AK Parti Anayasa Komisyonu'ndan çekildi!

AK Parti Anayasa Komisyonu ile ilgili kritik bir karar aldı. Başbakan Erdoğan'ın talimat verdi, AK Parti Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan çekildi.

AK Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Başbakan'la görüştü ve bundan sonraki toplantılara katılmama kararı aldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun anayasa yapamayacağına ilişkin 4 siyasi parti genel başkanına mektup yazacağını açıklasının ardından Ak Parti'den sürpriz bir hamle daha geldi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'LA GÖRÜŞÜP KARAR ALDILAR

CNN Türk'ün haberine göre; Başbakan Erdoğan'la görüşen Ak Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri bundan sonraki toplantılara katılmama kararı aldı. Ak Parti'nin bu kararının diğer siyasi partiler tarafından nasıl yorumlanacağı merak konusu oldu.

MUSTAFA ŞENTOP AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop şunları söyledi: "60 maddede mutabakat var. 112 maddede yok. 112 maddenin sayısı azalabilir deniyor. Toplam madde sayısı zaten 104'ten ibaretti. 172 maddeye çıkartan diğer partilerin önerileriydi. Azalsa da komisyonun hedefi yeni anayasadır. Komisyonda tartışılan yeni anayasanın ne zaman yapılacağıydı. Eğer bu takvim ve usül konusunda açık bir şey söylenirse ikna oluruz dedik. Üç parti de takvim olmasına karşıyız dediler. Seçimlere rağmen devam ederiz dediler. Aslında bu davranışlarıyla bu komisyonun bir anayasa yapmayacağı ikrar edilmiş oluyor. Bu komisyon yeni anayasa yapamaz, o zaman paket yapalım denildi. Bu tutanaklar daha sonra paylaşılacak kamuoyuyla."

KOMİSYONDA KİMSE YENİ ANAYASAYA YAPILACAĞINA İNANMIYOR

"Kısacası komisyondaki arkadaşlardan hiçbirisi yeni bir anayasa yapılacağına inanmıyor. Tamamen nafile toplantılar yapıyoruz. Önümüzdeki takvimde meclis Haziran 2015'te seçimlerle yenilenecek. O tarihe kadar bu komisyonun yeni anayasa yapma imkanı yoktur. En vahimi de bazı siyasi partilerin kırmızı çizgileri var. Peşinen bu partiler uzlaşmayacaklarını ortaya koymuş durumdalar. Bu tablo varken, dört parti yeni anayasa üzerinden mutabakat sağlama imkanı yoktur."

BU KOMİSYON ARTIK HUKUKİ OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR

"Usulle ilgili olarak, bu komisyon içtüzükte yer alan komisyonlardan biri değil. Bu komisyon tamamen teamüli bir komisyon. Bu komisyonda da bizim teamüllerimizde meclis başkanının başkanlığında kurulur. Başkanlığını da o yapar. Dolayısıyla meclis başkanı komisyon başkanlığından ayrıldığı zaman böyle bir komisyon artık bir uzlaşma komisyonu olmaktan çıkar. Eğer devam etmek isteyen partiler olursa, bu artık partiler arası komisyon olur, uzlaşma komisyonu olmaktan çıkar. Meclis Başkanı'nın bırakmasıyla beraber Anayasa Uzlaşma Komisyonu hukuken varlığını sona erdirmiştir. Bu komisyonun artık çalışması için, yeniden bir iradeye, meclis başkanının öncülüğünde yeni bir kuruluş iradesine ihtiyaç vardır. Artık Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu diye bir komisyon kalmamıştır ve toplantı yapma ihtimali de yoktur. Dolayısıyla biz, şu saatte toplanacağız beyanlarına itibare etmedik. Komisyon yok, bu toplantı ne toplantısıdır diye kendilerine sorduk. Komisyonun kuruluşuyla ilgili hukuki çerçevede, bütün kararlarımızı toplantıların saatleri dahil olmak üzere mutabakatla alınıyor. Gündem belirlemesi de bir önceki toplantıda yapılır. Bu da mutabakatla yapılır. Komisyon çalışmasının bugün devam edileceğine dair komisyonda alınmış bir karar yoktur. Dolayısıyla burada ancak 3 parti bir araya gelip kendi aralarında partiler arası bir görüşme yapmış olurlar, bu uzlaşma toplantısı olmazMeclis başkanı çekildiği için komisyonun hukuki varlığı da sona ermiştir.

AK PARTİ İÇİN YENİ ANAYASA YAPMAYA TEK ÇARE KOMİSYON DEĞİLDİR

"Komisyon iyi çalışan bir komisyondur. Ama hedefini ve görevini yerine getirememiştir. Komisyon bir amaç değil araçtır. Amaç da yeni anayasa yapmaktır. Bu bakımdan yeni anayasa yapımı hedeftir. Diğer siyasi partiler komisyonu bir amaca dönüştürmüştür. Yeni Anayasa için diğer partilerin tek başlarına bir seçenekleri yoktur. Çünkü CHP anayasa değişikliği için bir öncülük yapabilir mi? Milletvekili sayısı yeterli değildir. MHP ve BDP'nin de öyle... Üçü bir araya gelseler bile ancak bir anayasa değişikliği yapacak kadar sayıya ulaşabiliyor. Ak Parti dışındaki üç parti için bu komisyon yeni anayasanın tek yolu olarak görünebilir. AK Parti içinse tek araç bu değildir. Bu komisyon önemli bir araçtır. Buna samimiyetle inandık ve girdik. Samimiyetinin delili olan tek parti Ak Partidir. Her partiden eşit sayıda milletvekili katıldı bu komisyona. Parlamentoda eşit sayıda vekil sayısı olmamasına rağmen AK Parti gücünden fedakarlık yaparak eşit temsili kabul etmiştir. Niye? Anayasa yapılsın diye... Biz önerdiğimiz sistem değişikliklerinden vazgeçeriz demiştik. Bunlardan birisi de Başkanlık Sistemi'ydi. Temyiz Mahkemesi diye bir önerimiz vardı. Yargı birliğini sağlayacak bir öneriydi. Bundan da vazgeçtik. Revize ettik önerimizi. Diğer partilerin önerdikleri bir şeyden vazgeçtiğini esnediğini söyleyemeyiz. Dolayısıyla AK Parti bu komisyona samimiyetle inanan tek partidir. Ama komisyon başarılı olamamıştır. Bu yeni Anayasa ile ilgili ümitlerin bittiği anlamına gelmiyor. Biz komisyon bitse de yeni anayasa konusunda öncülük edecek güce sahibiz."

Kaynak: ROTAHABER


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Perde Arkası Haberleri