ABD'Lİ Ressam'dan İstanbul'a Teşekkür

Amerikalı Müslüman ressam Avis Asiye Allman, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun fuayesinde açtığı sergiyle İstanbul'a teşekkür ediyor.

Amerikalı ressam Avis Asiye Allman'ın, 'Teşekkürler İstanbul' isimli sergisi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun fuayesinde açıldı. Allman sergisinde 58 parça yağlıboya çalışmasına yer veriyor. Birkaç tablo dışında tüm resimlerde İstanbul'un sembolü olan camileri işleyen Allman, sergide yer verdiği tabloların 25 yıl süren bir çalışmanın ürünü olduğunu söylüyor. 1993 yılında Müslüman olan ve Asiye ismini alan ressam, İslamiyet'i seçmeden önce çizdiği cami resimlerinde mimari öğelere dikkat çekerken Müslüman olduktan sonra çizimlerine İslam ruhunu da eklediğini belirtiyor. Asiye Allman, 30 Haziran'a kadar Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun fueyesinde görülebilecek serginin dışında 3 Temmuz'da başka bir sergiye daha imza atacak. Sanatçı'nın “En büyük hayalim” dediği sergisi, Sultanahmet Camii avlusunda, Regaip Kandili'nde açılacak.
20. yüzyıl Fransız ressamlarından ve Picasso'dan çokça etkilenen Allman, resimlerinde Osmanlı sanatının hakim renklerini kullanıyor. “Yeşil, İslam'ı, sarı, Kuran-ı Kerim'de geçen nuru temsil ediyor” diyen sanatçının, Doğu ve Batı kültürünün birleşiminden doğan senteze odaklandığı çalışmaları dikkat çekiyor. Farklı dinlere mensup insanların, İstanbul'da huzur içinde yaşayabiliyor olmasından etkilendiğini söyleyen Allman, bunu resimlerine de yansıtıyor. Galata'nın resmedildiği tablo, buna en iyi örnek. “Daha önce sadece kültürel motif olarak algıladığım İslami sembolleri, Müslüman olduktan sonra, felsefesini anlayarak kullandım” diyen sanatçının, bu sergide bulunmayan ve İslam'da kadını anlatan tabloları da oldukça fazla.


ABD'de Müslüman sanatçının işi zor

Asiye Allman, Amerika'da, 11 Eyül saldırılarından sonra, Müslüman bir sanatçı olmanın zorluklarına da değiniyor: “11 Eylül'den önce ne önyargı ne de negatif bir duruş hissediyordum. Özellikle Washington kentinde Müslüman cemaatler çok aktifti ve ben de onların üyesiydim. Ancak 11 Eylül'den sonra herşey değişti ve Amerika'da Müslüman olmak daha da zorlaştı. Tüm Müslümanlar daha dikkatli olmaya başladı. Yalnış anlaşılabileceğim ortamlardan uzak durma konusunda daha titiz davranıyorum. Tesettürlü olmadığım için benim durumum biraz daha rahat. Fakat ben de orada Müslüman kimliğimle tanınıyorum. Amerika'nın küçük kasabalarında yaşayan insanlar Müslümanlar hakkında sadece medya aracılığıyla bilgi edinebiliyorlar ve önyargıları var.”


Büyük sürpriz, Regaip Kandili'nde yapılacak

Asiye Allman, CRR'deki serginin hemen ardından Sultan Ahmet Camii Avlusu'nda, 3 Temmuz'da bir sergi daha açacak. Allman'ın en büyük hayali olan sergi, sanatçı için çok farklı anlamlar barındırıyor: “Sergide tabloların orijinali bulunmayacak ama büyütülmüş baskılarla her fırça darbesi görünür hale gelecek ve bu da eserle-rime farklı bir özellik katacak. Senelerdir üzerinde çalıştığım bir proje bu. Sergi gerçekleştiğinde, en büyük hayalim hayata geçmiş olacak. 3 Temmuz'u özellikle seçtim çünkü o gün Regaip Kandili'ni kutlayacağız. Serginin Sultan Ahmet Camii avlusunda açılacak olması da benim için ayrı bir önem taşıyor. Oraya Müslüman olan-olmayan herkes rahatlıkla gelebiliyor. Bu kadar farklı insanın buluştuğu bir yerde eserlerimi sergileyeceğim günü iple çekiyorum.”






Kültür-Sanat Haberleri