan, insanların İslam’la ilgili meseleleri unutmamaları için gayret sarfeden ilim adamlarındandı. Hücendî, gördüğü zulme rağmen 100’e yakın eser vermiş. İmam-ı Rabbanî’nin torunu olmasına rağmen tasavvufa getirdiği eleştiriler dikkat çekici Hücendî’nin.

 

(+)

Bu iki din mazlumu hakkında daha fazla bilgi için 120 sayfalık bu eseri okumak gerekiyor.

Bir kitap daha

Hayreddin Karaman’ın aynı zamanda yine İz Yayıncılık’tan Hayatımızdaki İslam kitabının 3. cildi de çıktı. Beyazıt’taki kitap fuarında İz Yayıncılık’a uğramak için işte size bir neden daha...

 dunyabizim.com

Kültür-Sanat Haberleri