İMKB Mehmetçik Ortaokulu öğretmenlerinden Aile İçi İletişim ve Toplumsal Sorunlar Derneği Iğdır Temsilcisi Eğitimci-Yazar Fatma Çetin Kabadayı’nın organize ettiği programa Iğdır Vali Yardımcılarından Mevlüt Özmen, Iğdır Emniyet Müdürü Yüksel Babal, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Emekli Albay Hanifi Yıldırım, Şair Kemalettin Kalkan, çok sayıda öğretmen, öğrenci ve veli katıldı.
Sabah Karagöz’ün sunumunu yaptığı program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Okul Müdürü Yakup Kutluay yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi;
Sayın Valim, Sayın Milli Eğitim Müdürüm, Değerli Öğretmen arkadaşlarım sevgili veliler ve kıymetli öğrencilerimiz… Hepiniz hoş geldiniz.
İMKB Mehmetçik ortaokulu olarak hazırladığımız bu programda Aile İçi İletişim Ve Toplumsal Sorunlar üzerine yoğunlaştık. Çünkü hepinizin bildiği gibi anlamanın, dinlemenin, anlatmanın bir tek yolu var; İnsanlar arasında sağlıklı iletişim… İletişim, tüm yaşam demektir.
Ailesiyle iletişim kuramayan çocuk, başarılı olamaz, hatalar yapar, ha keza iletişim kuramayan eşler arasında da huzursuzluk, geçimsizlik baş gösterir. İnsanlar arası iletişimdeki sınırlar ancak iletişimle aşılıp genişletilir, sorunlar ortadan kaldırılabilir. İletişim sorunu yaşamayan insan başkalarının davranışlarını daha kolay anlar, onlara daha hoşgörülü yaklaşır. Kendiyle ve başkalarıyla barış içinde olur. Hem kendinin hem ailesinin hem toplumun ruh sağlığını korur.
Aile İçi İletişim ve Toplumsal Sorunlar Dernek Başkanı Zeynep Şahan Hanımefendi oldukça önemli ve geniş olan bu konu hakkında Sizlere gerekli açıklamaları yapacağı için ben fazla vaktinizi almak istemiyorum. Son olarak toplum olarak iletişime önem veren, mutluluğun doğru iletişim ile olduğunun bilincinde insanlar olduğumuzu hatırlatarak diyorum ki: “Gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi” özdeyişine uygun olarak iletişim kurmaya çalışalım. Ailemizle, çocuklarımızla, öğrencilerimizle, çevremizle, velilerimizle güzel iletişimler kurmanız dileğiyle yeniden hoş geldiniz diyor, güzel vakit geçirmenizi umut ediyorum.
Aile İçi İletişim ve Toplumsal Sorunlar Dernek Başkanı Zeynep Şahan konuşmasında şunları dile getirdi.
“Sayın Valim, Sayın İl Milli Eğitim Müdürüm, Değerli Emniyet Müdürüm, Sevgili Öğretmen arkadaşlar, kıymetli misafirler ve basınımızın çok değerli temsilcileri…
Şahsım, yönetim kurulu üyelerimiz ve temsilcilerim adına sizleri saygı ile selamlıyorum. İMKB Mehmetçik Ortaokulu öğretmenlerinden Derneğimizin Iğdır temsilcisi Eğitimci-Yazar Fatma Çetin Kabadayı’nın hazırlamış olduğu AİLE İÇİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL SORUNLAR DERNEĞİ Programını organize etmesinden ve bizleri sizlerle buluşturmasından dolayı kendisine şükranlarımı sunuyorum. Hoş geldiniz, mutluluklar getirdiniz.
Kıymetli Konuklarımız, Derneğimizin Merkezi Ankara da olup İstanbul, Gaziantep, Iğdır, Denizli, Bursa, Sinop, Aksaray, Bolu, Antalya, Tekirdağ, Batman, Mardin, Manisa Soma, Tokat Erbağ, Ankara Çubuk, Ankara Sincan ve Uluslararası Avustralya da Temsilciliklerimiz mevcuttur.
Değerli Konuklarımız… Derneğimizin kuruluş amacı ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum.
Derneğimiz, Aile İçi İletişim ve Toplumsal sorunlar konusunda cemiyeti aydınlatmak, rehber olmak ve bu konularda ulusal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak, seminerler, kurslar, konferanslar, bilimsel toplantılar, sergiler ve geziler düzenlemek, sivil toplum faaliyetlerinin güçlendirilmesini sağlamak, kurum ve kuruluşlara destek vermek amacıyla kurulmuştur.
Değerli Misafirlerimiz, Hepimizin bildiği gibi günümüzde aile içi iletişim çok önemli olduğu halde yeterince üzerinde durulmayan bir konudur. Bir düşünür diyor ki aile toplumun özüdür. Onu tahribe yönelen her şey, toplumun tahribine yönelmiş demektir. Evet, Birçok sorunun temelinde de aile içi iletişim eksikliği vardır.
Bunlar nelerdir:
Başta teknoloji olmak üzere, şiddet, yeterince birbirini dinlememek, sevgi eksikliği, erken evlilikler, gibi içimizi acıtan nedenleri sıralayabiliriz.
Toplumsal Sorunlarımız malum başta işsizlik, trafik, çevre kirliliği, doğanın korunması, üretimsizlik, israf, madde bağımlılığı…. gibi toplumsal sorunlarla inşallah ürettiğimiz projelerle, ortak çözümleri hayata geçirerek, Aile İçi İletişim ve Toplumsal Sorunlar Derneği olarak sizlerin de varlığıyla damla damla derya olacağımızı düşünüyorum.
Değerli Konuklarımız, Aile bireyleri arasında dayanışma, işbirliği ve fedakârlık da toplumun diğer alanlarına yansır. Anne bir ailenin tüm sorumluluğunu ve yükünü üzerine alan kişidir. Ailede babanın görevi ve sorumlulukları da çok büyüktür. Baba ailenin koruyup gözetenidir. Çocuklar ise ailenin vazgeçilmez parçalarıdır. Kısacası aile milletin temelidir.
Değerli Konuklarımız, Sağlıklı bir toplumun var olması için, aile bütünlüğünün korunması ve desteklenmesi gerekir. Aziz Misafirlerimiz, Sözlerimi Hz. Mevlana’nın yedi öğüdü ile bitirmek istiyorum;
1.Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
2.Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
3.Başkalarının kusurlarını örtmekte gece gibi ol.
4.Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol
5.Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol
6.Hoşgörülülükte deniz gibi ol
7. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Iğdırlı Yazar-Doktor Mehmet Kum, İletişimde Korku konusunda yazdığı, Birsu Canyol’un seslendirdiği Çocuk İletişiminde Korku konulu slayt gösterisi ve konuşmasını yaptı. Konuşmasında “Ağlama, ağlarsan doktor amcaya söylerim iğne yapar. Yalan konuşma Allah Baba gözünü çıkarır. Yaramazlık yaparsan polis amcaya söylerim haaa… Çocuğum sen daha küçüksün yapamazsın, beceremezsin, kırarsın, dökersin…
Doktor korkusu, öğretmen korkusu, baba korkusu, polis korkusu, asker korkusu, cehennem korkusu, ALLAH korkusu… Maalesef bu şekilde davranarak çocukları daha birçok korku ile tanıştırıyoruz.
Korkularımızdan en önemlilerinden birisi de hata yapma korkusudur. Hata yaparsam babam bana kızacak. Beceremezsem aileme ne derim, ne yaparım… Korkuları çocuklarımızın bilinçaltına ilmek ilmek işliyoruz. Bu baskılar ile çocuklarımız beceriksiz olurlar. Pısırık olurlar. Asla kendilerine özgüvenleri olmaz. Korkunca hemen yalana sığınırlar. Yaşamları zehir zıkkım olur. Her yerde, her alanda başarısız olurlar.
Oysa çocuklar hata yaparak büyüyecekler. Hata yaparak öğrenecekler. Hatalarda çocuklara asla azarlamayalım. Korkutmayalım. Hepimiz yürümeyi öğreninceye kadar defalarca düştük. Ama yılmadık kalktık yeniden yürüdük. Edison ampulü bulmadan önce binlerce defa hata yaptı. “ En azından artık bu yaptıklarımın hata olduğunu biliyorum.” dedi, “Bir daha bu hataları yapmayacağım.” Başka hatalarda yaptı. Yılmadı. Sonunda başardı. Hizmetleriniz için Teşekkürler sevgili Thomas Edison İyi ki hata yapmaktan korkmadınız.
Geleneksel, çevresel, kültürel daha bir sürü korkumuz var. Korku çocuklarımızın bir daha denemesine engel olur. Başarmasına engel olur. Unutmayalım sevgi doğuştan var. Korku sonradan kazanılır. Sevmekten bile korkar oluruz…” dedi.
Yazar Fatma Çetin Kabadayı’nın yazdığı Vali Yardımcısı Mevlüt Özmen’in yönettiği Kör Kütük Aşk isimli oyun yine izleyicileri büyüledi. Oyunda Meltem Oğan, Serpil Önal, Özlem Çalışır, Hakan Abakay, Hatice Tağal, Cemil Beklen ve Fatma Çetin Kabadayı rol aldı. Sanatçı Levent Tetik’in sazıyla eşlik ettiği Annem isimli şiir, yazarı şair Sevgi Ayyıldız tarafından okundu.
Program sonunda Gitarist Ahmet Katman’ın söylediği şarkılar programa renk kattı. Program sonunda protokol üyelerine ve programda emeği geçenlere Plaket, madalya, çiçek ve teşekkür belgeleri, Aile İçi İletişim Dernek Başkanı Zeynep Şahan, Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Vali Yardımcısı Mevlüt Özmen, eğitimci-yazar Fatma Çetin Kabadayı tarafından takdim edildi.
Program hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.