Akyol’dan ilginç Cumhurbaşkanı yazısı

Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, 2014 seçimlerinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Köşke çıkacağını, ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise siyaseti bırakmayarak Başbakanlık koltuğuna oturacağını savundu.

İşte Taha Akyol 'un ilginç yazısı:

“Uzun süradir değişmeyen oy eğilimlerine göre Tayyip Erdoğan 2014 'de cumhurbaşkanı olacak.

Peki ondan sonra parti lideri ve başbakan kim olacak? Anayasa Mahkemesi 'nin son kararı bu yönde Gül 'ün elini güçlendirdi. Peki, Gül 'ün kendisi bunu istiyor mu ve siyaseten mümkün olur mu?

Gazeteciler, Cumhurbaşkanı Gül 'e ikinci defa aday olup olmayacağını sordular, işte cevabı:

“Bakarız, önümüzde daha çok süre var. Hep beraber konuşuruz!”

Süresi dolunca kenara çekilecek bir siyasetçinin sözleri değildir bunlar. Gül ve Erdoğan karşı karşıya gelmeyecektir ama Gül kenara çekilmeyecektir. Siyasete devam edeceği konumunun başbakanlık olmasını düşünmesi tabiidir.

Gül ne düşünüyor?

Gül 'ün niyeti hakkında boş bir spekülasyon mu yapıyorum? Hayır.

Yukarı aldığım sözlerinden başka, Gül 'ün Çankaya 'daki aktivitesi, özellikle yurt gezileri ve toplumla ilişkileri de süresi dolunca kenara çekilmeyeceğinin bir kanıtıdır. Yaşı da siyasete devam etmeye müsait olduğu gibi, böyle birikimli, tecrübeli bir devlet adamını emekliye ayırmak ülke içinde israf olur.

Gül 'ün başbakan olmayı düşündüğünden şüphem yok. Peki, siyaseten mümkün olur mu? Bu noktada Erdoğan 'ın tavrı önemli.

Erdoğan 'ın tavrı

Anayasa Mahkemesi 'nin bu kararının ardından, Başbakan Erdoğan, Mersin Kongresi 'nde, “Hedefimiz 2023” diye konuşurken “Bizde makam kavgası olmaz” diye vurgulama yaptı. Kendisinin Çankaya 'ya çıkmasıyla parti lideri ve başbakanın kim olacağından başka ortada kavga çıkaracak bir “makam” sorunu mu var?

Erdoğan 'ın bu konuyu kastettiği kesindir. Makam sorunlarını “kadim kardeşlik geleneğimize göre” çözeceklerini söyleyerek Gül 'le kendi arasında bir kavga olmayacağının mesajını verdi. Ayrıca bir gerçek daha var: Başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanı denilen ve başbakanlık makamını önemsizleştiren formüller kamuolunda tutmadı. AKP 'nin parlamento daki sayısı da anayasayı bu yönde değiştirmeye yetmiyor.

Belli ki makamlar parlamenter sistem içinde işleyecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medyanaliz Haberleri