Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan tazminat davası için 24 Şubat'a duruşma günü verildi.
'Dağ başında akredite' olayının reddedildiği dava dilekçesinde, olaya adı karışan Albay Koçoğlu hakkında idari soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen soruşturmanın kurmay albayın kariyerini son derece olumsuz etkilediği dava dilekçesinde vurgulandı. Mazlum Koçoğlu, tazminat davasını, avukatı Coşkun Özbudak aracılığıyla açtı. Cihan Haber Ajansı'ndan olduğu için muhabirin dağ başında bırakılmasının gerçeği yansıtmadığı öne sürülen dava dilekçesinde, Cihan Haber Ajansı muhabiri Lütfi Aykurt'un, helikopterin, askeri helikopter olduğu gerekçesiyle alınmadığı iddia edildi.
Dilekçede, "Müvekkil, muhabire hangi kanaldan olduğunu sormadığı gibi, Cihan Haber Ajansı'nda olduğunu da gazetelerde çıkan haberler üzerine öğrenmiştir. Müvekkilin, muhabiri, Cihan Haber Ajansı'ndan olması nedeniyle helikoptere almaması, hangi kanaldan olduğunu sorduktan sonra binemeyeceğini söylemesi gibi bir olay yaşanmamıştır." iddiasına yer verildi.
DAVA DİLEKÇESİ SORUŞTURMAYI GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI
Dilekçede, Mazlum Koçoğlu'nun general adayı olduğu hatırlatılarak, çıkan haberler üzerine Koçoğlu hakkında idari soruşturma açıldığı belirtildi. Soruşturma dosyasının Jandarma Genel Komutanlığı'nda bulunduğu hatırlatıldı. Dilekçede, "İnsanın onuru şeref ve haysiyeti hiçbir parasal değerle ölçülemeyecek kadar yüce ve değerlidir. Ancak, manevi zarara uğrayan kişinin vicdani huzuru ve ruhi ezanın bir nebze olsun dindirilmesi için tazmin edilmesinden başka bir yol da yoktur." ifadesine yer verildi.
Meteoroloji'nin verilerine göre olay günü bölgede sıcaklık eksiyi gösteriyordu. Buna rağmen dava dilekçesinde, hava sıcaklığının 5-6 derece olduğu, kayarak dağdan inen Aykurt'un parkasını çıkartabilecek derecede hava sıcaklığı bulunduğu öne sürüldü.
"ÖLÜME TERK ETMEK ÇOK AĞIR BİR SUÇTUR"
Dava dilekçesinde, dağ başında bir kimseyi ölüme terk etmenin suç ve ahlaksızlık olduğu da vurgulandı. Konuyla ilgili ifadeler, dilekçeye şu şekilde yansıdı: "İnsan hayatının konu olduğu bir arama kurtarma faaliyetinde, ister asker ister sivil olsun o faaliyette görev alan herhangi bir kimseyi ölüme terk etmek, bunu da o kişinin akredite olmayan bir basın mensubu (Cihan Haber Ajansı) olması nedeniyle yapmak her şeyin ötesinde ahlaki bir zafiyet, çok ağır bir suçtur."
Olaydaki sorumluluğundan dolayı hakkında soruşturma başlatan Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Koçoğlu'nun askeri helikoptere almadığı gazeteciye tazminat davası açtığından haberdar olup olmadığı merak ediliyor.
Öte yandan Mazlum Koçoğlu, olayı haberleştiren Haber 7'ye de tazminat davası açtı.
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasını takip etmek için bölgeye ulaşan Cihan muhabiri Lütfi Akyurt, enkaz bölgesine gelen askeri helikoptere alınmamış, Akyurt da kendi imkânlarıyla dağdan inmişti. Gazeteciler, sivil toplum kuruluşları ve siyasiler, yaptıkları açıklamalarla olaya tepki göstermişti. Olayın basına yansımasından sonra gazeteciyi helikoptere almayan kişinin Kurmay Albay Mazlum Koçoğlu olduğu ortaya çıkmıştı.