Adanalılar Sudan'da tarla kiraladı

Çukurova'dan bir grup çiftçi, Sudan'da, Türkiye'dekinin dörtte bir maliyetine ayçiçeği üretmek için kolları sıvadı.

Çukurova'da bir grup çiftçi, Türkiye'de maliyetlerin yüksek olması nedeniyle yurt dışında tarla kiraladı. Adana-Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, tarla kirası, mazot, enerji ve işçilik gibi girdilerdeki maliyetlerin yüksek olmasının, Çukurova'daki üreticileri kendilerine uygun şartlar sunan ülkelere yönlendirmeye başladığını söyledi.

Odalarına kayıtlı 20 üyenin Sudan'da üretim yapmak için Ceyhan Cezire Medeni Tarımsal Üretim AŞ'yi kurduklarını kaydeden Tezcan, "Şirket Sudan'da kiraladıkları 17 bin dekar alana ayçiçeği ekerek tarımsal üretime başladı" dedi.

Tezcan, bunun için altı adet çift çeker traktörün yanı sıra zirai ekipmanlarını da Sudan'a götürdüklerini belirterek, Sudan hükümetinin tarımsal üretim yapmak için kendilerine oldukça cazip imkanlar sunduklarını aktardı.

Nil Nehri kıyısında ayçiçeği üretiminde araziyi dekarı 5 YTL'den kiraladıklarını kaydeden Tezcan, "Sulama suyu sıkıntımız yok, akaryakıt ve gübre fiyatları oldukça ucuz. Girdi maliyetleri düşük olunca bize sadece üretim yapmak kalıyor, biz de Sudan'da bunu yapıyoruz. Türkiye'de bir dönüme ayçiçeği eken çiftçinin maliyeti 200 YTL'yi bulurken, aynı ürün Sudan'da 50 YTL'ye mal oluyor" diye konuştu.

Üretimini gerçekleştirdikleri ayçiçeğinin hasadına bir ay sonra başlayacaklarını ve yedi bin ton verim beklediklerini ifade eden Tezcan, daha sonra bu ürünü Türkiye'ye satmanın yollarını arayacaklarını dile getirdi.

Tezcan, 2009'da Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna gibi ülkelerde de tarla kiralayıp üretim sahalarını genişletmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, "Yatırımlarımızı bu ülkelere kaydıracağız" diye konuştu.

Sudan son yıllarda ülkesine yatarım yapmak isteyenlere, inanılmaz ölçüde büyük kolaylıklar sağlıyor.

Daha önce makina sahipleri eski Sovyet ülkelerinde ürün karşılığı, makinalalarıyla hasat gerçekleştirmişlerdi.

Yerel Haberleri