Balyoz davası kapsamında darbeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklanan Albay Levent Kerim Uça’nın kaldığı Maltepe Askeri Cezaevi’ndeyken beyninden yumurta büyüklüğünde tümör çıkarılmıştı. Ameliyattan sonra olası risklere karşı steril bir ortamda bulunması gereken Uça GATA tarafından 3 hafta sonra 14 kişi kaldığı cezaevine geri gönderildi. Uça’nın avukatının verdiği dilekçe ile mahkeme tarafından Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen Uça’ya kurum tarafından ‘1 ay daha hastanede kalması gerekir’ raporu verildi. Ancak 1 ay dolmasına rağmen cezaevine gönderilmeyen Uça’nın ameliyat yerinin mikrop kaptığı, mikrop yüzünden beyninde iltihaplanma olduğu bu iltihaplanma yüzünden tümörün alındığı alanın tamamen kanla dolduğu, kanın yaptığı baskı yüzünden de gözlerinde görme kaybı ve dikkat bozuklu olduğu ortaya çıktı. Hastanedeki tedavisinin ardından tekrar cezaevine gönderilen Uça için mahkeme bir Adli Tıp raporu daha istedi.
‘Bu rapora güvenemeyiz’
Davanın görüldüğü özel yetkili İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan rapor, herkesi şoka uğrattı. ATK’nın, Uça’nın hayati tehlikesinin olmadığını belirttiği raporda, doktoru ve reviri olan bir cezaevinde infazına devam edilebileceği yazıyordu. Ancak raporun altında imzası bulunan ve ‘hayati tehlikesi yoktur’ diyen 4 doktorun arasında, bu kararı verebilecek “nöroşiruloji” uzmanının (beyin cerrahı) imzası bulunmuyordu. Beyninden ameliyat olan bir hasta için sağlıklıdır raporu hazırlayan doktorların iç hastalıkları uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, nöroloji uzmanı ve çocuk doktoru olması ise dikkatlerden kaçmadı.
‘Nasıl oluyor anlamadık?’
Albay Uça’nın ailesi yeniden cezaevine gitmesi gündeme gelen Levent Kerim Uça için endişelendiklerini ve hayati tehlikesinin devaüm ettiğini belirtirken, Uça’nın avukatı Hakan Tunçkol’un rapora itiraz ettiği öğrenildi. Tunçkol, çocuk doktorunun beyinle ilgili nasıl rapor hazırladığını anlayamadıklarını söyleyerek, “Raporun altında imzası bulunan doktorlardan hiçbiri beyin ameliyatı ile ilgili böyle bir rapor hazırlayacak uzmanlıkta değildir. Altında çocuk doktorunun imzası bulunan bir rapora güvenmemiz beklenemez’ dedi.
Nöroşiruloji uzmanının imzası yok
Beyin ameliyatının ardından tekrar cezaevine gönderilen ve kaptığı mikrop yüzünden görme kaybı yaşayan Albay Uça için Adli Tıp Kurumu’ndan verilen “cezaevinde kalabilir” raporunun altında, nöroşiruloji uzmanı (beyin cerrahı) yerine, çocuk hastalıkları uzmanının imzası yer aldı.
Kaynak: Vatan