Suya ihtiyacın nüfus artışıyla birlikte önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor. Ne var ki bilim adamları, aşırı derecede kurak olan Afrika kıtasında çok büyük bir yeraltı suyu havzası olduğunu öne sürüyor.
Onlara göre yeraltında bulunan sular, yerüstündeki sulardan 100 kat daha fazla bile olabilir. Londra Koleji Üniversitesi ve İngiltere Jeoloji Araştırma Kurumu'ndaki araştırmacılar, kıtadaki yeraltı sularının haritasını çıkardı.
'Environmental Research Letters' adlı dergide de yayımlanan harita, bilim adamlarının kıtanın altında saklı duran su kitlesini ilk defa bu kadar detaylı gözler önüne serdiğini gösteriyor. Tatlı su nehirleri ve göller, mevsimsel olarak taşıp kurudukları için düzenli olarak kullanılamıyor. Bu durum da kıtanın tarım potansiyelini oldukça düşürüyor. Şu an kıtadaki ekilebilir arazinin sadece yüzde 5'inin kullanılabildiğine işaret eden araştırmacılara göre, bölgede kurak olarak bilinen birçok ülke aslında büyük su rezervleri üstünde yer alıyor.
Kıtanın altının sularla kaplı olması aklınıza bu sulara hemen ulaşılabileceğini getirmesin. Zira araştırmacılar birçok sondaj kuyusunun kazılmasının zararlı olabileceğini belirterek, biraz beklenilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Kıtanın kuraklık probleminin yeraltındaki sularla son bulabileceğine inanan araştırmacılardan Alan MacDonald, "Bölgedeki yeraltı suyunun konumunu tam olarak anlamadan büyük sondaj kuyularını kazmaya başlamak yanlış olur." şeklinde konuşuyor.