Ortadoğu ve Ukrayna'daki gelişmelere seyirci kaldığı için yoğun eleştirilere maruz kalan ABD Başkanı Barack Obama, 1991 Körfez ve 2003'teki işgalden sonra Irak'a 3. kez savaş açtı. ABD Başkanı'nın 'saldırı emri'nden sonra Amerikan uçakları dün Kuzey Irak'taki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerine bomba yağdırdı. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, F-18'lerin Erbil'i savunan Kürt peşmerge güçlerine saldıran IŞİD topçusunu hedef aldığını duyurdu.
BASRA KÖRFEZİ'NDEN HAVALANDILAR
Bombardımanı gerçekleştiren Amerikan F-18 jetlerinin Basra Körfezi'ndeki ABD uçak gemisinden havalandıkları kaydedildi. Saldırılarda havadan karaya güdümlü füzeler kullanan ABD jetleri, Mahmur yakınlarındaki IŞİD topçu grubunu vurdu. Saldırıda 7 ayrı IŞİD konvoyunun vurulduğu ve 200'ye kadar IŞİD üyesinin öldüğü kaydedildi. Amerikan basını ise saldırının dün değil önceki akşam geç saatlerde başladığını iddia etti. Obama, Perşembe günü hava saldırılarına onay vermiş ancak Amerikan birliklerini yeniden Irak'a göndermeyeceğini açıklamıştı.
KOLAY HEDEF AMA ZOR HAMLE
Obama'nın Irak'a saldırı kararı almasında imajını düzeltme ve kendisine yönelik 'pasif başkan' eleştirilerini önleme kaygısının başat rol oynadığına vurgu yapan dünya medyası, Suriye'deki trajediye Rusya'nın Gazze'deki soykırıma ise İsrail'in vetosu nedeniyle müdahale edemeyen ABD Başkanı Obama'nın, IŞİD'in hızlı ilerleyişi üzerine Irak'ı üçüncü kez işgal etmeye yönelmesini 'kolay hedef ama zor hamle' diye niteledi.
HADİSA BARAJI'NDA ALARM
İngiltere ve Fransa gibi batılı ülkeler ABD'nin 3. Irak işgaline askeri destek yerine lojistik katkı sunacaklarını açıklarken Peşmerge ve IŞİD arasında Mahmur bölgesinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Irak askerleri de aşiret kuvvetleri desteğinde Anbar ve Ramadi'de saldırıya geçti. Irak ordusu özellikle Musul barajını ele geçiren IŞİD'in ülkenin ikinci büyük barajı olan Anbar'daki Hadise Barajını ele geçirmesini önlmeye çalıştığı çalışıyor. Çatışmalarda 70'e yakın IŞİD militanının öşdüğü kaydedildi peşmerge ve Irak asker kaybı hakkıda ise bilgi verilmedi.
SİNCAR DAĞI'NDA KİTLESEL ÖLÜM
Bu arada, Amerikan C17 ve C130 kargo uçakları da önceki akşam F-18 jetleri eşliğinde Sincar Dağı'na sığınan Yezilere havadan su ve gıda yardımına başladı. Uçaklar, dağda mahsur kalan Yezidilere 5 bin galon su ve 8 bin ton gıda ulaştırdı. Ayrıca 250 çocuğun açlıktan yedikleri ağaç yaprakları ve zehirli otlar nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanırken bölge sakinlerinden Ali Sincari de önceki gün Yezidilerden 68'inin sıcak ve susuzluk nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Fakat bazı yerel kaynaklara göre ise dağda beş gündür aç ve susuz kalan Yezidiler arasında kitlesel ölümlerin başladığı, ölen çocuk ve kadın sayısının bini geçtiği ileri sürüldü.
1991'de Körfez Savaşı ile Irak'a giren ABD, 2003'te müttefikleri ile birlikte işgal ettiği ülkeden son olarak 2011 sonunda çekilmişti. 8 Ağustos 2014 ise tarihe büyük ihtimalle ABD'nin 3. Irak savaşı olarak geçecek.
Lazer ve güdümlü füzelerle saldırdı
ABD Savunma Bakanlığı' (Pentagon)'nın dün Basra Körfezi'ndeki uçak gemisinden havalandırdığı savaş uçakları ile IŞİD'in en hareketli topçu birliği Muhammediye grubunu lazer ve güdümlü havadan karaya füzelerle vurduğu öğrenildi. ABD'den gelen hava operasyonu üzerine IŞİD güçleri, Mahmur bölgesinden 8 km geri çekildi. ABD uçaklarının bölgeye geçişi ile birlikte geçici süre ile Irak hava sahası sivil uçaklara kapatıldı.
Bağdat'ın talebiyle hareket ediyoruz
ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'in Erbil'i ele geçirmek için ilerlemesi ve oradaki Amerikan vatandaşlarını ve askeri personelini tehdit etmesi üzerine ABD ordusuna hedefe dönük hava saldırısı düzenlemesine yetki verdiğini kaydetti. Obama, önceki gece geç saatlerde Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçerek, IŞİD militanlarından kaçarak Sincar dağlarına sığınan binlerce Iraklıya ABD ordusu uçaklarının havadan yiyecek ve su yardımında bulunduğunu söylemişti.
YEZİDİLERE ÖZEL VURGU
Obama ayrıca 'IŞİD'in tüm Yezidileri sistematik şekilde imha etme çağrısında bulunduğunu, bunun soykırım olacağını' dile getirmişti. Bağdat'ın talebi doğrultusunda harekete geçtiklerini anlatan Obama, 'Bir soykırımı engellemeye dönük tek bir yeteneğimiz varsa ABD bunu görmezden gelemez. Bu hafta İraklı biri dünyaya 'kimse yardıma gelmedi' diye haykırdı. Bugün ABD yardıma geliyor' ifadesini kullandı.
Biden, Barzani ile görüştü
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile telefonda görüştüğü, Irak'ın kuzeyindeki güvenlik durumu ile IŞİD'in masum sivillere yönelik tehdidini ele aldığı bildirildi. Biden'ın, IŞİD'in ilerlemesi sırasında hayatını kaybeden Kürtler için taziyelerini sunduğu kaydedildi.
İncirlik kullanılmadı
Erbil yakınlarında IŞİD'e ait bir topçu birliğinin ABD savaş uçakları tarafından vurulduğu hava operasyonunda İncirlik kullanılmadı. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, hava operasyonu sırasında İncirlik Hava Üssü'nün ve Türk hava sahasının kullanılmadığını belirtti.
Cameron memnun
İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Başkanı Barack Obama'nın 'IŞİD terör örgütüne yönelik hava saldırısını' memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Irak'taki son gelişmelerle ilişkin açıklama yapan Cameron, bu ülkede yaşananlardan duyduğu derin endişeyi dile getirerek, 'IŞİD teröristleri tarafından yapılan barbarca saldırıları kınıyorum' dedi. Sincar dağlarında mahsur kalan Yezidi toplumunun durumuna dikkati çeken Cameron, 'Bu insanlar dağdan inerlerse katliama uğramaktan korkuyorlar ancak eğer dağda kalmaya da devam ederlerse açlık ve susuzlukla karşı karşıya kalacaklar. Bu zamanda dünya onlara yardımcı olmalı' dedi.
7 nokta vuruldu
ABD uçakları önce Musul hattı üzerinden Mahmur ve Güver bölgelerine yönelik yüksek irtifada uçuş yaptıktan sonra dün saat 16:00'da Mahmur yakınlarındaki IŞİD'e bağlı topçu birliğine havadan saldırı düzenlendi. 28 km'lik bir çap içinde sürdürülen havadan operasyonda 7 noktaya lazer güdümlü havadan karaya füzelerle operasyon gerçekleştirildi. Saldırıda IŞİD'in topçu birliğine lojistik destek sağlayan 7 zırhlı araç ve 21 toyota aracın içinde yer aldığı konvoyun da vurulduğu öğrenildi. Ancak bu saldırıda en dikkat çekici nokta ise Irak ordusunun baskılar yüzünden terk ettiği Telafer askeri üssündeki seyyar radar sisteminin de bölgeye yakın bir alanda konuşlandırıldığı ve IŞİD'in olası operasyonu en yakın bölge olarak gördüğü İncirlik'ten hereket edebilecek uçaklara kilitlerken ters yönden gelen ABD uçaklarının seyyar radarı da vurduğu öğrenildi.
IŞID AĞIR KAYIPLAR VERDİ
Musul'daki kaynaklara göre, IŞİD'in saldırıda ağır kayıplar verdiği belirtilirken, yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre 200'ye yakın IŞİD militanın öldüğü kaydediliyor. ABD, İŞİD'ın saldırılarının en başından bu yana operasyonlarda muharip güç göndermeyeceğini kaydeden Obama yönetimi istihbarat desteğini sürdürerek ancak IŞİD'in ilerlemesi durumunda havadan operasyonlara devam edileceği belirtiliyor.
Çok hızlı yayıldılar
Irak Şam İslam Devleti Irak (IŞİD) Irak ve Suriye'de petrol açısından stratejik önemdeki bir çok bölgeyi denetiminde bulunduruyor. 10 Haziran'da Musul kentini alan örgüt güneye Bağdat'a doğru ilerlemeye başlamıştı. Suriye ve Irak'ın Sünni bölgelerinde bir devlet kurmayı hedefleyen IŞİD, beş gün önce Musul'un Yezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar ilçesini önceki gün de Türkiye vatandaşı Kürtlerin yaşadığı Mahmur ile Irak'ın en büyük Hristiyan kenti olan Erbil'e 45 km mesafedeki Karakuş kasabasını ele geçirmişti. Gelişmeler üzerine Erbil'de oluşan panik havası nedeniyle kentten kaçarak daha güvenli bölgelere kaçmaya başlamış onbinlerce Yezidi ve Hristiyan da evlerini terketmişti.