Başbakan Erdoğan’ın İade-i Muhakeme davası açılması talimatı üzerine Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon davasının karara bağlanmasının ardından kapatma davasında verilen “laiklik karşıtı eylemlerin odağı olma” cezasının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmak için çalışma yürütüyor.
Ergenekon terör örgütünün AK Parti’yi kapattırmak için uydurma haberler ve bazı terör eylemlerini organize ettiği mahkeme kararıyla netleşmişti. İade-i Muhakeme başvurusu için Ergenekon davasının gerekçeli kararın beklendiği öğrenildi. Gerekçeli kararın ardından harekete geçecek olan partinin hukukçu kurmayları Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak kapatma davasında verilen kararın yeni deliller çerçevesinde yeniden ele alınmasını isteyecek.
Uydurma deliller hüküm olmaz
Uydurma olduğu Ergenekon Mahkemesi’nin kararıyla tescillenen delillerin iptal edilmesi ve bu delillere dayanarak verilen “odak olma” kararının iptali istenecek. AK Parti hukukçularının dosyayı, AYM’nin kararının sahte delillere dayandığı ve sahte delillere dayanarak hüküm kurulamayacağı tezine oturtacak. İade-i Muhakeme konusu AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında masaya yatırılacak. Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak olan toplantıda AK Parti’nin hukukçulardan oluşan kadro konu üzerindeki çalışmalarını Erdoğan’a aktaracak. İade-i Muhakeme istemi ile ilgili partinin hukukçularına talimat bizzat Başbakan Erdoğan tarafından verildi. Erdoğan’ın spekülasyon yaratmak için değil hukuk kanalları en iyi şekilde kullanılarak oluşan mağduriyetin giderilmesi ve partinin tarihi olarak bu suçlamadan da kesin olarak aklanması için harekete geçilmesini istediği belirtildi. 2008 yılında AK Parti’ye yönelik açılan kapatma davası sonrası hem parti yönetimi ve hem de bireysel olarak bazı isimler hedef gösterilmişti.
AK Parti’nin üç amacı
İade-i Muhakeme istemi sonrası ise oluşan şu üç mağduriyetin giderilmesi hedefleniyor.
- Sahte belgelerle partinin kapatılmasına ilişkin açılan dava sonucu parti kapatılmadı ancak laiklik karşıtı eylemlerin odağı olarak gösterildi.
- AK Parti’ye verilen hazine yardımı her yıl üçte bir oranında kesintiye uğradı. Ve ciddi maddi zarar oluştu. Parti 23 buçuk milyon TL’lik maddi zarara uğradı.
- Aralarında Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ında bulunduğu 70’den fazla partili hakkında siyaset yasağı istendi.
NE KARAR VERİLMİŞTİ
Adalet ve Kalkınma Partisi kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle hazırladığı iddianame ile başlamıştı. İddianame Anayasa Mahkemesi'ne 14 Mart 2008'de sunulmuş olup, Anayasa Mahkemesi iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etmişir. 16 Haziran günü Adalet ve Kalkınma Partisi esas hakkindaki savunmasini vermiştir. 30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varılmıştır. 6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullanmışken, hazine yardımının kesilmesi hakkındaki oylamada 11 üyenin 10'u kesilmesi yönünde oy kullanmıştır.
rotahaber