Afganistan savaşıyla ilgili onbinlerce belgenin sızmasıyla zor durumda kalan Pentagon, ilk kez resmi bir açıklama yaparak, 2008’deki bir operasyonla askeri sırların çalındığını itiraf etti.
Son aylarda gizli askeri belgelerinin sızdırılması sonucu zor durumda kalan ve ‘askeri sırlarını’ korumak için çareler arayan Pentagon, yabancı istihbarat kuruluşlarının ABD ordusunun savunma sistemine sızdığını ilk ağızdan itiraf etti. ABD Savunma Bakan Yardımcısı William J. Lynn, 2008 yılında Ortadoğu’da ABD üssündeki bir bilgisayara takılan taşınabilir bellekle zararlı bir yazılımın yüklendiğini ve bu şekilde gizli belgelerin yabancı istihbarat kurumlarının eline geçtiğini açıkladı. Lynn, Foreign Affairs dergisinde yayımlanan ve ABD ordusunun ‘siber saldırılara’ ilişkin hazırlığının değerlendirildiği makalesinde, “Bu virüs yazılımıyla ABD ordusunun bilgilerinin yabancıların eline geçmesini sağlayan sanal bir köprü oluştu” dedi.
EN KÖTÜ KÂBUS GERÇEKLEŞTİ
Savunma Bakan Yardımcısı Lynn, yaşanan olayı, “Bu bir ağ yöneticisinin en büyük korkusudur: Zararlı ve sessiz çalışan, operasyon planlarını kim olduğu bilinmeyen düşmanların ellerine aktaran kötü bir yazılım” sözüyle anlattı. Uzmanlar, 2008’den beri gizli tutulan olayın siber savunmadan sorumlu en yetkili isim olan Lynn tarafından basına açıklanması kararıyla, Pentagon’un ABD’nin bilgisayar sistemlerinin karşı karşıya olduğu tehditler konusunda Kongre’nin ve kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçladığına işaret etti. Çalınan bilgi ve belgelerin içeriğine ya da hangi yabancı istihbarat kurumu tarafından elde edildiğine ilişkin ayrıntı verilmezken, uzmanlar bu ülkenin Rusya olabileceğibi belirttiler.