Başkan Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin Şirketlerinden İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri (İSBAK) tarafından hayata geçirilen HAYAD projenin tanıtımı gerçekleştirdi. İETT'nin Ayazağa Garajı'ndan başlayan ve Cendere Yolu'ndaki İSBAK Genel Merkezi'nde son bulan otobüs gezisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, İştirakler Daire Başkanı Yılmaz Şener ve İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu da yer aldı. Gezide şu anda 150 otobüse yerleştirilen Yolcu Bilgilendirme Sistemini tanıtan Başkan Topbaş, İSBAK Genel Müdürlüğü'nde ise Akıllı Durakı anlattı.
İstanbullu 'Otobüs kaçta gelir', 'Kaç dakikada gider' bilecek
İSBAK'ın Türkiye'de ilk kez böyle komplike bir sistem geliştirdiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ilk olarak metrobüste devreye girecek ve 2010 yılına kadar bütün otobüslerde yaygınlaşacak sistemle İstanbulluların 'Hangi otobüs hangi duraktan geçer?', 'Otobüsüm kaçta gelir?', 'Hangi yolu kullanayım?' ve 'Trafik yoğunluğu nasıl?' gibi soruların cevaplarını anında alabileceklerini söyledi. Sistem kapsamındaki otobüslerin içindeki ekranın, hem yolcuları bilgilendirme, hem de reklam amaçlı kullanılacağını anlatan Başkan Kadir Topbaş, Akıllı duraklarla irtibatlı olacak bu ekranlar otobüsün hızını, bir sonraki durağa kaç dakikada ulaşılacağını ve güzergahtaki trafik yoğunluğunu gösterecek. Ekrandan hangi durağa gelindiğini anlatan sesli ikazlar da olacak. Böylece otobüste kitap okuyan ya da dalgın olan yolcu, hangi durağa geldiğini sesli ikazdan duyabilecek. Bu sistem sayesinde, yönetim merkezinden otobüslerin doluluk oranları ve duraklara varış durumları gibi bilgiler de tespit edilebilecek diye konuştu.
Otobüsler kamerayla denetlenecek
Sisteme dahil olan otobüslerin içinde güvenlik kameraları bulunacağını anlatan Kadir Topbaş, otobüsün içini gösterecek ve kayda alacak olan 3 ayrı kameranın görüntülerinin gerektiğinde anında merkezden de izlenebileceğini kaydetti. Otobüsün içindeki kapkaç, gasp ve taciz gibi bütün olumsuzlukların izlenerek gerekirse emniyetle de paylaşılabileceğini vurgulayan Başkan Topbaş, otobüslerdeki ekranda güzergah haritası bulunacağını, gelinen durağın adı, bir sonraki durağa kaç kilo metre kaldığı gibi bilgilerin de bu ekrandan takip edilebileceğini dile getirdi.
Toplu taşıma araçları kırmızı ışık sorunu yaşamayacak
Toplu taşıma araçlarını teşvik amacıyla her otobüsün içinde yollardaki ve kavşaklardaki sinyalizasyon sistemini algılayan, kendi geliştirdikleri bir cihaz bulunacağını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, cihazın bulunduğu otobüs sinyalizasyona yaklaştığında kırmızı ışığın yeşil ışığa dönüşeceğini ifade etti. Cihazı basın mensuplarına gösteren Başkan Kadir Topbaş, bu sistemle ilgili şu bilgileri verdi; Trafik ışıklarının olduğu yerlerde, kırmızı ışığın yeşile dönüşmesi toplu taşıma aracına fırsat vermesi açısından bir öncelik tanıyacağız. Otobüsler sinyalizasyonlara yaklaştığı zaman otobüsü algılamak suretiyle, kırmızı ışıkta takılmasın diye, yeşil geçiş hakkı verecek. Bunu otomatik yapacak. Araçların içersinde bütün sinyalizasyonları algılayan aygıt bulunacak ve bu aygıt sayesinde sistem toplu taşıma aracını tanımlayacak. Böylece, toplu taşıma araçlarını kullananların daha kısa sürede duraklara ulaşması sağlanacak.
Cep telefonundan beklenen otobüs takip edilebilecek
Güneş enerjisi ile çalışan akıllı durakta bekleyen bir yolcunun, sistemdeki bir otobüsün, o durağa ne kadar uzaklıkta bulunduğunu, yaklaşık olarak ne kadar süre sonra durakta olacağını öğrenebileceğini belirten Kadir Topbaş, sistemin bir sonraki aşamada cep telefonları aracılığıyla da hizmet vereceğini söyledi. Başkan Kadir Topbaş, Vatandaş, bulunduğu yerden, cep telefonu aracılığıyla beklediği otobüsün, en yakınındaki durağa ne kadar uzaklıkta olduğunu öğrenebilecek dedi.
Otobüsün içindeki ekrandan öğrenilecek bilgilerin, akıllı duraktan da takip edileceğini vurgulayan Başkan Topbaş, akıllı duraklardan sistemdeki otobüslerin hareketlerini takip etmenin de mümkün olacağının altını çizerek, Beş gün kesintisiz güneş enerjisiyle çalışan akıllı duraklar ve otobüslerdeki bilgilendirme ekranı sayesinde komuta kontrol merkezinden otobüsler ve metrobüslerle ilgili bilgiler takip edilebilecek. Çevre dostu bu sistem tamamen devreye girdiğinde, modern, hızlı, kaliteli ve doğru ulaşım imkanı sağlanmış olacak. Durakta bekleyen yolcu, hangi otobüsün ne zaman geçtiğini yanındakine sormak yerine, sistemden öğrenebilecek şeklinde konuştu.
Yolcu yoğunluğuna göre ek otobüs konulacak
Yolcu kapasiteleri ile yolcu yoğunluğunun da takip edilebileceği sistem sayesinde gerekirse ilave otobüslerin devreye sokulabileceğini veya gereksiz bazı otobüslerin o hattan kaldırılabileceğini anlatan Başkan Kadir Topbaş, caddeden geçen araçların sayılmasında da kullanılacak sistemle, sinyalizasyon ışıklarının ona göre ayarlanmasının sağlanacağına işaret etti. Bu sistemi geliştiren İSBAK'ın birçok ürününü de ihraç ettiğini anlatan Kadir Topbaş, başarılı şirket yönetimine ve çalışanlarına teşekkür etti. Akıllı Durak sisteminin Türkiye genelinde bir ok belediyeye satışının gerçekleşeceğine inandığını belirten Başkan Topbaş, İSBAK'ın konuyla ilgili ihalelere girdiğini belirtti. Topbaş, daha sonra yine güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma sistemlerini tanıttı ve İSBAK'ın üretim atölyesini gezdi.
Homojen Aydınlatmalı Akıllı Durakın faydaları
Geleneksel otobüs duraklarına kıyasla %75 enerji tasarrufu sağlar.
LED teknolojisi kullanılarak homojen aydınlatır.
Uzun ömürlüdür, bakım ihtiyacı çok azdır.
Kazı vb çalışmalara gerek olmadan montaj kolaylığı sağlar.
Afet vb durumlar için aydınlatma ve 220V AC enerji merkezi olarak kullanılabilir.
Yolcu Bilgilendirme Sisteminin faydaları
Araç yerinin, hızının merkeze gönderilmesi ve araç takibinin sağlanması sayesinde;
Güzergah Trafik Yoğunluğu Bilgisi hesaplanabilir.
Araçların tam yeri bilindiği için bir sonraki durağa varma süresi hat yoğunluğundan hesaplanabilir.
Her bir araç trafik sensörü olarak çalışabilir. Bu sayede gittikleri güzergahlardaki yol yoğunluğu, hızı vb. hesaplanabilir.
Ekranlar üzerine alınacak dijital reklamlar ile gelir elde edilerek, sistemin kendi kendini finanse etmesi sağlanabilir.
Herhangi bir bilgi mesajı veya uyarı gönderilebilir.
Araç ile ilgili arıza, kaza vb. lokasyon bilgileri alınabilir.
Araçtaki diğer sistemler ile entegrasyon sağlanabilir.
Günlük yolcu taşıma, yoğunluk vb. bilgileri, sefer süresinde araçların ortalama hızı, maksimum hızı, iki durak arası ortalama hızı gibi istatistiksel bilgiler online alınabilir, izlenebilir.
Yolcu güvenliği amacıyla araç içine ve dışına konacak kamera ile kayıt imkanının sağlanabilmesi, böylece herhangi bir olay veya kazanın incelenmesi mümkün.
Cep Telefonu Entegrasyonunun faydaları
Durakta güzergah ismi ve durak kodu ile sms atılarak otobüsün tahmini varış süresinin öğrenilmesi
Java vb. program ile cep telefonu üzerinden bu işlemin online yapılması
Bu bilgilerin internet üzerinden verilmesi ve yolculara uzaktan sisteme erişim imkanı sağlanması
Durak içerisine yerleştirilecek çeşitli ekranlar ile gelmekte olan otobüslerin tahmini varış süreleri, lokasyonları, trafik ve yoğunluk haritaları gösterimi
Bu ekranlar ile reklam, güncel haber,
finansal piyasalar vb. konularda bilgi verilmesi
Merkezi bir sistem ile bütün araçların pozisyonları, durumları, iş verimliliği, trafik yoğunluğu, vb. bilgilerinin alınması.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi