Türkiye raporu Ortadoğu işleri uzmanı Carol Migdalovitz'in Amerikan Kongresi'ne bağlı araştırma kuruluşu CRS'ın (Congressional Research Service) hazırladığı raporda Türkiye siyasetine ilişkin önemli tahminler yer aldı.
Raporun ‘gelecekteki siyasi ihtimaller’ başlığında önemli bir iddiaya yer veren Carol Migdalovitz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün parlamentoya Başbakan olarak dönebileceğini belirterek Gül'ün 7 yıl Cumhurbaşkanı olma noktasında ısrarcı olmayacağı savunuyor. Raporda ayrıca Erdoğan’ın da Cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıkabileceği tahmininde bulunuluyor.
Raporda AK Parti'ye kapatma davası, Ergenekon davası, 2009 yerel seçimleri, kabinedeki değişim, anayasal reformlar, Kürt sorunu, askeriyenin pozisyonu, basın özgürlüğü, Fethullah Gülen hareketi, gelecek öngörüleri ve Amerikan kongresine tavsiyeler gibi başlıklar yer alıyor.
ERGENEKON DAVASI
Ergenekon davasının tarihi bağlamının verilerek anlatıldığı Türkiye raporunda süreç Ümraniye’de bulunan bombalardan Cumhuriyet gazetesine atılan el bombalarına, Sarıkız, Ayışığı gibi darbe planlarının anahatları verilerek Ergenekon resmi çiziliyor. Raporda Türkiye’de Ergenekon tipi yapılanmaların seçilmiş hükümetlere karşı düzenlenen darbe girişimlerine imza attığı Refah Partisi örneği üzerinden anlatılıyor. Ayrıca en son gelişmelerin de dikkate alınarak yazıldığı gözlenen raporda Fethullah Gülen’e bağlı insanların 3. Ordu komutanı Orgeneral Saldıray Berk tarafından fişlendiği iddialarını da kongrenin dikkatine sunuyor.
BAYKAL DA RAPORDA
Ergenekon’la ilgili geniş yer ayrılan raporda Kafes Operasyonu bağlamında gayrimüslimlere yönelik eylemlere başlanacağı bildirilirken eski 1. Ordu komutanı Çetin Doğan’ın hazırladığı iddia edilen ‘Balyoz’ darbe planına da geniş yer ayrıldı. CHP eski lideri Baykal’ın Ergenekon için ‘kurgu’ sözleri de raporda yer alırken Ergenekon’a karşı AK Parti Hükümeti’nin güçlü bir hareket oluşturduğu kaydedildi.
2009’da yapılan yerel seçimlerde partilerin aldıkları oy oranları raporda verilirken raporda ayrıca parti tanımlamaları dikkat çekti. Raporda Ak Parti, "Ilımlı İslamcı, Merkezci" diye tanımlanırken, Saadet Partisi ise "İslamcı" diye niteleniyor ve Saadet Partisi'nin oylarını 2.4 arttırdığına dikkat çekiliyor. CHP’nin ‘ulusalcı sol’ MHP’nin ise ‘milliyetçi sağ’ olarak tanımlandığı raporda BDP ise ‘Kürtçü’ olarak nitelendiriliyor.
KABİNE AYARI
Raporda bir diğer dikkat çeken başlık kabine değişikliği Saadet Partisi'nin yükselişini sınırlandırmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bakanlar kurulunda değişikliğine gittiği savunuluyor. Başbakan Erdoğan’ın Milli Görüş kimliği ile tanınan isimleri yeniden kabineye dahil ederek Saadet Partisi’nin artan yükselişini önlem aldığı iddia ediliyor.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
12 Eylül’de referandumla oylanacak Anayasa Değişikliği paketinde yer alan maddelere de yer verilen raporda partilerin referandumdaki tavırları da yazıldı.
BDP'NİN TALEPLERİ DE YER ALDI
Raporda yer alan Kürt başlığı altında ise Kürtlerin tarihsel bağlamda Türkiye’deki taleplerini anlatılırken AK Parti’nin doğuda daha çok ekonomik yatırımları vurgulamasına rağmen BDP’nin yerel seçimlerde bir çok belediye daha kazandığının altı çizildi. Son olarak BDP’nin ‘demokratik özerklik’ talebinde bulunduğunu belirten raporda Kandil’den Habur’a gelen PKK militanları olayına da yer veriliyor.
'FETHULLAH GÜLEN TÜRKİYE İSLAM'I OLUŞTURUYOR'
Raporda önem verilen bir diğer başlık ise Fethullah Gülen. Raporda Fethullah Gülen’in Bediüzzaman Said Nursi’nin fikirlerini milliyetçi bir arkaplanla işlediği iddia edilirken Gülen’in Türkiye İslam’ı oluşturmaya çalıştırdığı da öne sürülüyor. Fethullah Gülen’in Mavi Marmara olayında İHH yetkililerinin İsrail’den izin almamalarını da eleştirdiği bilgisine de yer veriliyor.
'MAVİ MARMARA FİLOSU SAADET PARTİSİ'YLE İLİŞKİLİ'
Yine raporda Gazze'ye giden insani yardım gemisinin Saadet partisi bağlantılı olduğu savunuluyor ve Gülen grubunun Saadet'le arasındaki mesafeye dikkat çekiliyor. Ayrıca Refah iktidarına karşı Gülen Cemaati'nin askeriyeyi kamusal anlamda desteklediği ifade ediliyor.